Ali Akbar Gholizadeh

Associate Professor

Update: 2024-11-21

Ali Akbar Gholizadeh

Faculty of Economics and Social Sciences / Department of Economics

P.H.D dissertations

  1. ناهمگوني رفتار سرمايه گذاران مسكن
    شهلا صمدي پور 2023
  2. بررسي پيچيدگي اقتصادي، بهره وري علمي و ريسك بر روي نابرابري درآمد در كشورهاي منتخب
    محسن تارتار 2023
    توزيع درآمد از نظر اقتصادي به دليل آنكه ساير متغيرهاي اقتصادي كلان اقتصادي به خصوص نرخ پس انداز، ميزان سرمايه گذاري و تقاضاي كل در بازارهاي مختلف را متأثر مي كند داراي اهميت است و از نظر سياسي نيز معيار كارآمدي دولت براي جلب نظر رأي دهندگان محسوب مي گردد. هدف از اين پژوهش، بررسي متغيرهاي كلان اقتصادي تأثيرگذار بر روي نابرابري توزيع درآمد در دو گروه كشورهاي با درآمد سرانه متوسط و كشورهاي با درآمد سرانه بالا، بر اساس طبقه بندي صندوق بين المللي پول است و براي اين منظور از داده هاي سالانه پيچيدگي اقتصادي، بهره وري علمي، ريسك سياسي، ريسك اقتصادي و ريسك مالي و دوره زماني 2019-2000 و روش خود رگرسيون برداري تابلويي (PVAR) استفاده شده است. نتايج پژوهش نشان مي دهد كه در كشورهاي با درآمد سرانه بالا افزايش پيچيدگي اقتصادي و بهره وري علمي نابرابري درآمد را كاهش مي دهد؛ درحاليكه در كشورهاي با درآمد سرانه متوسط افزايش بهره وري علمي نابرابري درآمد را كاهش اما افزايش پيچيدگي اقتصادي نابرابري درآمد را افزايش مي دهد. كاهش ريسك سياسي در هر دو گروه نابرابري درآمد را كاهش مي دهد؛ درحاليكه كاهش ريسك مالي در كشورهاي با درآمد سرانه بالا نابرابري درآمد را كاهش اما در كشورهاي با درآمد سرانه متوسط نابرابري درآمد را افزايش مي دهد. تأثير ريسك اقتصادي نيز روي نابرابري درآمد در كشورهاي با درآمد سرانه بالا ناچيز بوده درحاليكه در كشورهاي با درآمد سرانه متوسط تأثير ريسك اقتصادي روي نابرابري درآمد بسيار قوي بوده و كاهش ريسك اقتصادي در اين گروه از كشورها، نابرابري درآمد را به شدت كاهش مي دهد
    Thesis summary

  3. پويايي سفته بازي در بازار مسكن ايران
    صلاح الدين منوچهري 2023
  4. ريسك ها و ادوار تجاري ايران
    مصطفي اميد علي 2022
  5. پويايي هاي قيمت مسكن و تامين مالي مسكن در نوسانات اقتصادي ايران با رويكرد تعادل عمومي پوياي تصادفي (DSGE)
    مريم نوروزي نژاد 2021
    با توجه به سهم بالاي دارايي مسكن در پرتفوي دارايي عاملان اقتصادي، درك، شناخت، پيش بيني و استخراج دوره هاي رونق و ركود قيمت مسكن و تأثير آن بر چرخه هاي اقتصادي ديگر متغيرهاي كلان مي تواند براي خريداران مسكن و يا سرمايه گذاران مفيد باشد. همچنين طي بيست سال گذشته افزايش قيمت مسكن در تهران و شهرهاي بزرگ كشور به صورت پله اي بوده و لذا رفتاري سيكلي (ادواري) داشته است. اين رساله به بررسي رابطه بين قيمت مسكن و سيكل هاي تجاري در ايران پرداخته است. ازآنجاكه مسكن كالايي با ماهيت دوگانه بوده و هم ماهيتي خصوصي و هم سرمايه اي دارد مي تواند نقش مهمي در هزينه هاي سرمايه گذاري، رشد اقتصادي و تحريك ساير بخش هاي توليدي در كشور داشته باشد. در اين رساله براي بررسي رابطه بين قيمت مسكن و سيكل هاي تجاري از مسكن به عنوان يك دارايي وثيقه اي استفاده شده است كه در محدوديت هاي اعتباري بنگاه ها و همچنين به عنوان يك شوك در نوسانات قيمت مسكن در الگو وارد مي شود. به منظور بررسي رابطه بين قيمت مسكن، سرمايه گذاري و نوسانات اقتصادي در ايران از داده هاي فصلي دوره زماني 1370 الي 1395 براي بررسي اين پويايي و از الگوي تعادل عمومي پوياي تصادفي استفاده شده است. شواهد آماري نشان دهنده هم حركتي بين قيمت مسكن و سرمايه گذاري هاي تجاري تحت تأثير پويايي هاي قيمت مسكن در اقتصاد كلان است. همچنين نتايج نشان دهنده اين موضوع است كه لحاظ كردن قيمت مسكن به عنوان يك دارائي وثيقه اي مي تواند به عنوان عاملي براي افزايش ارزش دارائي بنگاه ها و به تبع آن استقراض و سرمايه گذاري هاي آتي شود كه منجر به هم حركتي بين قيمت مسكن و سرمايه گذاري و نوسانات اقتصادي در كشور مي شود.
    Thesis summary

Master Theses

  1. تاثير عدم تعادل جنسيتي بر قيمت مسكن در ايران
    سحر سيفي 2024
    نوسانات قيمت مسكن همواره از موضوعات قابل تأمل و يكي از چالش هاي مهم و كليدي اقتصاد مي باشد كه در چند دهه اخير دامنه اثر گذاري آن از بخش مسكن فراتر رفته و عملكرد بسياري از بخش ها از جمله بخش هاي خدماتي و توليدي را نيز تحت تاثير قرار داده است.لذا بررسي عواملي كه بر روي قيمت مسكن مؤثر باشند در زمره اهداف اوليه و مهم دولت ها و محققين جهت بررسي و سياست گذاري ها قرار مي گيرد. عدم تعادل جنسيتي يكي از عواملي است كه اثر قابل توجهي بر قيمت مسكن دارد و اين اثرات طي زمان تغييراتي را در ساختار اقتصادي و اجتماعي استان ها به وجود مي آورند.در اين پژوهش با استفاده از داده هاي مربوط به 26 استان كشور و با روش داده هاي تركيبي و مدل حداقل مربعات تعميم يافته(GLS) تاثير عدم تعادل جنسيتي بر قيمت مسكن مورد ارزيابي قرار گرفته است. داده ها از سال 1395 تا 1399 را شامل مي شود. نتايج حاصل از اين پژوهش نشان مي دهد كه عدم تعادل جنسيتي تأثير مثبت و معني دار قابل توجهي بر قيمت مسكن دارد و همچنين قابل ذكر است كه متغير هاي تراكم جمعيت، ارزش يك متر مربع زمين ساختمان، درآمد خانوار و هزينه يك متر مربع بناي ساختمان داراي اثر مثبت و معني داري بر روي قيمت مسكن مي باشند.
    Thesis summary

  2. تأثير نوسانات نرخ ارز بر صنعت توريسم در ايران
    پرژين حبيبي 2023
    گردشگري بزرگترين صنعت خدماتي جهان از نظر درآمد زايي شناخته شده است. توسعة اين صنعت براي كشورهاي در حال توسعه، كه با معضلات زيادي هم چون بيكاري، محدوديت منابع ارزي و اقتصاد تك محصولي مواجه اند، از اهميت ويژه اي برخوردار است. با توجه به جايگاه ويژة صنعت گردشگري و نقش و اهميت آن در رشد اقتصادي، برآنيم تا در اين پژوهش به بررسي تأثير نوسانات نرخ ارز بر بخش گردشگري ايران مورد بررسي قرار مي گيرد. بدين منظور، ابتدا با استفاده از داده هاي نرخ ارز رسمي نوسانات نرخ ارز را ازطريق مدل هاي ناهمساني واريانس شرطي (ARCH_ GARCH) محاسبه مي شود. سپس با به كار بردن سري زماني طي سال هاي (1399-1390) با استفاده از روش الگوي خود بازگشت وقفه توزيعي (ARDL) روابط بلندمدت و كوتاه مدت بين متغيرهاي پژوهش برآورد مي گردد. نتايج حاصل از اين تخمين نشان مي دهد بين نوسانات نرخ ارز و گردشگران ورودي به ايران رابطه منفي و معني داري وجود دارد. و همچنين بي ثباتي سياسي منجر به كاهش ورود گردشگران بين المللي مي شود. در واقع به ارزش برابري يك واحد پول خارجي به پول داخلي نرخ ارز گفته مي شود. ريسك سياسي عبارت است، از كاهش ارزش سرمايه، كه به دليل تغييرات در سياست ها و نظام هاي سياست گذاري يك كشور رخ مي دهد.
    Thesis summary

  3. اثر قيمت مسكن بر ازدواج در نقاط شهري كشور
    زهرا محمدي 2023
    ازدواج اگر چه از يك نظر، مساله اي شخصي و خصوصي است، ولي از نگاهي ديگر داراي جنبه اقتصادي مي باشد. تغييرات صورت گرفته در حوزه ازدواج و خانواده، همانند ديگر جنبه هاي زندگي انسان، يكي از واقعيت هاي انكارناپذير زندگي در دنياي مدرن است. هدف ما از انتخاب موضوع پايان نامه پيش رو، كمك ويژه به شناخت و اثرگذاري برخي عوامل اقتصادي، جهت تشكيل خانوارها به ويژه خانوارهاي جوان است. اين عوامل عبارتند از: قيمت واقعي مسكن، گسترش تحصيلات، نرخ بيكاري، نسبت جمعيت شهرنشين بر كل جمعيت كشور و توليد ناخالص داخلي واقعي. نتايج حاصل از يك مدل داده هاي سري زماني بر كشور ايران طي سال هاي 1369 تا 1399 بااستفاده از نرم افزار Eviews 10 به روش ARDL، نشان مي دهد كه متغيرهاي قيمت واقعي مسكن، نرخ بيكاري و گسترش تحصيلات تاثير منفي و معنادار بر نرخ ازدواج و نسبت جمعيت شهرنشين برجمعيت كل و توليد ناخالص داخلي واقعي، تاثير مثبت و معني دار بر نرخ ازدواج دارند. با توجه به آن كه شرايط اقتصادي از عوامل مهم ازدواج در هر جامعه اي است، براي رسيدن به نرخ ازدواج بهينه در هر مجموعه اي، نيازمند اصلاح ساختارهاي اقتصادي هستيم.
    Thesis summary

  4. بررسي اثر شوك رابطه مبادله بر نوسانات قيمت مسكن در ايران
    مريم مرداني 2023
    در جهان امروز تعامل با اقتصاد جهاني امري اجتناب ناپذير است چرا كه روزانه ميلياردها دلار كالا و خدمات بين كشورهاي جهان در حال مبادله است؛ به همين دليل، بررسي وضعيت كشورها در حوزه اقتصاد بين الملل و مبادلات بازرگاني آنها با دنياي خارج از اهميت شاياني برخوردار است و رابطه مبادله يكي از مهم ترين شاخص ها براي تجزيه و تحليل مسائل اقتصاد بين الملل به حساب مي آيد؛ اين شاخص، بر متغيرهاي اقتصاد كلان، مانند رشد اقتصادي، حساب جاري، قيمت هاي داخلي و.... اثر مي گذارد و متقابلا از آنها اثر مي پذيرد. نشان مي دهد كه رابطه مبادله در كشورهاي در حال توسعه بدتر شده و به دنبال تخصصي شدن آنها در محصولات اوليه، فرآيند افول رابطه مبادله ادامه داشته است. رابطه مبادله در اين كشورها نه تنها داراي تغييرپذيري بالايي است، بلكه براي دوره هاي ممتدي نيز دستخوش افزايش و كاهش مي شود و لذا محافظت از اقتصاد در مقابل چنين تكانه هايي مشكل مي باشد (اسپاتا فورا و وارنر، 1999). اقتصادهاي متكي به نفت نسبت به اقتصادهاي متكي به صادرات غيرنفتي در برابر بي ثباتي رابطه مبادله آسيب پذيرترند. ايران نيز به عنوان يكي از كشورهاي در حال توسعه و صادركننده مواد خام در كنار اين كشورها، به شدت به درآمدهاي ارزي حاصل از صادرات نفت وابسته بوده و با نوسانات قيمت جهاني نفت، رابطه مبادله ي كشور دچار بي ثباتي مي گردد.
    Thesis summary

  5. بررسي اثر شوك هاي متغيرهاي كلان اقتصادي بر شاخص اجاره بهاي مسكن شهري
    نگين سروش 2023
  6. تاثير نرخ ارز مؤثر بر تراز تجاري ايران (منحني J )
    هانيه صادقيان 2023
  7. تأثير قيمت نفت بر قيمت بازار مسكن: شواهدي از كشورهاي نفتي اپك
    2023
    بخش مسكن از بخش هاي مهم اقتصاد است. اهميت آن در بازار دارايي ها، نقش آن در فرآيند انتقال سياست پولي، جايگاه آن در تشكيل سرمايه ثابت بخش ساختمان، ماهيت اشتغال زايي بالاي آن و ارتباطات گسترده آن با ديگر بخش هاي واقعي اقتصاد، تنها بخشي از كاركردهاي متفاوت و مهم بخش مسكن است. نوسانات قيمت مسكن در كشورهاي درحال توسعه در دو دهه اخير يكي از چالش هاي اساسي اقتصاد بوده است. تغييرات قيمت مسكن و بروز شوك هاي ادواري آن در كشورهاي مختلف و به ويژه در ايران، پديده اي با تأثيرگذاري بسيار گسترده است. عوامل متعددي بر قيمت بازار مسكن تاثيرگذار است. يكي از تأثيرگذارترين عوامل در كشورهاي صادركننده نفت، قيمت نفت مي باشد. وابستگي بالاي صادرات اين كشورها به درآمد نفت باعث شده است، كه نوسانات قيمت نفت، متغيرهاي كلان اقتصادي بخصوص قيمت بازار مسكن را تحت تأثير قرار دهد. بنابراين تحقيق حاضر به بررسي تأثير قيمت نفت بر شاخص قيمت مسكن در كشورهاي عضو اوپك (ايران، عراق، عربستان، كويت، ونزوئلا، قطر، ليبي، امارات، الجزاير، نيجريه، آنگولا، اكوادور) مي پردازد. براي اين منظور از مدل پنل ديتا براي دوره زماني 2000 تا 2020 ميلادي استفاده شده است. نتايج تحقيق حاكي از آن است كه، رابطه ي مثبت و معني داري بين قيمت نفت و شاخص قيمت مسكن در كشورهاي مورد مطالعه وجود دارد. زيرا افزايش قيمت نفت موجب افزايش درآمد كشورهاي صادركننده نفت شده است و با افزايش تقاضا در اين كشورها، قيمت مسكن به عنوان يكي از كالاهاي سرمايه اي افزايش يافته است. همچنين متغيرهاي توليد ناخالص داخلي، نرخ تورم و نرخ ارز نيز رابطه ي مثبت و معني داري با شاخص قيمت مسكن در كشورهاي عضو اوپك دارند.
    Thesis summary

  8. تاثير شفافيت بانك مركزي بر نوسانات نرخ ارز در كشورهاي توسعه يافته و كشورهاي در حال توسعه
    وحيد مجلس نژاد 2021
    چكيده: نرخ ارز، يكي اصلي ترين شاخصه هاي تاثيرگذار بر مولفه هاي كلان اقتصادي است. نوسانات نرخ ارز در بين كشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته، همواره يكي از چالشهاي عمده سياست گذاران دنيا مي باشد. از طرف ديگر، امروزه بسياري از بانكهاي مركزي، شفافيت را جزء اولويتهاي اصلي به عنوان يك امر حياتي و مهم بويژه براي تحقق چهارچوب و اثرگذاري سياست پولي، برقراري ارتباط مؤثر با مردم و مسؤوليت پذيري در نظر مي گيرند. بنابراين هدف از انجام اين پژوهش بررسي تاثير شفافيت بانك مركزي بر نوسانات نرخ ارز در كشورهاي توسعه يافته و كشورهاي در حال توسعه است. روش پژوهش كاربردي، تحليلي و همبستگي با استفاده از روش اقتصادسنجي خودتوضيحي با وقفه گسترده (ARDL) بين سال هاي 1981-2019 بود. جامعه ي آماري پژوهش شامل كليه ي كشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته بود. روش نمونه گيري مبتني بر داده هاي مراكز رسمي آمار (داده هاي بانك جهاني) جمع آوري شد. روش تجزيه و تحليل پژوهش حاضر با استفاده از آزمون ديكي- فولر براي بررسي مانايي متغيرها، بررسي نرمال بودن متغيرها با استفاده از آزمون جارك برا، آزمون ناهمساني واريانس با استفاده از آزمون هاروي، آزمون عدم خودهمبستگي سريالي با استفاده از آزمون پروش گادفري، تخمين مدل ARDL، آزمون رمزي براي اطمينان از برازش مدل، صورت گرفت. يافته نشان دادند كه شفافيت بانك مركزي بر نوسانات نرخ ارز در كشورهاي توسعه يافته تاثير منفي و معني داري دارد. همچنين شفافيت بانك مركزي بر نوسانات نرخ ارز در كشورهاي در حال توسعه تاثير منفي و معني داري دارد. بنابراين مي توان گفت تاثير شفافيت بانك مركزي بر نوسانات نرخ ارز در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه تفاوت معني داري دارد.
    Thesis summary

  9. بررسي نحوه پاسخ بازارهاي سهام كشورهاي عمده واردكننده نفت به شوك قيمت نفت
    زهرا محمدي مهر 2021
    بازار سهام به عنوان شريان اصلي حركت اقتصاد كشورها، وظايف مهمي از قبيل تجهيز و تخصيص منابع مالي جهت نيل به اهداف اقتصادي مورد نظر دارد. از اين رو در درجه اول شناخت عوامل متعدد اثرگذار بر اين بازار و در درجه دوم بررسي نحوه پاسخ اين بازار به شوك هاي متفاوت وارده بسيار حائز اهميت مي باشد. بر همين اساس پژوهش حاضر به بررسي نحوه پاسخ بازده بازار سهام كشورهاي عمده واردكننده نفت (آمريكا، چين، هند، ژاپن، كره جنوبي، آلمان، ايتاليا، اسپانيا، فرانسه، هلند، انگلستان و تايلند) به شوك قيمت نفت به عنوان يكي از عوامل استراتژيك مي-پردازد. در اين راستا متغير بازده بازار سهام به عنوان متغير وابسته و متغيرهاي قيمت نفت، عرضه نفت و شاخص كيلين به عنوان متغيرهاي مستقل به صورت ماهانه و در فرمت پنلي مورد استفاده قرار مي گيرند. شايان ذكر است كه رويكرد تخميني خودرگرسيوني پنل ور (PVAR) جهت تخمين مدل به كار گرفته شده است، همچنن بازه زماني مورد نظر در اين پژوهش (06/2019 – 02/2010) مي باشد. بر اساس نتايج پژوهش طبق توابع آني استخراج شده، به طور كلي پاسخ متغير بازده بازار سهام به هنگام وقوع شوك قيمتي نفت (متغير قيمت نفت) ، شوك عرضه نفت (متغير عرضه نفت) ، شوك تقاضاي كل (متغير شاخص كيلين) و شوك خاص بازار سهام (متغير بازده بازار سهام) به ترتيب منفي، منفي، مثبت و منفي بوده و تا 5، 3، 3 و 2 دوره پابرجا است. از طرفي بر مبناي تجزيه واريانس انجام گرفته، بيشترين ميزان اثرگذاري هر يك از شوك هاي وارده بر متغير بازده بازار سهام به ترتيب شوك خاص بازار سهام، شوك عرضه نفت، شوك قيمتي نفت و شوك تقاضا كلي مي باشد. لذا توصيه مي شود، مديران ارشد مالي جهت كنترل و پيش بيني بازارهاي موازي تاثيرپذير و سرمايه گذاران جهت افزايش بازده و كاهش ريسك خود در بازارهاي سهام منتخب اين پژوهش، به هنگام ايجاد شوك قيمتي نفت نتايج به دست آمده اين پژوهش را مورد توجه قرار دهند.
    Thesis summary

  10. بررسي اثر تركيب توليدو سهم بخش خدمات بر توزيع درآمد
    فريبا سعيدي اروند 2020
    چكيده تركيب توليد و سهم بخش هاي اقتصادي از يك طرف و تراز تجاري و ساير متغيرهاي اقتصاد كلان اثر تعيين كننده اي بر رشد اقتصادي دارند كه موضوع بررسي اين پايان نامه بود. هدف اصلي در اين پژوهش بررسي تركيب سهم توليد و خدمات در توزيع درآمد كشور در بازه ي زماني 1360 تا 1398 بود. براي اقتصاد ايران از جدول داده - ستانده 51 بخشي سال 1390 كه از جدول داده - ستانده ي 147* 99 بخشي مركز آمار ايران استخراج شده بود، استفاده گديده شد كه در بسياري از تحقيقات از آن استفاده شده است. در مطالعه اقتصاد سنجي عوامل موثر بر نابرابري درآمد تحليلي از سري پويا براي دوره1360 الي 1398 صورت گرفته شده است. روش تخمين ARDL و با استفاده از نرم افزار Stata و نيزEviews انجام مي شود. منابع اطلاعات آماري براي متغير هاي موجود در اين مدل از بانك مركزي و مركز آماراستخراج مي گردد توليد ناخالص داخلي سرانه يك شاخص است كه بطور سنتي در مطالعات تجربي موجود است در مورد عوامل تعيين كننده نابرابري درآمد.سهام تراز تجاري اثر طولاني مدت را از تراز تجاري نشان مي دهد در حاليكه جريانهاي سالانه تراز تجاري فقط به جابجايي موقت سرمايه خارجي مربوط مي شد. يافته هاي جدول مانايي نشان داد كه كليه متغيرهاي تحقيق به جز ، با يك مرتبه تفاضل گيري مانا شده اند (I(0)) و تنها شاخص در سطح مانا مي باشد (I(1)). ضريب تصحيح خطا در مدل اول برابر با /0 و در مدل دوم برابر با /0 مي باشد كه نشان داد كه در هر دوره به ترتيب درصد و درصد خطاي متغيرها تعديل شده و مقادير كوتاه مدت به سمت مقادير تعدلي و بلندمدت خود حركت مي كنند. سپس بر اساس آزمون CUSUM مشاهده شد كه رابطه تعادلي بلندمدت بين متغيرهاي تحقيق پايدار مي باشد.
    Thesis summary

  11. اثر هوشمندي بر رشد پايدار شهري در ايران
    صدف صدقي 2020
    شهرها همواره به عنوان محور اصلي توسعه و تحولات جوامع انساني نقش كليدي را در جنبه هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و كالبدي زندگي ساكنان ايفا مي كنند. امروزه به دنبال گسترش شهرنشيني و رشد جمعيت شهري، مخاطرات و چالش هاي بسياري از قبيل آلودگي هاي زيست محيطي، كمبود منابع، حاشيه نشيني و امثال آن بر سر راه توسعه شهرها قرارگرفته است، كه با روش هاي پيشين مديريت شهري قابل حل نيست. يكي از معضلات اصلي پيشرو عدم دستيابي به نرخ مطلوب رشد پايدار شهري است. لذا با گسترش جهاني دانش فناوري اطلاعات و ارتباطات مفهوم جديدي تحت عنوان شهرهاي هوشمند به منظور ارائه راه حلي در برابر مخاطرات شهرهاي امروزي باهدف بهبود كيفيت زندگي شهروندان، توسعه پايدار شهري، حفظ منابع زيست محيطي و غيره به ميان آمد. در ايران نيز با توجه به رشد چشمگير جمعيت و عدم تناسب امكانات شهري با نيازهاي روز جامعه، شهر هوشمند را مي توان به عنوان ابزاري در راستاي دستيابي به رشد پايدار، در نظر گرفت. هدف از اين مطالعه بررسي اثر هوشمندي بر رشد پايدار شهري در استان هاي ايران طي سال هاي 1391-1397 است. روش انجام تحقيق به صورت كتابخانه اي و با استفاده از روش هاي آماري و اقتصادسنجي است. بدين منظور ابتدا به تعريف شهر هوشمند و ايجاد متغير واحد هوشمندي به وسيله شاخص توسعه يافتگي موريس پرداخته مي شود، سپس با استفاده از نرم-افزار Eviews عوامل مؤثر بر هوشمندي از طريق تخمين مدل رگرسيوني چند متغيره به كمك داده هاي پانل و روش DOLS شناسايي مي گردد و درنهايت با تخمين مدل پانل ثانويه اثر هوشمندي بر متغير رشد پايدار شهري موردبررسي قرار مي گيرد. نتايج نشان مي دهد كه تقاضا اثر مثبت و معناداري بر هوشمندي شهرها در ايران دارد، يعني با افزايش جمعيت تمايل شهرها براي حركت به سمت هوشمندي نيز افزايش ميابد. همينطور ارتباط مثبت و معنادار هوشمندي بر رشد پايدار شهري به اثبات مي رسد. لذا نتايج به دست آمده مطابق با تئوري و مباني نظري مطالعات پيشين است. در نهايت فراهم كردن بستر مناسب براي جذب سرمايه گذاران و بهبود حمايت هاي دولتي از نهاده هاي دخيل در هوشمندسازي شهري همراه با تفكيك آماري صنايع مرتبط در كنار افزايش آگاه سازي عمومي توصيه مي گردد.
    Thesis summary

  12. اثرتنوع پرتفوي بر ريسك و بازدهي بانك هاي خصوصي منتخب در ايران
    نسرين تكلو 2020
    در اين پژوهش به بررسي تنوع پرتفوي و عملكرد بانك هاي خصوصي منتخب در ايران پرداخته مي شود. براي اين منظور رابطه سه متغير: تنوع پرتفوي، بازده دارايي و بازده حقوق صاحبان سهام (ريسك) مورد بررسي قرارگرفته است. براي اين منظور از يك مدل پانل پويا براي يك نمونه شامل5 بانك خصوصي كشور در طول دوره زماني 1396-1392 با روش گشتاورهاي تعميم يافته استفاده شده است. در اين مطالعه از نرخ رشد دارايي هاي سالانه بانك ها، بازده ارزش سهام، نرخ بهره بانك مركزي، مانده تسهيلات اعطايي، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارايي، تنوع پرتفوي استفاده شده است. نتايج حاصل از اين مطالعه نشان دهنده، وجود رابطه مثبت بين نرخ بازده دارايي و متغير نرخ بهره اعطايي از بانك مركزي به بانك هاي خصوصي با تنوع پرتفوي و وجود رابطه منفي بين انحراف معيار بازده حقوق صاحبان، لگاريتم كل دارايي بانك هاي مورد نظر، ميزان تسهيلات اعطايي، متغير نرخ رشد سالانه دارايي هاي كل بانك هاي مورد نظرو ارزش سهام به كل دارايي با و تنوع پرتفوي مي باشد.
    Thesis summary

  13. تأثير افزايش قيمت مسكن و تراكم افراد در واحدهاي مسكوني بر سلامت افراد در ايران
    فاطمه احمدوند 2019
    در ايران، مسكن يكي از سه نياز اوليه خانوارها است كه به صورت مستقيم و غير مستقيم بر سلامت افراد اثر مي گذارد. قيمت مسكن طي سه دهه اخير به طور كلي افزايشي بوده است و با تأثير بر تراكم افراد در واحد مسكوني باعث كاهش كيفيت زندگي و سلامت افراد شده است. از آن جايي كه عامل انساني در فرآيند رشد وتوسعه اقتصادي كشورها داراي نقش و جايگاه ويژه اي است، لذا سرمايه گذاري انساني و ارتقاي كيفيت نيروي كار يكي از زمينه ها و راه هاي اصلي و اساسي افزايش بهره وري و تسريع رشد اقتصادي جوامع است. ارتقاي كيفيت نيروي انساني مي تواند از طريق بالا بردن سطح سلامت و بهداشت نيروي كار حاصل گردد. بهداشت مناسب موجب تندرستي مردم و افزايش توان بالقوه و بالفعل نيروي كار مي شود و نيروي كار سهم بسيار مهمي در افزايش توليد و رشد اقتصادي خواهد داشت. دليل اهميت قيمت مسكن، سهم بالاي آن از بودجه خانوار و تأثير گذاري آن بر سلامت است. در واقع هرچه شاخص قيمت مسكن افزايش پيدا كند دسترسي به مسكن براي افراد جامعه كاهش پيدا مي كند وبا توجه به بدتر شدن وضعيت مالي افراد، منجر به بالا رفتن آمار بيماري و مرگ و مير در جامعه مي شود. افراد فقير از استانداردهاي پايين زندگي و امكانات مالي كم براي تأمين مخارج بهداشتي، تغذيه ناكافي، سطح پايين تحصيلات و غيره برخوردارند و همه اين موارد مي توانند باعث كاهش سلامتي فرد شوند. در اين پژوهش براي بررسي و تجزيه و تحليل اثر قيمت مسكن و تراكم افراد در واحد مسكوني بر سلامت افراد، از الگوي خود توضيح برداري با وقفه هاي گستردهARDL) ) براي داده هاي فصلي سال هاي 95-70 با كمك نرم افزار Eviews Microfit استفاده شده است. مدل سلامت افراد در ايران با استفاده از متغيرهاي: مرگ و مير كودكان زير 5 سال، اميد به زندگي، قيمت اسمي مسكن، تراكم افراد در واحد مسكوني، توليد ناخالص داخلي، نوسانات توليد ناخالص داخلي، نابرابري درآمد و سطح تحصيلات دانشگاهي تخمين زده شده است. معكوس مرگ و مير كودكان زير 5 سال و اميد به زندگي براي تعريف سلامت افراد در ايران در نظر گرفته شده است كه تأثير ساير متغيرها بر سلامت به شرح زير است: قيمت مسكن در كوتاه مدت و بلند مدت اثر منفي و معني داري بر سلامت افراد دارد. تراكم افراد در واحد مسكوني در كوتاه مدت و بلند مدت اثر منفي و معني داري بر سلامت افراد دارد. توليد ناخالص داخلي در كوتاه مدت
    Thesis summary

  14. بررسي اثر بيكاري بر وقوع جرم در ايران
    مينا وليدابادي 2019
    جرم، تمرد و تخطي از قوانين و مقررات عرفي، شرعي و عقلي هر جامعه تعريف مي شود. با اين تعريف، ماهيت جرم از جامعه اي به جامعه ديگر و از زماني به زمان ديگر متفاوت خواهد بود. وقوع جرم علل اقتصادي و اجتماعي متعددي داشته و مباحث اقتصادي و اجتماعي حاكي از اين امر است كه افزايش مشكلات اقتصادي در جوامع باعث افزايش وقوع جرم در آن ها مي شود. در نظريه اقتصادي جرم، يك شخص ميان فعاليت هاي قانوني و غيرقانوني به وسيله مقايسه منافع اين فعاليت ها و در چارچوب نظريه اقتصادي تحت شرايط نااطميناني انتخاب مي كند. افراد بيكار نياز قابل توجهي به درآمد حاصل از جرم دارند و تا زماني كه آن ها بر اين باور باشند كه فوايد جرم بيشتر از هزينه آن است، آن ها به جرم روي مي آورند. براساس نظريه كينز بيكاري مذموم ترين پديده اقتصادي به شمار مي رود و براي از بين بردن آن از تمامي ظرفيت هاي اقتصادي بايد استفاده شود. بيكاري علاوه بر اثرات فردي، اثرات منفي اقتصادي و اجتماعي به دنبال دارد كه جرم يكي از آثار و نتايج آن است و موضوع اين مطالعه خواهد بود. به طوري كه در سال هاي اخير به ويژه در حال حاضر اقتصاد ايران علاوه بر معضل بيكاري، گريبان گير پيامدها و مشكلات حاصل از بيكاري مانند: ناامني ملي، فقر و ناهنجاري هاي رواني، خرابكاري و بزهكاري، مهاجرت، قاچاق مواد مخدر و افزايش جرايم عليه اموال و مالكيت و طلاق شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسي اثر بيكاري بر وقوع جرم در ايران مي باشد كه در اين مطالعه به روش سري زمانيARDL و با استفاده از داده هاي سالانه طي دوره1364-1394 انجام شده است و در انجام محاسبات، از نرم افزار Eviews بهره گرفته شده است. نتايج تخمين نشان مي دهد كه بيكاري اثر مثبت و معناداري بر وقوع جرم دارد، نرخ تورم نيز به عنوان متغير كنترلي وارد شده در اين مدل هم رابطه مثبت و معناداري بر روي جرم دارد.
    Thesis summary

  15. بررسي قابليت هاي كارآفريني دانشجويان جديد الورود مقطع كارشناسي دانشگاه بوعلي سينا در سال 1397
    زهرا بيات 2019
    هدف اصلي اين پژوهش، بررسي قابليت هاي كارآفريني دانشجويان جديد الورود مقطع كارشناسي دانشگاه بوعلي سينا در سال 1397 است. جامعه آماري اين پژوهش، دانشجويان جديد الورود مقطع كارشناسي دانشگاه بوعلي سينا در سال تحصيلي 97- 1398 است. به روش نمونه گيري طبقه اي تعداد 311 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوري داده ها پرسشنامه سنجش قابليت هاي كارآفريني دانشجويان تهيه شده توسط مردانشاهي و دولتي بود. ضريب پايايي پرسشنامه از روش آلفاي كرونباخ 80/0 محاسبه شد و روايي صوري آن نيز تأييد شد. جهت تجزيه و تحليل داده ها از شاخص هاي آمار توصيفي و استنباطي استفاده شد. نتايج نشان داد كه ميان دانشجويان جديد الورود دختر و پسر مقطع كارشناسي دانشگاه بوعلي سينا در مولفه هاي كارآفريني و نمره كل كارآفريني به جز مولفه ريسك پذيري تفاوت معناداري وجود ندارد ولي مولفه ريسك پذيري در دانشجويان جديد الورود پسر مقطع كارشناسي داراي نمره ي بالاتري نسبت به دانشجويان جديد الورود دختر مقطع كارشناسي دانشگاه بوعلي سينا است و دانشجويان جديد الورود پسر مقطع كارشناسي ريسك پذيرتر هستند. از بين فرضيه هاي اصلي فقط فرضيه سوم تأييد گرديد يعني قابليت هاي كارآفريني دانشجويان جديد الورود پسر مقطع كارشناسي دانشكده هاي مختلف دانشگاه بوعلي سينا داراي تفاوت معناداري است كه آزمون تعقيبي توكي نشان داد كه ميانگين قابليت هاي كارآفريني دانشجويان جديد الورود پسر مقطع كارشناسي دانشكده كشاورزي از همه بالاتر است و ميانگين قابليت كارآفريني دانشجويان جديد الورود پسر مقطع كارشناسي دانشكده مهندسي از همه پايين تر است. بنابراين، پيشنهاد مي شود برنامه هاي درسي كارآفريني متناسب با هر رشته و دانشكده طراحي شود و كتب مربوطه در اين زمينه تأليف شود تا قابليت كارآفريني دانشجويان را ارتقا دهد. همچنين مركز رشد و كارآفريني دانشگاه، دوره ها و همايش هاي كارآفريني و مهارت هاي كسب وكار را براي دانشجويان جديد الورود مقطع كارشناسي تدارك ببيند تا آنان پس از فارغ التحصيلي امكان خود اشتغالي و كارآفريني را داشته باشند.
    Thesis summary

  16. اثر قيمت مسكن بر رشد اقتصادي در ايران
    شوبو كرمي تيلكو 2018
    بخش مسكن از بخش هاي پيشرو در هر اقتصادي است كه توجه به آن عﻼوه بر اثرات ژرف اجتماعي، فرهنگي، به لحاﻅ اقتصادي نيز حايز اهميت بوده و در برخي اقتصادها موتور رشد اقتصادي است. به دليل تاثير قابل ملاحظه اي كه قيمت مسكن در تصميم گيري هاي بنگاه ها، فعالان بازار سرمايه و خانوار دارد، بررسي و شناخت علمي نسبت به الگوي اثر گذاري قيمت بر رشد اقتصادي حايز اهميت فراوان است. توليد مسكن با سه جزء اصلي اقتصاد ملي، بخصوص توليد ناخالص داخلي، تشكيل سرمايه و اشتغال، ارتباط مستقيم دارد و داراي اثرات قابل مﻼحظهاي بر آنها است. نوآوري در اين تحقيق با بررسي كانال هاي اثر گذاري قيمت مسكن به ويژه اثر وثيقه، بر روي رشد اقتصادي كه در مطالعات داخلي تا كنون انجام نگرديده است، تمركز علمي و عميق تري بر روي ابعاد اقتصادي تغييرات قيمت مسكن صورت گرفته است. روش انجام پژوهش به صورت تحليلي و كمي مي باشد. دراين پژوهش از روش اقتصادسنجي الگوي خود توضيحي با وقفه هاي گسترده ARDL براي تخمين مدل ها استفاده مي شود. مدل ها با استفاده از نرم افزارهاي Eviews وMicrofit برآورد مي گردد. داده هاي مورد استفاده به دليل كفايت مشاهدات و وجود داده هاي متغيرهاي مورد نياز طي دوره 1360- 1393 جمع آوري شده است. تغييرات قيمت مسكن اثرات قابل توجهي بر رشد توليد ناخالص داخلي (GDP) خواهد داشت. اولين و مهم ترين كانال ارتباطي بخش مسكن و ساير بخش هاي اقتصادي از طريق اثر نوسان هاي قيمت مسكن مي باشد. با توجه به اهميت بخش مسكن در ابعاد توليد، سرمايه گذاري، تورم و توزيع درآمد، عدم توجه به ارتباط نوسانات قيمت مسكن با توجه به سهم بالاي آن از سرمايه گذاري و نقش مهم آن در نوسانات اقتصادي، دولت و بانك مركزي را در رسيدن به وظيفه تثبيت اقتصادي و تحقق اهداف اقتصاد كلان ناكام خواهد گذاشت. تغييرات قيمت مسكن در دو دوره توليد و بهره برداري در تقويت رشد توليد ناخالص داخلي (GDP) نقش كليدي ايفاء مي كند. در مرحله توليد، ساخت و ساز مسكن ارزش افزوده ايجاد مي كند كه در حساب هاي ملي ذيل ارزش افزوده بخش ساختمان لحاظ مي شود و در مرحله بهره برداري نيز ارزش افزوده ذخيره مسكن از دو بخش اجاره واقعي و اجاره محاسباتي تشكيل شده و در ذيل بخش خدمات و زير بخش خدمات مستغلات وارد مي شودكه از نظر قدر مطلق و سهم نسبي در توليد ناخالص داخلي اهميت بسيار زيادي دارد.
    Thesis summary

  17. بررسي اثر شوك هاي نرخ ارز بر قيمت مسكن در نقاط شهري كشور
    بهار گيلاسي سقز 2018
    نوسانات قيمت مسكن از متغيرهاي كلان موثر بر شاخص هاي كلان اقتصادي كشورهاست كه در كشورهاي در حال توسعه نظير ايران، تحت تأثير متغيرهاي كلان اقتصادي است كه خود نتيجه سياست هاي راهبردي كشور در درازمدت است. اين پژوهش با استفاده از داده هاي سري زماني بانك مركزي به بررسي اثر شوك هاي نرخ ارز با تأكيد بر درآمدهاي ارزي حاصل از فروش نفت بر قيمت مسكن در نقاط شهري كشور مي پردازد. تحليل روند قيمت مسكن و نرخ ارز و بررسي ارتباط آنها نيز از ديگر اهداف اين پژوهش خواهد بود. در اقتصاد ايران نرخ ارز حقيقي به عنوان يك جانشين براي بازدهي مسكن عمل مي كند، يعني با افزايش عايدي نرخ ارز و بازار ارز ، مردم به دادوستد ارز روي خواهند آورد. بنابراين با افزايش بازدهي ارز، تقاضا براي مسكن كاهش خواهد يافت. در نتيجه، قيمت مسكن كاهش خواهد يافت. از طرفي ديگر نرخ ارز مي تواند بر هزينه كالاها و خدمات موردنياز ساخت مسكن نيز تأثيرگذار باشد. بدين ترتيب با افزايش نرخ ارز، هزينه ساخت مسكن افزايش خواهد يافت. در نهايت اين افزايش هزينه باعث افزايش قيمت مسكن خواهد شد. بنابراين تحليل صحيح از وضعيت بازار مسكن و شناخت عميق و دانش بنيان از عوامل تأثيرگذار بر آنها و چگونگي تأثيرگذاري هريك از آنها مي تواند دولت و سياستگزاران را در تحليل و پيش بيني اين بازار كمك كند.در اين پژوهش با استفاده از مدل SVAR يا مدل VARساختاري به بررسي روابط بين متغيرها و شناسايي شوكها پرداخته مي شود.
    Thesis summary

  18. بررسي اثر قيمت مسكن بر نابرابري درآمد در نقاط شهري كشور
    الهام محمودي 2018
    عوامل بسياري از جمله نرخ تورم،درآمد مالياتي دولت،رشد شهرنشيني، رشد اقتصادي و ساير متغيرها روي توزيع درآمد اثر تعيين كننده اي دارند. يكي از متغيرها كه در اين پژوهش سعي در اندازه گيري اثر آن روي توزيع درآمد مي باشد، قيمت مسكن است.افزايش قيمت مسكن داراي دو اثر مستقيم و غير مستقيم بر نابرابري درامد است. اثر مستقيم بر نابرابري، به اين معناست كه فاصله درآمد و ثروت گروه هاي مالك و فاقد مسكن زياد مي شود.اثر غير مستقيم، شامل اثراتي كه بر روي ساير بخش ها دارد. با توجه به اينكه تا كنون مطالعه اي در زمينه بررسي اثر قيمت مسكن بر نابرابري درآمد صورت نگرفته است، نتايج مطالعه حاضر مي تواند اثر درآمد ثروت بر نابرابري درآمد را اندازه گيري و آن را با ساير اجزا درآمد ناشي از ثروت و همچنين درآمد ناشي از كار مقايسه نمايد كه در برنامه ريزي و سياست گذاري هاي دولت مي تواند بسيار مفيد واقع شود.روش انجام تحقيق به صورت كتابخانه اي و با استفاده از روش آماري و اقتصاد سنجي صورت مي گيرد،اين تحقيق به دنبال يافتن برسي اثر قيمت مسكن بر نابرابري درآمد در نقاط شهري كشور طي سال هاي 1365 تا 1393 و به صورت سري زماني مي باشد.براي تحليل روابط كوتاه مدت و بلند مدت از روش سنجي ARDL استفاده مي شود.به منظور آزمون هم انباشتگي مبتني بر رويكرد ARDL ابتدا طول وقفه ها با استفاده از معيارهاي مختلف انتخاب و سپس ضرايب الگو برآورد مي شوند.نتايج نشان مي دهد كه افزايش قيمت مسكن رابطه مثبت و معناداري با نابرابري درآمد دارد.
    Thesis summary

  19. بررسي اثر دارايي مسكن بر اجزاي هزينه هاي مصرفي خانوار در ايران
    سينا قنبري 2018
    در اقتصاد بيشتر كشورها مصرف بخش خصوصي بيش از 50 درصد تقاضاي كل را تشكيل مي دهد. با توجه به سهم بالاي هزينه هاي مصرفي از توليد ناخالص داخلي، بررسي آن اقتصاددانان را به شناخت دقيق تر تقاضاي كل هدايت مي كند. سياستگذاران اقتصادي با شناسايي عوامل مؤثر بر مصرف، قادر خواهند بود تا از طريق تحريك متغيرهاي مورد نظر، ميزان مصرف را در شرايط ركودي و يا تورمي در جهت مناسب هدايت كنند. شناخت ميزان مصرف و به تبع آن بدست آوردن ميل نهايي به مصرف مي تواند جهت روندهاي اقتصادي آينده را در زمينه-هاي تغيير الگوي مصرف، افزايش يا كاهش سرمايه گذاري از طريق پيش بيني پس-اندازهاي احتمالي و برآورد مخارج مصرفي آينده، مشخص كند. هدف اين پژوهش اندازه گيري و تحليل اثر دارايي مسكن بر هريك از اجزاي هزينه هاي مصرفي خانوار با استفاده از داده هاي سري زماني در ايران براي سال هاي (1393-1373) مي باشد. اين مطالعه به تجزيه و تحليل ارتباط مذكور در قالب الگوي اقتصاد سنجي رگرسيون هاي به ظاهر نامرتبط (SUR) پرداخته است. همچنين ميل نهايي به مصرف از درآمدملي،دارايي مسكن و دارايي مالي براي هريك از اجزاي هزينه هاي مصرفي به دست آمده است كه براي درآمد ملي بيشترين مقدار آن 50/0 و مربوط به گروه لوازم،اثاثيه و خدمات مورد استفاده در منزل و كمترين مقدار آن 002/0 و مربوط به گروه تحصيل است و براي دارايي مسكن بيشترين مقدار آن 55/0 و مربوط به گروه خوراكي ها،آشاميدني ها و دخانيات و كمترين مقدار آن 006/0 و مربوط به گروه حمل و نقل است.از ديگر نتايج بدست آمده در اين پژوهش اثر مثبت و ناچيز دارايي مالي بر هزينه هاي مصرفي در ايران مي باشد.
    Thesis summary

  20. اثر تركيب ماليات ها بر رشد اقتصادي در ايران
    رويا پورمحمدي راد 2016
    رشد اقتصادي شرط لازم توسعه اقتصادي و نيل به رفاه عمومي محسوب مي شود. از آنجا كه رشد اقتصادي هدفي مطلوب است، شناسايي عوامل مؤثر بر آن و شدت اثر گذاري هريك، مورد توجه اقتصاددانان و سياست گذاران اقتصادي قرار گرفته است.. ماليات يكي از مهم ترين و كارآمد ترين ابزارهايي است كه باعث توسعه اقتصادي در كشورها مي شود. همواره تحقق اهداف اقتصاد كلان مثل توزيع درآمد، تأمين مالي دولت و تثبيت اقتصادي از طريق سياست هاي مالي مورد توجه خاص بوده است و سوال پيش روي اقتصاددانان اين بوده است كه آيا ماليات مي تواند علمل تقويت رشد اقتصادي باشند؟ بر خلاف مطالعات و تئوري هاي قبلي كه بر تأثير منفي ماليات ها بر رشد اقتصادي دلالت دارند، نظريه هاي اخير اشاره به آن دارد اصلاح تركيب درآمد مالياتي مي تواند عامل تقويت رشد اقتصادي باشد. براي اين منظور با استفاده از داده هاي سري زماني و به كارگيري مدل خود توضيح با وقفه هاي گسترده(ARDL) تأثير تركيب ماليات ها بر رشد اقتصادي طي سال هاي 1392-1360 مورد بررسي قرار گرفته است. نتايج تخمين نشان مي دهد كه ماليات بر درآمد داراي تأثير منفي بر رشد اقتصادي است و در ميان اجزاء ماليات بر درآمد تأثيرگذاري منفي بر شركت ها بيشتر از ماليات بر درآمد اشخاص است. همچنين ماليات بر مصرف و فروش املاك داراي تأثير مثبت بر رشد اقتصادي است.
    Thesis summary

  21. بررسي اثر كسري بودجه شهرداري ها بر قيمت مسكن در كلان شهرهاي ايران(1392-1385)
    مهيا حميدزاده 2016
  22. مطالعه و بررسي اثر مهاجرت بر تغييرات قيمت مسكن در نقاط شهري ايران
    رضوان مومني 2016
    نوسانات قيمت مسكن در ايران طي سه دهه اخير يكي از چالشهاي مهم و كليدي اقتصاد ملي بوده كه دامنه اثرگذاري آن از بخش مسكن بسيار فراتر رفته و عملكرد ساير بخشها از جمله بخشهاي توليدي و خدماتي و ابعاد اقتصاد خانوار را نيز تحت تـأثير قـرار داده است. مهاجرت يكي از عواملي است كه اثر قابل توجهي بر قيمت مسكن دارد كه در اين مطالعه مورد بررسي قرار گرفته است. مهاجرت پديدهاي است كه با انگيزههاي اقتصادي و غيراقتصادي صورت ميپذيرد و يكي از عوامل مهم تحولات ساختار جمعيتـي در كشـور ميباشد و داراي اثرات منفي و مثبت، كوتاهمدت و درازمدت است و اين اثرات تغييراتـي را در ساختار اقتصادي و اجتماعي مناطق مهاجرفرست و مهاجرپذير به دنبـال دارد. نكتـه مهم و كليدي آنست كه بيشترين نوسان در قيمت مسكن در مناطقي صورت گرفته اسـت كه بيشترين مهاجرپذيري را داشته اند، از اينـرو انـدازهگيـري ميـزان اثرگـذاري و شـدت اثرپذيري قيمت مسكن از مهاجران وارد شده حايز اهميت خاص است. در اين مطالعه اثر مهاجرت بر قيمت مسكن در نقاط شهري در ايران بررسـي مـيشـود. بـه ايـن منظـور از دادههاي سرشماري سالهاي 1385 ،1375و 1390براي 30استان كشـور اسـتفاده شـده است، ايـن مطالعـه بـه روش دادههـاي تركيبـي وبـا اسـتفاده از نـرمافـزار اقتصادسـنجي STATA12انجام شده است. نتايج رابطهي مثبت و معنيداري بين مهاجران واردشـده و قيمت مسكن در استانهاي ايران را نشان ميدهد، تأثير مهاجران واردشده بزرگتر از ساير متغيرهاي موجود ميباشد. همچنين متغيرهاي درآمد خانوار، كمبود مسكن و هزينه ساخت و ساز داراي اثر مثبت و معنيداري بر روي قيمت مسكن ميباشند
    Thesis summary

  23. اثر شوك هاي قيمت مسكن روي نرخ اجاره بها در نقاط شهري ايران
    بابك نوري 2016
    چكيده: بخش مسكن يكي از بخش هاي اصلي و مهم كشور است. مسكن از يك طرف، قسمتي از نيازهاي اساسي افراد جامعه است و از طرف ديگر به عنوان يكي از بخش هاي عمده اقتصادي كشور اهميت دارد. بنابراين مطالعه بخش مسكن ضروري و مهم است. قيمت مسكن و نرخ اجاره بها دو متغير مهم در بازار مسكن هستند كه نيازمند بررسي و تجزيه و تحليل دقيق هستند. هرچند در سطح كشور مطالعات نسبتاً زيادي عوامل مؤثر بر قيمت مسكن انجام شده است، اما تاكنون پژوهشي كه ارتباط بين قيمت مسكن و نرخ اجاره بها را در سطح كشور بررسي كرده باشد، وجود ندارد. بنابراين ضرورت بررسي ارتباط بين قيمت مسكن و نرخ اجاره بها در كشور ضروري است. بر اين اساس در پژوهش حاضر با جمع آوري اطلاعات قيمت مسكن و نرخ اجاره بها در كشور در دوره 1372-1392 به بررسي اثر شوك هاي قيمت مسكن بر نرخ اجاره بها با استفاده از روش خودرگرسيون برداري VAR پرداخته شد. نتايج تحليل توصيفي داده ها، نشان داد كه علي رغم افزايش قيمت مسكن و نرخ اجاره بها طي دوره مورد بررسي، نسبت نرخ اجاره بها به قيمت مسكن، كاهش يافته است. تجزيه و تحليل داده ها به روش خودرگرسيون برداري نشان داد، شوك هاي قيمت مسكن به صورت معناداري بر نرخ اجاره بها اثرگذار است. براي تجزيه و تحليل الگوي VAR نيز از توابع واكنش آني و تجزيه واريانس كمك گرفته شد. نتايج پژوهش توصيه هاي و پيشنهادهاي مناسبي در جهت رونق بازار مسكن ارائه مي دهد.
    Thesis summary

  24. بررسي تأثير تكانه نرخ ارز بر ريسك اعتباري بانك ها
    بهاالدين رحماني 2016
    در سيستم بانكي ايران، تجهيز منابع و تخصيص آن در قالب تسهيلات مالي، كماكان اصلي ترين وظيفه بانك هاي تجاري را تشكيل ي دهد به طوري كه منابع بانك همدتاً مظلق به سپرده گذاران بوده و بانك به عنوان وكيل و امين مردم منابع مذكور را در اختيار متقاضيان قرار مي دهد. بنابراين هتگام تصميم گيري نسبت به اعطاي تسهيلات بررسي همه جانبه در خواست تسهيلات به منظور به حداقل رساندن ريسك عدم بازپرداخت از اهميت خاصي برخوردار است و شايسته است كاگزاران اعتباري در استفاده هرچه اصولي تر از منابع و كاستن خطرات احتمالي از جمله ريسك اعتباري به عنوان مهم ترين نوع خطر كوشا باشند يكي از همده ترين مشكلات نظام بانكي كشور طي سال هاي گذشته عبارت است از اين كه در صورت پرداخت نشدن به موقع تسهيلات بانك ها با كاهش ناگهاني منابع مواجه مي شوند و ريسك اعتباري ممكن است به ورشكستگي آن ها منجر شود به همين دليل اندازه گيري ريسك تسهيلات اعطايي به عنوان يكي از مهم ترين عوامل تصميم گيري در حوزه نظان تأمين مالي مطرح است كه تحت تأثير متعيرهاي اقتصاد كلان بوده و مي تواند نشانه هشدار وثوع تكانه در بخش مالي باشد اين پژوهش قصد دارد به بررسي و تعيين متغيرهاي اقتصادي مؤثر بر ريسك اهتباري سيستم بانكي بپردازد. بدين منظور داده هاي سري زماني 4 متغير؛ نرخ ارز، شاخص قيمت مسكن، نرخ بهره بانكب و نرخ رشد توليد ناخالص داخلي طي ذوره 1379-1393 جمع آوري و مورد بررسي قرار گرفته اند. سپس با بكاگيري مدل واسيسك و تكنيك هاي لاجيت و پروبيت و ARDL اقرات متغيرها بر ريسك اعتباري و همچنين اثرات نهايي متغيرهاي اقتصادي بر ريسك اهتباري اندازه گيري شده است. نتايج نشان مي دهد كه نرخ ارز و نرخ بهره اثر مثبت و معناداري بر ريسك اعتباري دارند و همچنين شاخص قيمت مسكن و نرخ رشد GDP اثر منفي و معناداري بر ريسك اعتباري داشته اند.
    Thesis summary

  25. تاثير شوك سياستهاي پولي بر هزينه حقوق صاحبان سهام شركتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    اميرمحمد صادقي 2015
  26. بررسي جامعه شناختي رضايت از مسكن و تعيين كننده هاي اقتصادي و اجتماعي آن در شهر همدان
    فريبا محمدرضايي 2015
  27. بررسي اثر دارايي مسكن بر مخارج مصرفي بخش خصوصي در ايران
    افسانه قاسمي 2015
    در اقتصاد بيشتر كشورها مصرف بخش خصوصي بيش از 50 درصد تقاضاي كل را تشكيل مي دهد. با توجه به سهم بالاي هزينه هاي مصرفي از توليد ناخالص داخلي، بررسي آن اقتصاددانان را به شناخت دقيق تر تقاضاي كل هدايت مي كند. سياستگذاران اقتصادي با شناسايي عوامل مؤثر بر مصرف، قادر خواهند بود تا از طريق تحريك متغيرهاي مورد نظر، ميزان مصرف را در شرايط ركودي و يا تورمي در جهت مناسب هدايت كنند. شناخت ميزان مصرف و به تبع آن بدست آوردن ميل نهايي به مصرف مي تواند جهت روندهاي اقتصادي آينده را در زمينه هاي تغيير الگوي مصرف، افزايش يا كاهش سرمايه گذاري از طريق پيش بيني پس اندازهاي احتمالي و برآورد مخارج مصرفي آينده، مشخص كند. هدف اين پژوهش اندازه گيري و تحليل اثر دارايي مسكن بر مصرف بخش خصوصي با استفاده از داده هاي سري زماني در ايران براي سال هاي (1390-1360) مي باشد. اين مطالعه به تجزيه و تحليل ارتباط مذكور در قالب الگوي اقتصاد سنجي خودتوضيح برداري با وقفه هاي توزيعي (ARDL) پرداخته است. همچنين ميل نهايي به مصرف كوتاه مدت و بلندمدت از درآمد دائمي، دارايي مسكن و ثروت مالي بدست آمده است كه براي درآمد دائمي به ترتيب 55/0 و 62/0 مي باشد و براي دارايي مسكن به ترتيب 56/0 و 70/0 بدست آمده است. هم-چنين الگوي تصحيح خطا نشان دهنده تعديل عدم تعادل هاي كوتاه مدت با ضريب 48/0 است كه سرعت تعديل نسبتأ مناسبي محسوب مي شود. از ديگر نتايج بدست آمده در اين پژوهش اثر معنادار مثبت و ناچيز دارايي مالي بر مصرف بخش خصوصي در ايران مي باشد.
    Thesis summary

  28. بررسي اثر متغيرهاي كلان اقتصادي بر نرخ نكول مطالبات غير جاري سيستم بانكي ايران
    فرزانه شالياري 2015
    از آنجا كه بيشترين حجم مبادلات اقتصادي كشور از طريق سيستم بانكب تحقق مي يابد. كاركرد صحيح نظام بانكداري كشور نقش تعيين كننده اي در بهبود فعاليت هاي اقتصادي خواهد داشت. يكي از عمده ترين مشكلات نظام بانكي كشور طي سال هاي گذشته عبارت است از اينكه در صورت پرداخت نشدن به موقع اقساط تسهيلات، بانك ها با كاهش ناگهاني منابع مواجه مي شوند و ريسك اعتباري ممكن است به ورشكستگي آن ها منجر شود. به همين دليل اندازه گيري ريسك تسهيلات اعطايي به عنوان يكي از مهم-ترين عوامل تصميم گيري در حوزه نظام تامين مالي مطرح است كه تحت تأثير متغيرهاي اقتصاد كلان بوده و مي تواند نشانه هشدار وقوع تكانه در بخش مالي باشد. از جمله معيارهايي كه براي بررسي ريسك اعتباري در سيستم بانكي مورد استفاده قرار مي گيرد نرخ نكول مطالبات غيرجاري است كه به عنوان نسبت مطالبات غيرجاري به كل مطالبات شناخته مي شود. اين پژوهش قصد دارد به بررسي و تعيين متغيرهاي اقتصادي مؤثر بر نرخ نكول مطالبات غيرجاري سيستم بانكي بپردازد. بدين منظور داده هاي سري زماني 6 متغير، نرخ رشد توليد ناخالص داخلي، نرخ رشد شاخص قيمت سهام، نوسانات تورم، نرخ بيكاري، نرخ رشد نقدينگي و نرخ رشد تسهيلات طي دوره زماني 91- 1379 جمع آوري و مورد بررسي قرار گرفته اند. سپس با بكارگيري مدل واسيك و تكنيك هاي لاجيت و پروبيت و ARDL، اثرات متغيرها بر نرخ نكول و همچنين اثر نهايي متغيرهاي اقتصادي بر نرخ نكول اندازه گيري شده است. نتايج نشان مي دهد كه بين شرايط اقتصادي و نرخ نكول رابطه معناداري وجود دارد. نرخ رشد نقدينگي، نرخ بيكاري و نوسانات تورم اثر مثبت و معناداري بر نرخ نكول مطالبات غيرجاري داشته اند. نرخ رشد GDP اثر منفي و معناداري بر نرخ نكول داشته است. نتايج همچنين بر اثرگذاري مثبت و معنادار نرخ رشد شاخص قيمت سهام در نرخ نكول در كوتاه مدت و اثر منفي و معنادار اين متغير در بلند مدت حكايت دارد. در عين حال متغير نرخ رشد تسهيلات در كوتاه مدت ضريب منفي و معناداري داشته است اما در بلند مدت تأثير مثبت و معناداري بر نرخ نكول مطالبات داشته است.
    Thesis summary

  29. تخصيص بهينه بودجه به استان ها با هدف رشد اقتصادي در ايران طي دوره زماني 1390-1378
    سيدسجاد ميرنصيري فروشاني 2014
    چكيده: مهمترين برنامه راهبردي در هر كشوري، قانون بودجه است. بنابراين بررسي علمي بودجه ريزي در كشور از ضروريات به شمار مي آيد. بودجه ريزي در ايران، اغلب با استفاده از روش هاي تجربي و چانه زني انجام شده است. همچنين تنوع بالاي بازيگران در فرآيند تخصيص بودجه، عدم پيوستگي در شيوه طراحي بودجه هاي ملي و استاني، نتيجه اي جز تخصيص غير بهينه منابع را نداشته است. از طرفي نقش بالاي دلارهاي نفتي در بودجه ايران و همچنين تاثيرپذيري رشد اقتصادي كشور از درآمدهاي ارزي نفت، نقش بودجه و بودجه ريزي در كشور را با پيچيدگي روبه رو كرده است. هدف اين مطالعه بررسي تاثير بودجه و بخش هاي مختلف بودجه اي بر رشد اقتصادي كشور در قالب مدل رشد برونزا و تعيين مقدار بهينه از بودجه، براي رسيدن به حداكثر رشد اقتصادي، با استفاده از تابع لاگرانژ مي باشد. لذا اين مطالعه به تجزيه وتحليل ارتباط مذكور در قالب بهينه يابي مقيد و دو روش اقتصادسنجي پانل ديتا و ARDL، به ترتيب براي دوره هاي زماني (1390-1378) و (1390-1353) پرداخته است. نتايج بدست آمده از اين پژوهش نشان از تاثيرپذيري مثبت بودجه كل كشور بر رشد اقتصادي و همچنين تخصيص غيربهينه بخش هاي مختلف بودجه اي به مناطق ايران مي باشد. به عبارت ديگر روند تخصيص بودجه در ايران، به طور كامل با هدف رسيدن به رشد بالاي اقتصادي نبوده است. بررسي بخش هاي مختلف بودجه كشور نشان مي دهد كه اعتبارات مصوب به طرح هاي عمراني و ملي و به طور كلي تزريق منابع بودجه اي در اقتصاد كشور براي گسترش ظرفيت زير بنائي و توليدي، مي تواند رشد بالا در كشور را باعث شود. بنابراين تغيير تركيب فعلي تخصيص بودجه و حركت به سمت اعتبار دهي و اهميت بالاتر به طرح هاي تملك دارايي هاي سرمايه اي(عمراني)، مي تواند در بلند مدت به رشد اقتصادي و در نتيجه پيشرفت و توسعه كشور كمك كند.
    Thesis summary

  30. اثر فناوري توليد بر اشتغال زايي بخش مسكن ايران
    سمانه كرمي 2014
  31. تاثير خصوصي سازي بر كارايي صنعت بانكداري در ايران
    راضيه صالحي جديد 2014
  32. تاثير خصوصي سازي بر كارايي صنعت بانكداري در ايران
    راضيه صالحي جديد 2014
  33. بررسي اثر عوامل فيزيكي و جمعيتي بر مصرف انرژي در بخش خانگي در نقاط شهري كشور
    راضيه بانوي 2014
  34. بررسي اثر عوامل فيزيكي و جمعيتي بر مصرف انرژي در بخش خانگي در نقاط شهري كشور
    راضيه بانوي 2014
  35. اثر درآمد و تحصيلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسكن در مناطق شهري و روستايي ايران
    مطهره خاكسار 2013
  36. اثر درآمد و تحصيلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسكن در مناطق شهري و روستايي ايران
    مطهره خاكسار 2013
  37. ارتباط بين سطح تحصيلات و بازده آن در ايران
    امير حسين علي پور 2013
    در دهه هاي اخير عرضه ي نيروي كار تحصيل كرده به بازار كار افزايش يافته است كه باعث پديدار شدن تحصيلات بيش از اندازه شده است. تحصيلات بيش از اندازه به حالتي اطلاق مي شود كه، افراد نسبت به نياز شغل هايشان از تحصيلات بيشتري برخودار هستند. در نقطه ي مقابل آن تحصيلات كمتر از اندازه وجود دارد كه افراد تحصيلاتي كمتر از نيازهاي شغل هايشان خواهند داشت. تحصيلات كمتر از اندازه و بيش از اندازه، بالقوه پديده اي هزينه بر براي اقتصاد محسوب مي شود و اين ضرورت بررسي اين موضوع را نمايان مي سازد. در اين مطالعه سعي شده است كه با روش ميانگين تطابق تحقق يافته (RM) و به كمك كدهاي طبقه بندي مشاغل (ISCO) و با استفاده از داده هاي طرح آمارگيري از ويژگي هاي اجتماعي و اقتصادي خانوار سال 1382 و با استفاده از مدل لاجيت، معادلات مينسر، (ORU) و وردوگو به بررسي عوامل مؤثر بر تحصيلات بيش از اندازه و كمتر از اندازه و بازده سال هاي تحصيل، تحصيلات بيش از اندازه و كمتر از اندازه بپردازيم. در اين راستا متغيرهاي ديگري هم چون جنسيت، تأهل و مالكيت به لحاظ دولتي و خصوصي بودن نيز مورد بررسي قرار مي گيرد. نتايج تحقيق در بخش بررسي عوامل مؤثر بر تحصيلات بيش از اندازه و كمتر از اندازه، با استفاده از مدل لاجيت، نشان مي دهد كه، افراد داراي تجربه ي كمتر، مردان و افراد شاغل در بخش خصوصي با احتمال بيشتري در گروه تحصيلات بيش از اندازه قرار مي گيرند و افراد با تجربه بيشتر، زنان، متأهلين و افراد شاغل در بخش دولتي و اشخاصي كه به زبان فارسي تسلط ندارند، با احتمال بيشتري نسبت به سايرين، در گروه تحصيلات كمتر از اندازه قرار مي گيرند. نتايج تحقيق در بخش بررسي بازده تحصيلات و با استفاده از مدل مينسر نشان دهنده ي نرخ بازده 5/8% به ازاي هر سال آموزش است. همچنين بازده تحصيلات به اندازه در مدل (ORU) 5/11% ؛ بازده هر سال تحصيلات بيش از اندازه برابر با 9/9% و بازده هر سال تحصيلات كمتر از اندازه منفي 5/3% به دست مي آيد. بازده هر سال آموزش رسمي با استفاده از مدل وردوگو- وردوگو به طور متوسط 3/9 % به دست مي آيد و نتايج اين مدل بيان مي دارد كه، در صورت برابر بودن تحصيلات افراد، افرادي كه تحصيلات بيش از اندازه دارند در مقايسه با افرادي كه تحصيلاتشان بيش از اندازه نيست، درآمد كمتري كسب مي كنند و افراد داراي تحصيلات كمتر از اندازه، نسبت به كسا
    Thesis summary

  38. بررسي ارتباط بين رفتار قيمت زمين و اهرم زمين با نوسان قيمت مسكن در نقاط شهري ايران
    بهاره عقيقي 2013
    مسكن دربردارنده ي مجموعه اي از ابعاد فيزيكي و مكاني است و نظريه ي اقتصادي و شواهد تجربي نشان مي دهد كه اين اجزاء، از ساختار و بازارهاي متفاوتي تبعيت نموده و رويه هاي مختلفي بر قيمت گذاري آن ها حاكم است. چارچوب اهرم زمين به منظور روشن ساختن اهميت منحصر به فرد زمين و مكان در ميان برداري از ويژگي هاي مسكن مطرح مي شود. فرضيه ي اهرم زمين بيان مي كند كه: «افزايش قيمت مسكن و نوسانات قيمت مسكن به طور مستقيم با اهرم زمين (كه به عنوان نسبت ارزش زمين به ارزش كل مسكن اندازه گيري مي شود)، مرتبط است». با توجه به اهميت موضوع، اين تحقيق، به بررسي ارتباط بين قيمت زمين و نوسان قيمت مسكن بر اساس فرضيه ي اهرم زمين، از طريق داده هاي فصلي نقاط شهري ايران با استفاده از روشARDL ، طي دوره ي 1388-1371 مي پردازد. نتايج حاصله حاكي از آن است كه قيمت زمين و اهرم زمين داراي اثر مثبت بر نوسان قيمت مسكن در ايران است. نتايج تخمين ها، با توجه به افزايش قابل توجه آماره ي R2 در مدل با تأثير اهرم زمين، اهميت و لزوم در نظر گرفتن اهرم زمين همراه با عوامل بنيادي را در معادله ي قيمت مسكن نشان مي دهد. همچنين بر اساس نتايج بدست آمده از تحقيق، اهرم زمين، ارتباط منفي با متغير هزينه واقعي ساخت دارد. بر طبق نتايج ارائه شده، تغييرات اهرم زمين، متأثر از متغيرهاي جمعيت، هزينه واقعي ساخت و نرخ بهره مي باشد.
    Thesis summary

  39. بررسي اثر تراكم شهري بر رشد اقتصادي در نقاط شهري استانهاي ايران
    حميده قاسمي 2013
  40. بررسي اثر تراكم شهري بر رشد اقتصادي در نقاط شهري استانهاي ايران
    حميده قاسمي 2013
  41. بررسي اثر حكمراني خوب و حقوق مالكيت فكري بر توزيع درآمد كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه منتخب
    سارا ساري گل 2012
    توزيع نابرابر درآمد در عصر كنوني، به عنوان يكي از پديده اي نامطلوب شناخته مي شود. لذا تمامي جوامع كاهش نابرابري درآمد را در رأس همه ي اهداف عمده راهبرد توسعه اقتصادي و اجتماعي خود قرار داده اند. لذا، بررسي عوامل موثر بر بهبود توزيع درآمد ضروريبنظر مي رسد. از اينرو، مطالعه حاضر به منظور رشد ظرفيتهاي كمي و كيفي توليد، دستيابي به قدرت خريد و استفاده از خدمات رفاه عمومي، توزيع متعادلتر درآمد و درنهايت دستيابي به رشد اقتصادي مستمر و باثبات با بهره گيري از تكنيك هاي متداول اقتصادسنجي (رهيافت پانل ديتا) به ارزيابي تأثير حكمراني و حقوق مالكيت فكري بر توزيع درآمد كشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه منتخب طي دوره زماني 2009 1996 مي پردازد.نتايج مطالعه حاكي از آنست كه، بهبود شاخصهاي حق اظهارنظر و پاسخگويي،ثبات سياسي، اثر بخشي دولت، كيفيت قوانين و مقررات، حاكميت قانون و كنترل فساد بر شاخص جيني كشورهاي مورد مطالعه اثر منفي و معناداري دارند. اثر حقوق مالكيت فكري نيز بر شاخص جيني كشورهاي درحال توسعه مثبت و معنادار مي باشد، حال آنكه اين اثر در كشورهاي توسعه يافته منفي و معنادار مي باشد.همچنين بر اساس نتايج تخمين، متغيرهاي توليد ناخالص داخلي سرانه و ثبت اختراعات افراد مقيم دركشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه منتخب بر شاخص جيني اثر منفي و معناداري دارند.اثر جريان سرمايه گذاري مستقيم خارجي (درصدي از توليد ناخالص داخلي) بر شاخص جيني كشورهاي مورد مطالعه مثبت مي باشد اما اين اثر در كشورهاي توسعه يافته بي معنا مي باشد. اثر متغير مهاجرت نخبگان نيز بر شاخص جيني كشورهاي توسعه يافته منفي و در كشورهاي درحال توسعه مثبت ومعنادار مي باشد.
    Thesis summary

  42. بررسي رابطه بين مسكن ملكي و سطح رفاه اجتماعي در استان اصفهان 1388
    جواد فولادگر 2012
    مسكن به عنوان يكي از نيازهاي اساسي بشر، نقش بسيار مهمي در كيفيت زندگي و شاخص هاي رفاهي جامعه دارد. تأمين مسكن مناسب جزء اهداف و دغدغه هاي اصلي خانوارها بوده و همواره تلاش زيادي براي دستيابي به مسكن از سوي آن ها صورت مي گيرد. در ميان ويژگي هاي مسكن، انتخاب نوع تصرف مسكن، آن را از ساير كالاها متمايز مي سازد، به گونه اي كه خانوار مي تواند مسكن را به شكل ملكي و يا استيجاري تأمين نمايد. اين ويژگي اثرات اجتماعي، فرهنگي، رواني و اقتصادي بر خانوارها به جاي مي گذارد كه نتيجه آن اثرگذاري بر سطح رفاه خانوارها خواهد بود. در شرايط تورمي كه اطمينان سرمايه گذاري در بخش هاي ديگر اقتصادي پايين است، خريد و احداث واحدهاي مسكوني نوعي سرمايه گذاري مطمئن به حساب آمده و مسكن ملكي به عنوان يك كالاي سرمايه اي مفهوم اقتصادي مي يابد. در اين تحقيق به منظور بررسي رابطه ي بين مسكن ملكي، نابرابري درآمدي و سطح رفاه اجتماعي، از داده هاي آماري فايل خام هزينه- درآمد خانوارهاي استان اصفهان در سال 1388 استفاده شده است. منابع داه هاي مربوط به تمامي متغيرها، مركز آمار ايران، معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي و استانداري اصفهان مي باشد. با عنايت به اينكه داده هاي مورد استفاده از فايل خام آماري هزينه- درآمد خانوارها جمع آوري شده است، لذا از روش هاي اقتصادسنجي نظير OLS و GLS (روش حداقل مربعات معمولي و تعميم يافته)، جهت تخمين داده هاي مقطعي استفاده مي-شود. با توجه به نتايج مدل و همچنين به دليل شرايط هرم سني جمعيت كشور كه اكثراً قشر جوان مي باشد كه به مرحله تشكيل خانواده رسيده است؛ تقاضاي انفجاري براي مسكن مستقل را ايجاب مي كند. از اين رو دولت به منظور افزايش سطح رفاه اجتماعي بايد سياست هايي را به مرحله اجرا درآورد كه موجب افزايش سهم مسكن ملكي و خانه دار شدن تعداد بيشتري از خانوارها به ويژه خانوارهاي كم درآمد و جوانان شود.
    Thesis summary

  43. تأثير آزادسازي تجاري و مالي بر نوسان پذيري توليد در ايران
    حميدرضا لارتي 2011
    اهميت اصلي جهاني سازي، حركت دنيا به سمت آزادسازي تجاري و مبادلات مالي وسيع تر است كه امروزه در تمام كشورهاي دنيا به خصوص در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه ديده مي شود. آزادسازي اقتصادي به همگرايي بيشتر بازارهاي كالا و بازارهاي سرمايه منجر مي گردد كه باعث دست يابي كشورها به رشد و رفاه بالقوه خواهد شد. هر چند همگرايي بيشتر ممكن است به آسيب پذيري بالاتر نسبت به شوك ها منتهي گردد. اين آسيب پذيري، به ويژه براي كشورهاي در حال توسعه به دليل تخصص گرايي در توليد و منابع درآمدي محدود، سياست هاي ناپايدار، بازارهاي مالي ابتدايي و زيرساخت هاي ضعيف، بسيار با اهميت است. اين عوامل منجر به بحث ميان كشورها در مورد شرايط مطلوب آزادسازي شده است. تحقيق حاضر تاثير آزادسازي تجاري و آزادسازي مالي بر نوسان توليد را طي سال هاي 1385- 1349 در كشور ايران مورد بررسي قرار داده است. در همين راستا با استفاده از روش خودرگرسيوني با وقفه هاي توزيعي (ARDL) و با استفاده از نرم افزار Microfit4 اقدام به برآورد مدل نموديم. به منظور درك بهتر از رابطه ميان متغيرها، دو مدل نفتي و غيرنفتي را برآورد مي نمائيم. نتايج نشان مي دهد كه در مدل نفتي، آزادسازي تجاري تأثير مثبت و معني دار بر نوسان توليد دارد و آزادسازي مالي تأثير منفي بر نوسان توليد دارد. در مدل غيرنفتي هم هر دو متغير تأثير مثبت و معني داري بر نوسان توليد دارند. همچنين وجود رابطه بلند مدت ميان متغيرها تأييد مي-گردد . مقدار ضريب تصحيح خطا نيز برابر با 67/0- بدست آمده است كه ميزان تعديل به سمت مقادير تعادلي را در بلند مدت نشان مي دهد. آزمون هاي ثبات ساختاري نيز گوياي استحكام مدل در طي دوره زماني مورد نظر مي باشد.
    Thesis summary

  44. بررسي عوامل اقتصادي مؤثر بر تصادفات جاده اي در ايران(88-1350)
    فريبرز محمدي 2011
    حوادث جاده اي و تلفات ناشي از آن يكي از چالش هاي كنوني جوامع بشري است كه هزينه هاي اقتصادي زيادي را بر اقتصاد كشورها تحميل نموده است. در مقايسه بين كشورها از جنبه توسعه يافتگي، بيشتر قربانيان اين بحران را كشورهاي در حال توسعه تشكيل مي دهند، به گونه اي كه در اين كشورها تصادفات جاده اي به عنوان يكي از علل اساسي مرگ و مير شناخته شده است. متأسفانه ايران نيز از جمله كشورهايي است كه در آن نرخ تصادفات ناشي از عدم توجه به اصول ايمني و عوامل مؤثر بر آن همواره سير صعودي داشته كه آمارهاي موجود به خوبي وخامت اين مسئله را نشان مي دهند. هدف اين مطالعه بررسي شناسايي برخي عوامل اقتصادي تأثيرگذار بر تصادفات جاده اي در قالب فرضيه زيست محيطي كوزنتس (EKC) است. براساس فرضيه مذكور مي توان اين گونه استنباط كرد كه ميزان تلفات جاده اي در مراحل اوليه رشد اقتصادي افزايش پيدا مي كند و در نهايت به سبب پيشرفت هاي تكنيكي، افزايش ميزان سرمايه گذاري در بخش هاي مرتبط، و بهبود مراقبت هاي پزشكي، اين نرخ در مراحل بعدي رشد اقتصادي كاهش مي يابد. لذا اين مطالعه به تجزيه و تحليل ارتباط مذكور در قالب دو روش اقتصاد سنجي يپانل ديتا و OLS به ترتيب براي دوره هاي زماني (1388- 1380) و (1388-1350) پرداخته است. نتايج به دست آمده از اين پژوهش گوياي اين مطلب است كه مي توان مدعي شد، رشد اقتصادي و تلفات ترافيكي با هم در ارتباط بوده؛ و اين رابطه به گونه اي است كه همراه با رشد اقتصادي تلفات ترافيكي افزايش يافته و پس از رسيدن به يك نقطه عطف، شاهد كاهش ميزان تلفات ترافيكي خواهيم بود. به عبارت ديگر اين همان رابطه ي U وارون كوزنتس است كه در ارتباط با تلفات ترافيكي و توليد ناخالص داخلي سرانه براي ايران مصداق پيدا كرده است. از ديگر نتايج به دست آمده در اين تحقيق ارتباط منفي متغير سرمايه گذاري در زيرساخت هاي بخش حمل و نقل، بهبود مراقبت هاي پزشكي و شاخص فرهنگي با تلفات ترافيكي مي باشد. اما تعداد وسايل نقليه سرانه داراي يك ارتباط مستقيم با ميزان تلفات جاده اي مي باشد.
    Thesis summary

  45. بررسي رابطه حداقل دستمزد بر كاهش فقر در ايران
    عدنان محمدي 2011
  46. اثر آستانه اي نرخ رشد اقتصادي بر توسعه ي انرژي هاي تجديد پذير در اثر تغيير قيمت انرژي: مطالعه ي كشورهاي گروه D8
    فريماه رحيمي موگويي 2011
    امروزه، انرژي به عنوان يكي از عوامل توليد، سهم بزرگي در رشد و توسعه كشورهاي مختلف دارد. ضرورت استفاده از انرژي براي رشد و توسعه در كنار مسائلي همچون انتشار گازهاي گلخانه اي، گرم شدن جهاني و كاهش ذخاير انرژي-هاي فسيلي از يك طرف و افزايش جمعيت و نياز روز افزون به انرژي از طرف ديگر باعث شده است كه كشورها به دنبال جايگزيني براي انرژي هاي فسيلي باشند. بهترين راهكاري كه در پيش روي كشورها است، سرمايه گذاري و در نتيجه توسعه ي انرژي هاي تجديد پذير مي باشد. ولي توسعه ي انرژي هاي تجديدپذير همواره مورد بي توجهي سياست گذاران بخش انرژي واقع شده است، براي آنها دسترسي به مقادير بحراني به منظور توسعه ي انرژي هاي تجديدپذير بسيار مهم است. براي اين منظور با استفاده از روش رگرسيون آستانه اي براي داده هاي كشورهاي عضو گروه D8 در دوره ي 2008-2000 درصدد يافتن رابطه ي غير خطي اثر رشد اقتصادي بر توسعه ي انرژي هاي تجديدپذير از كانال تغيير قيمت انرژي مي باشيم. روش PTR اين امكان را فراهم مي نمايد كه بدون درنظر گرفتن فرم تابعي مشخص، مقدار آستانه به صورت درون زا تعيين شود. متغيرهاي مدل عبارتند از: سهم سالانه انرژي هاي تجديدپذير از ميزان استفاده از انرژي (متغير وابسته)، رشد توليد ناخالص داخلي و شاخص قيمت انرژي براي مصرف كننده (متغيرهاي مستقل).در اين مدل متغير توليد ناخالص داخلي به عنوان شاخصي براي رشد اقتصادي، به عنوان متغير آستانه اي به كار گرفته شده است. در اين پژوهش مقدار آستانه ي بهينه، 6.85% بدست آمد و مشاهدات بر اساس مقدار آستانه به دو گروه كشورهاي داراي رشد اقتصادي پايين (داراي رشد اقتصادي كمتر از 6.85%) و كشورهاي داراي رشد اقتصادي بالا (داراي رشد اقتصادي بيشتر از 6.85%) تقسيم مي شوند. يافته ها نشان مي دهند كه در رژيم هاي داراي رشد اقتصادي بالا، بين رشد اقتصادي و سهم انرژي هاي تجديدپذير رابطه ي مثبتي وجود دارد به اين صورت كه اين كشورها در هنگام افزايش قيمت انرژي با جايگزيني انرژي هاي تجديدپذير، از اثر منفي قيمت انرژي بر توليد ناخالص داخلي جلوگيري مي نمايند و نيز ثروت ايجاد شده در نتيجه اجتناب از رابطه Oil-GDPمنابع مالي لازم براي سرمايه گذاري در انرژي هاي تجديدپذير را فراهم خواهد نمود. برعكس، در كشورهاي داراي رشد اقتصادي پايين رابطه ي منفي بين رشد اقتصادي و سهم انرژي هاي تجديدپذير وجود دارد ب
    Thesis summary

  47. اثر قيمت نفت بر بيكاري( مطالعه موردي اقتصاد ايران 1367-1387)
    حسين مهرپيما 2011
    بدون ترديد يكي از اركان توسعه امروزي دنيا انرژي است، كه از اين ميان نفت به عنوان ماده اصلي تامين انرژي جهان از جايگاه خاصي برخودار است. همچنين با نظري به ساختار اقتصاد ايران مي توان بيان كرد كه نفت مهمترين عامل تاثيرگذار بر ساختار اقتصاد ايران مي باشد به طوري كه تغييرات اين متغير و اثرگذاري آن بر متغيرهاي كلان اقتصادي از اهميت خاصي برخودار است. حال از ميان متغيرهاي كلان اقتصادي، بيكاري يكي از مهمترين آن هاست، كه تمام تلاش دولت ها، خصوصا كشورهاي در حال توسعه درصدد كاهش و به حداقل رساندن اين موضوع مي باشد. لذا دستيابي به اين هدف در سايه بررسي دقيق تر ارتباط اين دو متغير بسيار مهم در اقتصاد ايران مي باشد. تمركز اصلي اين تحقيق در تفكيك اثر قيمت نفت به متغيرهاي قيمت ساده نفت، قيمت هاي افزايشي نفت، خالص قيمت هاي افزايشي نفت، قيمت هاي كاهشي نفت و خالص قيمت هاي كاهشي نفت اشاره دارد. براي اين منظور از مدل تصحيح خطاي برداري و تكنيك توابع عكس-العمل تعميم يافته به همراه تجزيه واريانس متعامد و داده اي فصلي 1-1367 تا 4- 1387 استفاده شده است. نتايج توابع عكس العمل تعميم يافته در مدل ساده قيمت نفت نشان مي دهد، تكانه حاصله از قيمت نفت اثر معنادار منفي بر بيكاري دارد. نتايج مدل دوم با حضور متغيرهاي قيمت هاي افزايشي نفت و خالص قيمت-هاي افزايشي نفت بر ارتباط منفي دو متغير تأكيد داشته، كه متغير قيمت هاي افزايشي نفت تأثير بيشتري داشته است. همچنين نتايج مدل سوم كه با لحاظ قيمت هاي كاهشي نفت و خالص قيمت هاي كاهشي نفت مي باشد. بيان مي كند كه بيكاري طي دوره هاي نخست پس از اعمال تكانه، افزايش يافته، امادر بلند مدت اثر متفاوتي داشته، به طوري كه اثرات قيمت هاي كاهشي نفت بر بيكاري ناچيز بوده و در نهايت اثر خالص قيمت هاي كاهشي نفت منفي شده و حتي باعث كاهش بيكاري شده است.
    Thesis summary

  48. بررسي رابطه بين بورس بازي و ادوار تجاري در بازار مسكن ايران ( 1386-1370)
    الهام نيك بخت 2011
    نوسان قيمت مسكن به دلايل مختلفي ايجاد مي شود، عواملي كه بر قيمت مسكن اثر مي گذارند را مي توان به دو دسته تقسيم نمود: عوامل بنيادي و عوامل غيربنيادي.يكي از عوامل غيربنيادي موثر بر قيمت مسكن بورس بازي است. در اين مطالعه تلاش بر اين است كه رابطه بورس بازي و قيمت در دوره رونق و ركود بازار مسكن مورد بررسي قرار گيرد. به اين منظور متغيرهاي قيمت مسكن، GDP ، نرخ بهره واقعي سپرده هاي بانكي، ذخيره مسكن، شاخص قيمت سهام و تعداد معاملات مسكن به عنوان شاخص بورس بازي درنظر گرفته شده است. تخمين مدل به كمك الگوي خود توضيح برداري با وقفه هاي گسترده (ARDL) و همچنين جهت بررسي شوك ها و تجزيه واريانس از الگوي خود توضيح برداري (VAR) براي داده هاي فصلي سال هاي 86-1370 و با استفاده از نرم افزار, Microfit Eviews انجام شده است. نتايج تخمين قيمت مسكن حاكي از اين است كه سهم قابل توجهي از نوسانات قيمت مسكن توسط عوامل غيربنيادي قيمت مسكن توضيح داده مي شود و متغيرهاي سياست پولي بعد از عوامل غيربنيادي متغيرهاي مهم و موثر بر قيمت مسكن بوده اند. اثر نرخ بهره بر قيمت مسكن منفي و در دوره رونق قوي تر از دوره ركود مي باشد. شاخص قيمت سهام، هزينه واقعي ساخت مسكن، ذخيره مسكن (موجودي مسكن) اثر مهم و معني داري بر قيمت مسكن داشته است. همچنين تعداد معاملات مسكن كه به عنوان شاخص بورس بازي انتخاب شده اثر مثبت و مهمي بر قيمت مسكن دارد. اثر بورس بازي بر قيمت مسكن در دوره رونق نسبت به كل دوره و دوره ركود بيشتر است. زيرا امكان و زمينه بورس بازي در دوره رونق بيشتر فراهم است. با افزايش بورس بازي در واقع تقاضاي كاذب افزايش مي يابد كه افزايش تكانه اي قيمت مسكن را به دنبال دارد.
    Thesis summary

  49. سنجش و بررسي تغييرات ديناميكي كارايي بورس اوراق بهادار تهران
    مريم ذوالفقاري 2011
    در طي نيم قرن اخير، بحث كارايي بازار سرمايه موضوع بسياري از مطالعات تجربي و نظري بوده است. از آن جا كه به موازات رشد مدل-هاي اقتصادسنجي كارايي بازار سرمايه مورد آزمون قرار گرفته است، هدف تحقيق حاضر آن است كه با بكارگيري روش هاي پيشرفته تر و جديدتر بر روي كارايي بازار در سطح ضعيف در بورس اوراق بهادار تهران تمركز كند و تحليل كاملتري از كارايي را ارائه نمايد. از آنجايي كه بازارهاي سهام ممكن است مراحل متفاوتي از توسعه داشته باشند، نتيجتاً درجات متفاوتي از كارايي بازار در طي زمان خواهند داشت و مدل هايي با ساختاري باثبات و پايدار از پارامترها نمي توانند تعديلات متغير در طي زمان را در سطح كارايي بازارهاي نوظهور توصيف كنند. از اين رو آزمون كارايي در سطح ضعيف به تنهايي كافي نيست و علاوه بر ارزيابي شكل ضعيف كارايي با روش سنتي و تحليل ايستاي آن، روش ارائه شده در اين تحقيق بر كارايي درحال تكامل و تحليل پويا نيز تمركز دارد. روش تجزيه و تحليل اطلاعات در اين پژوهش به اين شرح مي باشد كه نخست به منظور سنجش كارايي بازار در شكل ضعيف يا تحليل ايستا از آزمون هاي متنوع نسبت واريانس شامل آزمون هاي نسبت واريانس لو-مكينلاي، چو و دنينگ، رايت و روش كيم استفاده شده و سپس براي سنجش كارايي درحال تكامل بازار يا تحليل پويا از مدل TVP-GARCH يا مدل گارچ با ضرايب متغير، بهره برده ايم. دوره زماني مورد مطالعه از فروردين 1380 الي خرداد 1389مي باشد و از داده هاي هفتگي سه شاخص كل قيمت، قيمت و بازده نقدي و پنجاه شركت برتر استفاده شده است. طبق يافته هاي اين تحقيق، فرضيه گام تصادفي مورد تأييد قرار نگرفته و بازار سهام تهران رفتاري قابل پيش بيني در سري بازدهي هفتگي از خود نشان داده است. در نتيجه بورس اوراق بهادار تهران طي دوره زماني مورد نظر در شكل ضعيف كارا نبوده است. علاوه بر آن براساس مسير زماني ضرايب خودهمبستگي معادلۀ ميانگين مدلِ گارچ كه توسط تكنيك فيلتر كالمن محاسبه شده اند، مي-توان نتيجه گرفت كه اين ضرايب پس از سال 1382 روند باثبات تري داشته و نشانه هايي از حركتي كند و آرام به سمت بهبود كارايي در آن احساس مي شود.
    Thesis summary

  50. بررسي اثر اعتبارات اعطايي بانك ها بر قيمت مسكن در نقاط شهري كشور
    سميرا بختياري پور 2011
    توسعه هر كشور بدون توسعه مالي و تأمين مالي به هنگام، قطعاً امكان پذير نخواهد بود. در كشور ما با وجود عملكرد ضعيف بازارهاي سرمايه اين مهم بر دوش بانك ها و موسسات مالي دولتي نهاده شده است و عملكرد مناسب آنان در اعطاي تسهيلات، عمده مشكلات مالي را مرتفع خواهد كرد. در شرايط كنوني حاكم بر اقتصاد مسكن ارتباط مابين قيمت مسكن و تسهيلات اعتباري يكي از مهمترين سؤالاتي است كه دلمشغولي سياست-گذاران را تشكيل مي دهد و سياست گذاري بدون عنايت به مباني نظري و تجربي روابط موجود بين دو متغير ياد شده مي تواند آثار زيانباري را براي كل اقتصاد كشور به دنبال داشته باشد. هدف اين تحقيق بررسي اثر اعتبارات اعطايي بانك ها بر قيمت مسكن مي باشد. معادلات تخمين به كمك الگوي خود توضيح برداري با وقفه هاي گسترده (ARDL) و همچنين جهت بررسي شوك ها و تجزيه واريانس از الگوي خود توضيح برداري (VAR) براي داده- هاي فصلي سال هاي 86-1370 و با استفاده از نرم افزار, Microfit Eviews انجام شده است. مدلها در سه دوره مجزا يعني: كل دوره، دوره رونق و دوره ركود برآورد شده است. همچنين به منظور تخمين سرعت تعديل مدل پويا به مدل بلندمدت، الگوي تصحيح خطا نيز برآورد گرديد. نتايج حاصل از برآوردها بيانگر اين است كه رابطه مثبت معني داري بين تسهيلات اعطايي بانك ها به بخش مسكن و قيمت مسكن هم در كوتاه مدت و هم در بلندمدت وجود دارد. نتايج حاصل از روش عليت انگل – گرانجر هم نشان دهنده يك رابطه علي يك طرفه از طرف تسهيلات اعطايي بانك ها به قيمت مسكن مي باشد.
    Thesis summary

  51. بررسي اثرات نقدينگي بر نوسان قيمت در بازار مسكن (مطالعه بين كشوري)
    طاهره ملاولي 2011
    اهميت روزافزون بازار دارايي ها، بررسي مداوم اين بازار را ضروري مي سازد. يكي از اجزاي مهم سيستم مالي، بازار مسكن است. در سال هاي اخير بازار مسكن همواره با نوسانات سوداگرانه مواجه بوده است. يكي از عوامل اصلي رشد جهشي قيمت مسكن، تقاضاي دارايي مسكن است كه خود ريشه در مشكلات ساختاري اقتصاد كلان از جمله رشد شتابان نقدينگي و عدم ظرفيت پذيري ساير بخش هاي اقتصادي براي جذب اين نقدينگي دارد. حال سؤالي كه مطرح مي شود اين است كه آيا نقدينگي جهاني به قيمت هاي مسكن سرازير مي شود؟ در اين مطالعه اثر نقدينگي بر نوسان قيمت بازار مسكن در ايران و بيست كشور OECD كه نوسانات قيمت مسكن در دهه هاي اخير در آنها بيشتر از ساير كشورها به چشم مي خورد بررسي شده است. روش تجزيه و تحليل اطلاعات در اين پژوهش، روش كمي و در قالب مدل هاي اقتصاد سنجي Panel Data بوده و با داده هاي فصلي ( 2009-1980) و با استفاده از نرم افزار Eviews انجام شده است. ابتدا يك مدل پايه براي تمامي كشورهاي منتخب برآورد شده و سپس كشورها به دو گروه كشورهاي داراي درآمد نفتي و كشورهاي فاقد درآمد نفتي تقسيم شده و نتايج حاصل از رگرسيون با هم مقايسه شده اند و در نهايت به بررسي اثرات ناشي از بحران نقدينگي 2008 بر قيمت مسكن كشورهاي نفت خيز پرداخته شده است. نتايج تخمين ها حاكي از آن است كه در كل مدل هاي مورد مطالعه نقدينگي اثر مثبت و به شدت معني داري بر قيمت مسكن دارد و سهم قابل توجهي از نوسانات قيمت مسكن توسط نقدينگي موجود در اين بخش توضيح داده مي شود. در مدل كشورهاي داراي درآمد نفتي، كشش و اثر نهايي نقدينگي بزرگتر از مدل پايه و مدل كشورهاي فاقد درآمد نفتي است، در نتيجه در كشورهاي نفت خيز نقدينگي اثر بزرگتري بر قيمت مسكن دارد. همچنين در بحران مالي 2008، درآمدهاي نفتي به عنوان كانال نقدينگي اثر منفي بر قيمت مسكن در كشورهاي نفت خيز منتخب داشته اند.
    Thesis summary

  52. بررسي رابطه ي سرمايه گذاري مسكوني و توليد ناخالص داخلي در صورت حضور تجارت خارجي در ايران
    جواد براتي 2010
    طي دو دهه گذشته، اقتصاد ايران شاهد پرنوسان ترين تغييرات ادواري در بخش مسكن بوده است. با توجه به اهميت روزافزون تجارت بين الملل و وابستگي كشورها به يكديگر، اين مطالعه به بررسي اثر سرمايه گذاري مسكوني و سرمايه گذاري غيرمسكوني بر توليد ناخالص داخلي ايران در اقتصاد باز، و همچنين بررسي نقش تركيبات توليد ناخالص داخلي بر سرمايه گذاري مسكوني و غيرمسكوني با وجود تجارت خارجي در مدل، مي پردازد. با توجه به اينكه ايران داراي اقتصاد باز است و خالص صادرات نقش مهمي در تغييرات توليد ناخالص داخلي ايفا مي كند، تمركز اين تحقيق بر تفاوت اثر سرمايه گذاري مسكوني و غيرمسكوني در اقتصاد باز و اقتصاد بسته معطوف مي باشند. براي تحليل شوك هاي سرمايه گذاري بر GDP و بررسي اثر تركيبات GDP بر سرمايه گذاري مسكوني و غيرمسكوني، در اين تحقيق از مدل تصحيح خطاي برداري و داده هاي فصلي 1-1370 تا 4-1386 استفاده شده است. نتايج توابع عكس العمل تعميم يافته نشان مي دهد كه 1- سرمايه گذاري غيرمسكوني در اقتصاد بسته از اهميت يبشتري نسبت به سرمايه گذاري مسكوني در توليد ناخالص داخلي برخوردار است. اما در اقتصاد باز اثر سرمايه گذاري مسكوني افزايش يافته به طوريكه اثر آن بر GDP بيشتر از اثر سرمايه گذاري غيرمسكوني است. در هر دو مدل اقتصاد باز و مدل اقتصاد بسته، مصرف و مخارج دولت بيشترين اثر را بر توليد ناخالص داخلي داشته اند. 2- مخارج دولت تأثير غالب را در اثرگذاري بر هر نوع سرمايه گذاري داشته است. اثر سرمايه گذاري مسكوني بر سرمايه گذاري غيرمسكوني نسبتاً شديد بوده در حاليكه سرمايه گذاري غيرمسكوني تأثير كمي بر سرمايه گذاري مسكوني داشته است. حضور خالص صادرات در مدل باعث ايجاد تفاوت هاي زيادي در نتايج شده است به طوريكه از ميزان اثرگذاري مخارج دولت و مصرف بر سرمايه گذاري ها كاسته اما تأثير چنداني بر اثرگذاري ها بر يكديگر نداشته است. يافته هاي بدست آمده از تجزيه واريانس متعامد (VDCs) نيز نتايج توابع عكس العمل تعميم يافته را تأييد كرده است.
    Thesis summary

  53. بررسي نظريه توبين-Q در سرمايه گذاري مسكن در نقاط شهري ايران
    حسن سجادي 2010
    سرمايه گذاري يكي از مهمتر ين اجزاي تقاضاي كل است كه نقش بسيار تعيين كننده اي در نوسانات اقتصادي و رشد اقتصادي يك كشور ايفا مي كند. بر اين اساس، از ديرباز نظريه پردازان درصدد تهيه الگويي بوده اند تا بتواند رفتار سرمايه گذاري را تبيين و مهمترين عوامل تاثير گذار بر آن را شناسايي كنند .از طرفي تصميم پيرامون سرمايه گذاري با سه مسئله مهم انتظارات، وقفه ها و ريسك روبه رو است كه پرداختن همزمان به آن ها براي اقتصاددانان به سادگي مقدور نمي باشد. جيمز توبين در نظريه معروف خود به عنوان توبين-Q رفتار سرمايه گذاران را به كمك اطلاعات به دست آمده از بازارهاي مالي مورد تجزيه و تحليل قرار داد. از ديدگاه اقتصاد كلان بخش مسكن پر تحرك ترين و پوياترين بخش اقتصاد ايران در چند دهه اخير بوده است. در اقتصاد ايران در سه دهه اخير همواره بين 30 تا 40 درصد از كل سرمايه گذار هاي كشور در اين بخش انجام شده است. هدف اين تحقيق بررسي اثر نسبت توبين Q بر سرمايه گذاري مسكن ايران مي باشد. معادلات تخمين به كمك الگوي خود توضيح برداري با وقفه هاي گسترده (ARDL) و همچنين جهت بررسي شوك ها و تجزيه واريانس از الگوي خود -توضيح برداري (VAR) براي داده هاي فصلي سال هاي 86-1370 و با استفاده از نرم افزار, Microfit Eviews انجام شده است. مدلها در سه دوره مجزا يعني: كل دوره، دوره رونق و دوره ركود برآورد شده است. همچنين به منظور تخمين سرعت تعديل مدل پويا به مدل بلندمدت، الگوي تصحيح خطا نيز برآورد گرديد. نتايج بيانگر اين واقعيت است نسبت توبين- Qدر كوتاه مدت و بلندمدت مطابق انتظارات تئوري بزرگتر از يك مي باشد يعني طرف عرضه به تغييرات تقاضا به خوبي واكنش نشان مي دهد. اين نسبت در بلندمدت بيشتر از مقدار آن در كوتاه مدت مي باشد كه بيانگر اين واقعيت است سرمايه گذاري در ساختمان هاي مسكوني شروع شده سودآور مي-باشد. همچنين نسبت توبين- Q در دوره رونق و كل دوره بيشتر از يك بوده و نشانگر سودآور بودن سرمايه گذاري در اين دوره ها مي باشد حال آنكه در دوره ركود سرمايه گذاري مسكن سود آور نبوده و نسبت توبين- Q كمتر از يك است.
    Thesis summary

  54. بررسي واكنش سياست پولي بر حباب قيمت مسكن در ايران(1385-1370)
    بهناز كمياب 2009
    نوسان ادوراي سرمايه گذاري مسكن و اقتصاد ملي، تغيير رفتار مصرف كنندگان و توليدكنندگان، انحراف در تخصيص منابع اقتصادي، تشديد نقل و انتقال سرمايه در بازار دارايي ها، تغيير الگوي توزيع درآمد و توزان منابع و مصارف نظام بانكي پيامدهاي مهم نوسان و يا حباب قيمت مسكن است كه در دهه هاي اخير تشخيص و كنترل آن به موضوع بسيار مهم در عرصه سياست هاي پولي تبديل شده است. گستردگي آثار اقتصادي و اجتماعي حباب و يا نوسان قيمت مسكن مقام هاي پولي را وادار مي سازد از طريق واكنش مناسب، خالص زيان اقتصادي ايجاد شده را به حداقل برسانند. در اين مطالعه تلاش بر آن است با ارائه مدل اقتصادي ضرورت و نوع واكنش مناسب بانك مركزي نسبت به حباب قيمت مسكن در ايران تجزيه و تحليل شود. از الگوي خود رگريسون با وقفه هاي گسترده (ARDL) به منظور برآورد مدل با داده هاي فصلي ايران طي سال هاي 1385- 1371 استفاده شده است. به اين منظور پس از تخمين مدل حباب قيمت مسكن، به حداقل رساندن تابع زيان بانك مركزي با استفاده از دو قاعده سياست پولي مورد ارزيابي قرار مي گيرد. قاعده اول برگرفته از نظريه جديد، قيمت مسكن را وارد تابع واكنش بانك مركزي مي سازد. سازوكار به حداقل رساندن تابع زيان بانك مركزي، بهينه بودن واكنش يا عدم واكنش و در عين حال متغير قيمتي كه واكنش نسبت به آن تابع زيان به حداقل مي شود تعيين مي گردد. نتايج نشان مي دهد الگوي شكل گيري حباب ها در ادوار مختلف تغيير مي يابد همچنين متغيرهاي مؤثر و اثرات نهايي آن ها بر حباب قيمت مسكن متفاوت است. در ادوار مختلف، سياست پولي انبساطي موجب شكل گيري حباب شده است. نتايج بيانگر آنست سياست هاي پولي سهم قابل توجهي از نوسانات قيمت مسكن و شكل گيري حباب را به خود اختصاص داده است. از اين رو مؤثرترين روش كنترل حباب قيمت مسكن بكارگيري سياست پولي مناسب و تنظيم قواعد سياست پولي بر مبناي واكنش بهينه نسبت به نوسان قيمت مسكن است. اثر متغيرهاي سياست پولي در دوره ركود قوي تر از اثر آن در دوره رونق است. نتايج تخمين حكايت از آن دارد لحاظ قيمت مسكن در قواعد سياست پولي تابع زيان بانك مركزي را به حداقل مي رساند.
    Thesis summary

  55. رابطه بين سرمايه گذاري مسكوني با رشد اقتصادي در ايران
    حجت اكبريان 2009
  56. انتخاب سبد دارايي در صورت حضور بازار مسكن
    مسعود طهوري متين 2009
    در اين تحقيق، انتخاب سبد دارايي خانوار در حضور بازار مسكن مورد بررسي قرار گرفته است. يكي از نظريه هاي مهم در خصوص قيمت مسكن و تحولات آن نظريه سبد دارايي هاي خانوار است كه در اين تحقيق تلاش شده است اين نظريه بررسي شود تا صحت نظريه آزمون شود. براي اين منظور اطلاعات مربوط به دارايي هاي مورد مطالعه شامل سهام، ارز، سكه، سپرده بانكي، اوراق مشاركت و مسكن طي دوره 1385- 1370 مورد استفاده قرار گرفته است. پس از محاسبه بازدهي، ريسك و ضرايب همبستگي دارايي ها طي دوره موردنظر، با به كارگيري مدل ميانگين- واريانس و استفاده از نرم افزار MATLAB، تركيب دارايي ها در سبد دارايي خانوارها مشخص شده است. ابتدا سعي شده است تركيب دارايي خانوار بدون حضور مسكن و براساس ويژگي ريسك پذيري افراد تعيين گردد. سپس اين موضوع مورد بررسي قرار مي گيرد كه آيا حضور مسكن در سبد دارايي و انتخاب آن از سوي خانوارها باعث بهبود ريسك و بازدهي سبد دارايي خواهد شد. تحليل مرز كارايي نشان مي دهد مسكن دارايي مهمي در كل دوره و همچنين در دوره رونق قيمتي مسكن در سبد دارايي مي باشد.
    Thesis summary

  57. تأثير حداقل دستمزد بر قيمت كالاها و خدمات در بخش صنعت: مطالعه موردي ايران؛ با استفاده از جدول داده-ستانده سال 1380
    راضيه علميان 2009
    چكيده: تعيين حداقل دستمزد و اثرات آن در اقتصادهاي مختلف يك موضوع مهم اقتصادي است. دليل اهميت آن عكس العمل بنگاه ها جهت كاهش اشتغال و همچنين اثرات تورمي آن در اقتصادهاست. بنگاهها به دليل افزايش هزينه توليد همواره مخالف افزايش حداقل دستمزدها مي باشند. دراين پايان نامه اثرات قيمتي تعيين حداقل دستمزد در بخش صنعت در اقتصاد ايران مورد مطالعه قرار گرفت. روش مطالعه، از طريق مدل داده- ستاده بود كه براساس آخرين جدول داده- ستاده تهيه شده براي ايران در سال 1380 مي باشد. نتايج به دست آمده كه با فرض اثر انتقال كامل، بدون اثر جانشيني و بدون در نظر گرفتن اثر اشتغال با افزايش 24 درصدي در حداقل دستمزد انجام گرفت نشانگر اثر مثبت تعيين حداقل دستمزد بر قيمتها به شيوه كنوني مي باشد. در سناريوي اول (با پوشش كاركنان حداقل دستمزد 5/13 درصد)، قيمتها بين نزديك به صفر الي 61/0 درصد افزايش يافت و در سناريوي دوم (با پوشش كاركنان حداقل دستمزد 28درصد)، قيمتها بين تقريباً صفر الي 26/1 درصد افزايش يافت. در ضمن زماني كه مدل با درجات متفاوتي از اثرات سرريز تخمين زده شد، مشخص شد كه با اثرات سرريز بزرگتر، اثرات قيمتي نيز افزايش مي يابد.
    Thesis summary

  58. بررسي و تبيين حباب قيمت مسكن در تهران
    مصطفي عاشري 2009
    در اين مطالعه براي بررسي رفتار حباب شكل قيمت مسكن از دو روش استفاده شده است: روش اول از يك الگوي خود توضيح برداري با وقفه هاي گسترده (ARDL) و در روش دوم به كمك يك الگوي خود توضيح برداري (VAR) براي داده هاي سال هاي 1385- 1370 استفاده شده است. ابتدا به كمك يك مدل ARDL مشخص گرديد كه در دوره پيش بيني قيمت (85-1380) اختلاف معني داري بين قيمت فاندامنتال مسكن و قيمت واقعي (قيمت واقعي در بازار) وجود دارد و حاكي از شكل گيري حباب قيمت مسكن مي باشد. در اين روش مشخص شد كه بين سال هاي 1380 تا 1383 حباي در قيمت مسكن تهران شكل گرفته است و از سال 1384 به بعد حباب مي تركد. در روش دوم كه از يك مدل VAR براي بررسي و تبين مورد استفاده قرار گرفت نتايج حاكي از شكل گيري حباب در اين دوره در قيمت مسكن تهران مي باشند. ابتدا در اين مدل معني داري متغير حباب مورد آزمون قرار گرفت و معني داري آن به اثبات رسيد. در اين مدل ضريب تغيير در جزء حباب (dBBt) برابر 5714/2 است كه يك ضريب مثبت و به نسبت بزرگي مي باشد كه نشان دهنده اهميت بالاي حباب در تعيين رفتار قيمت مسكن در تهران دارد.
    Thesis summary

  59. بررسي ارتباط قيمت مسكن و ادوار تجاري
    فريده اسكندري 2006
    بخش مسكن يكي از مهمترين بخش هاي اقتصادي در ايران است. نوسانات ادواري قيمت مسكن در ايران طي دو دهه اخير، يكي از چالش هاي اساسي بازار مسكن و اقتصاد بوده است، به طوري كه در يك دوره، رونق قابل ملاحظه در بخش مسكن بوجود آمد، و در دوره ديگر ركود نسبتاً پايدار و فراگير بر بازار مسكن حاكم مي شود. در اين مقاله، تأثير بهره وري نيروي كار بر هزينه ساخت بنا و تأثير هزينه ساخت بنا بر قيمت مكسن تجزيه و تحليل شده است. بدين منظور يك مدل خود رگريسون برداري (VAR) و يك مدل تصحيح خطا (ECM) به كار رفته و دوره مورد بررسي، سالهاي 81- 1372 است. نتايج به دست آمده نشان داده است كه هزينه ساخت بنا با بهره وري كار در بخش ساختمان رابطه معكوس دارد. به علاوه، نتايج نشان داده است كه قيمت مسكن با هزينه ساخت بنا رابطه مستقيم و با موجودي مسكن رابطه معكوس دارد. تجزيه و تحليل داده ها براساس مكانيسم تصحيح خطا به اين نتيجه رسيده است كه فرايند تأثير هزينه ساخت بر قيمت مسكن يك فرايند طولاني مدت و زمان بر است.
    Thesis summary