درباره گروه - دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی
در دانشگاه بوعلی سینا رشته علوم اجتماعی هم زمان با تأسیس این دانشگاه به عنوان یک گروه ترکیبی متشکل از رشتههای اقتصاد، علوم تربیتی و علوم اجتماعی و گروه سرویس دهنده و (نه یک گروه آموزشی مستقل) تشکیل در سال 1353 شد. پس از مدتی این گروههای سهگانه از یکدیگر منشعب شدند و رشته علوم اجتماعی به عنوان یک گروه مستقل به نام گروه علوم اجتماعی به صورت رسمی تأسیس شد.
گروه علوم اجتماعی از سال 1368 تا 1373 در رشته دبیری علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی دانشجو پذیرفت. در سال 1373 این رشته به «پژوهشگری علوم اجتماعی» تغییر یافت و تا سال 1394 با این نام دانشجو پذیرفت. از سال 1395 نام رشته به «پژوهشگری اجتماعی» و از سال 97 به نام «جامعه شناسی» با حفظ سرفصلها تغییر یافت و از زمان تاسیس تاکنون به صورت پیوسته در مقطع کارشناسی دانشجو پذیرفته است.
اولین رشته کارشناسی ارشد علوم اجتماعی این گروه در گرایش «مردم شناسی» در سال 1382 تأسیس شد که تا سال 1388 دانشجو پذیرفت و از این سال به بعد به دلیل انتقالی و بازنشستگی اساتید این گرایش تعطیل شد. با استخدام اساتید جدید سه گرایش جدید در رشتههای «پژوهش اجتماعی» و «جامعه شناسی» در سال 1389 و «جمعیت شناسی» در سال 1395 شروع به فعالیت کردند.
دکترای جامعه شناسی با گرایش مسائل اجتماعی ایران در سال 1391 دایر گردید و فقط یک دوره دانشجو پذیرفت تا این که به دلیل نبود رشته دکترا در دانشگاههای غرب (لرستان، کردستان، ایلام و رازی) مجدداً این رشته در سال 1399 احیاء گردید و از آن زمان تاکنون (1401) به صورت پیوسته دانشجو میپذیرد.
در حال حاضر (سال 1401) گروه علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا دارای 10 عضو هیأت علمی (1 استاد، 4 دانشیار و5 استادیار) است و در یک رشته کارشناسی «جامعه شناسی»، سه گرایش کارشناسی ارشد («جامعه شناسی»، «پژوهش اجتماعی» و «جمعیت شناسی») و یک گرایش دکترای «مسائل اجتماعی ایران» به طور منظم هر ساله دانشجو میپذیرد.
اهداف آموزشی این گروه بر محورهای زیر متمرکز است:
1. آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز جامعه، به ویژه در استان همدان و منطقه غرب کشور برای انجام کارهای پژوهشی و استخدام در دستگاههای اجرایی؛
2. کمک به تصمیمسازی کارشناسانه و اجرای برنامهها و سیاستگذاریهای اجتماعی در سطوح مختلف دستگاه اجرایی؛
3. کمک به تأسیس و تقویت سازمانهای مردم نهاد اجتماعی.
4. تقویت ارتباط با جامعه از طریق هدایت پایاننامههای دانشجویی به انتخاب مسائل کاربردی روز استان و منطقه درقالب پایاننامههای دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی و ارائه خدمات مشاورهای، اجرای پروژهها و ارزشیابی و نظارت بر برنامهها و طرحهای اجرایی در دو سطح عملی و نظری؛
مجله دو فصلنامه پژوهشهای جامعه شناسی معاصر، از انتشارات گروه علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا است که از سال 1392 فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون به صورت منظم به چاپ و انتشار مقالات پژوهشی پرداخته است. این دو فصلنامه با درجه q1 تنها مجله گروه علوم اجتماعی در بین دانشگاههای غرب است.
اهداف و سیاستهای مجله در 4 حوزه زیر تعریف شدهاند:
1. چاپ نتایج تحقیقات مبتکرانه، رساله محور، نوآورانه و کاربردی.
2. فراهم آوردن فضایی برای نشر اِیدهها و توان پژوهشگران اجتماعی در غرب کشور.
3. حمایت از نشر یافتههای رسالههای دکترا و تحقیقات کاربردی اساتید و دانشجویان سراسر ایران.
4. کمک به تصمیمسازی و برنامهریزی مسئولان استان و مناطق غرب کشور
گروه علوم اجتماعی دانشگاه همدان به مناسبت روز ملی علوم اجتماعی همایش «نیم قرن علوم اجتماعی» را در سال 1395 برگزار کرد. در این همایش که به مناسبت 25 سالگی تولد علوم اجتماعی با حضور سیدمحمدامین قانعیراد رئیس انجمن وقت جامعه شناسی ایران در دانشگاه بوعلی سینا برگزار شد، از مقام علمی دکتر غلامحسین صدیقی تجلیل شد و مقرر گردید دبیرخانه دائمی روز ملی علوم اجتماعی در دانشگاه بوعلی سینا استقرار پیدا کند. سپس، این موضوع به تأیید و تصویب هیأت مدیره انجمن جامعه شناسی ایران و هیأت رئیسه دانشگاه نیز رسید. از آن زمان تاکنون هشت دوره مراسم روز ملی علوم اجتماعی با مدیریت و نظارت گروه علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا در یکی از دانشگاههای کشور برگزارشده است.
انجمن علمی دانشجویی جامعه شناسی، یکی از انجمنهای فعال دانشگاه بوعلی سینا است که در سال 1392 به عنوان انجمن برتر سال در بین 50 انجمن علمی این دانشگاه انتخاب شد. عمدهترین فعالیتهای این انجمن عبارتند از:
-
دعوت از اساتید برجسته جامعه شناسی کشور برای سخنرانی.
-
برگزاری همایش، برگزاری کلاسهای فوق برنامه دانشجویی با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه.
-
برگزاری کلاسهای فوق برنامه علمی و تقویتی نظیر پرپوزال نویسی، مقاله نویسی و ...
-
همکاری با گروه علوم اجتماعی در برگزاری مراسم و همایشها.
«انجمن جامعه شناسی ایران شعبه همدان» از سال 1382 به عنوان یکی از اولین دفاتر خارج از تهران راه اندازی شد. این انجمن در دانشگاه اقتصاد و علوم اجتماعی دارای دفتری است که بیشتر از سوی دانشجویان تحصیلات تکمیلی اداره میشود و تاکنون با همکاری «انجمن علمی دانشجویی جامعه شناسی» و گروه علوم اجتماعی فعالیتهای بسیاری در قالب نشستها، دورهها و کارگاهها برگزار کرده است.