Faculty - دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی
Professor
Update: 2024-12-21
Nader Mehregan
Faculty of Economics and Social Sciences / Department of Economics
P.H.D dissertations
-
اثر ادوار تجاري بر اشتغال زنان در ايران
راضيه داوري كيش 2022چكيده: اشتغال زنان يكي از موضوعات مهمي است كه مورد توجه دولتمردان قرار گرفته است زيرا بيكاري اين قشر از افراد جامعه يكي از مهم ترين چالش هاي اقتصادي-اجتماعي به شمار مي رود كه مي تواند آثار مخربي بر رشد اقتصادي كشورها بگذارد. ادوار تجاري از عواملي است كه باعث ايجاد تغييراتي در جايگاه اشتغال زنان شده و در هنگام بروز ركود و رونق اشتغال زنان را تحت تأثير قرار مي دهد. بنابراين، پژوهش حاضر با استفاده از روش NARDL اثرات نامتقارن ادوار تجاري (با و بدون لحاظ نفت) بر اشتغال زنان ايران طي دوره زماني 1399-1345 را مورد بررسي قرار مي دهد. همچنين تاثير ادوار تجاري بر اشتغال زنان در بخش هاي مختلف اقتصادي(صنعت، كشاورزي و صنعت) ايران به صورت مجزا و طي دوره 1398-1370 برآورده شده است. نتايج بيانگر اين است شوك مثبت ادوار تجاري اثر منفي و معني داري بر اشتغال زنان (با ضريب 328/3-) در بلندمدت دارد، در مقابل شوك منفي ادوار تجاري اثر مثبت بر اشتغال زنان (با ضريب 781/4) دارد كه نشان مي دهد اثر ايجاد شده نامتقارن است. بنابراين مي توان دريافت اشتغال زنان در چهار مرحله ادوار تجاري تحت تاثير قرار مي گيرد و مي تواند سبب ايجاد نوساناتي در اشتغال زنان شود و از اين رهگذر زنان با رخداد ادوار تجاري در بسياري از اين بخش ها امنيت شغلي نخواهند داشت. از آنجا كه ركود زمينه كاهش اشتغال زنان را فراهم مي آورد از نظر ديگر باعث مي شود در زمان ركود اشتغال آنان افزايش يابد. همچنين نتايج تخمين ادوار تجاري بدون لحاظ نفت نشان مي دهد. ادوار تجاري بدون لحاظ نفت، اثرات نامتقارني بر اشتغال زنان به جا مي گذارد. همچنين نتايج نشان داد، دركوتاه مدت، شوك مثبت ادوارتجاري، اثر منفي و معنا دار؛ و شوك منفي ادوار تجاري، اثر مثبت و معنادار بر اشتغال زنان دارد و در بلندمدت نيز اين اثر پابرجاست. ساير نتايج تخمين نيز نشان مي دهد، در كوتاه مدت و بلندمدت، متغيرهاي نرخ باروري اثر منفي و معني داري بر اشتغال زنان مي گذارد اما اثر معني داري متغيرهاي هزينه هاي دولت در بخش آموزش، حداقل دستمزد و نرخ تورم بر اشتغال زنان در كوتاه مدت و بلندمدت مثبت است. بنابراين متناسب با نتايج پژوهش مي توان پيشنهادهايي را در جهت افزايش اشتغال زنان ارائه داد: هزينه هاي ناشي از ويژگي هاي نيروي كار(مانند حمايت هاي دولت از خانواده نظير شيرخوارگاه، مهد كودك و...)
Thesis summary
-
ريسك گريزي و ادوار تجاري در اقتصاد ايران
مهدي اميني راد 2021تقريباً هر تصميم اقتصادي مستلزم ريسك است. در شرايط عدم قطعيت و نااطميناني، تمايل به ريسك پذيري بر تصميمات اخذ شده و نتايج اقتصادي ناشي از آن تأثير مي گذارد. ساختار ترجيحات ريسك يكي از مهم ترين سازه هاي نظريه هاي اقتصادي و روان شناختي انتخاب است. در سطح فردي، ميزان گرايش افراد به ريسك، تعيين كننده سطح پس انداز، سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف، انتخاب نوع شغل و ساير تصميمات فردي است. در سطح كلان، اين تصميمات سطح خرد، مي تواند متغيرهاي اقتصاد كلان را تحت تأثير قرار دهد. ترجيحات ريسك به عوامل بسياري وابسته است؛ اما به منظور ساده سازي در ادبيات كلاسيك با ضريب ريسك گريزي خلاصه مي شود. بسياري از تئوري هاي اقتصادي و مالي، به صورت ضمني فرض كرده اند، پارامتر ريسك گريزي ثابت بوده و طي زمان تغيير نمي كند. با اين حال، به نظر مي رسد، شوك هاي مالي و سلامت بر ميزان ريسك گريزي افراد، اثرگذار باشد و درنتيجه ريسك گريزي اقتصاد طي زمان دچار تغيير شود. هدف از اين پژوهش برآورد سري زماني پارامتر ريسك گريزي، بررسي ماهيت و عوامل موثر برآن و نقش آن در وقوع بحران هاي ارزي و بازار سهام در اقتصاد ايران است. جهت برآورد سري زماني شاخص ترجيحات ريسكي از روش گارچ در ميانگين و فيلتر كالمن استفاده شده است. نتايج نشان مي دهد، ريسك گريزي طي زمان ثابت نبوده و ماهيت ضدادواري دارد؛ به اين معني كه طي دوره ركود، ريسك گريزي افزايش و طي دوره هاي رونق، كاهش مي يابد. تحليل عليت بين ريسك گريزي و ادوار تجاري نشان داد، جهت عليت از ريسك گريزي به سمت ادوار تجاري است. در ادامه الگوهايي براي بحران ارزي و بازار سرمايه با تاكيد بر نقش ريسك گريزي ارائه شد. برآورد اين الگوها به روش سوئيچينگ ماركف شواهدي در حمايت از تأثير ريسك گريزي در وقوع بحران هاي ارزي و بازار سرمايه در ايران ارائه مي دهد. در نهايت شاخص شدت تحريم به روش تحليل عاملي در اقتصاد ايران استخراج و اثر آن به همراه ساير متغيرهاي دموگرافيكي، اجتماعي و اقتصادي بر سطح ريسك گريزي در اقتصاد تجزيه وتحليل شد. يافته ها نشان مي دهد، افزايش در متوسط سني جمعيت، نرخ اجاره نشيني، نابرابري درآمد، نوسانات توليد ناخالص داخلي و تشديد تحريم ها منجر به افزايش سطح ريسك گريزي در اقتصاد مي شود و افزايش رشد اقتصادي، نرخ شهرنشيني، بعد خانوار، نسبت جنسيتي مردان در جامعه، متوسط سهم متأهلين ا
Thesis summary
-
تحليل اقتصادي مباني مسئوليت مدني
مينا بلوري فر 2021اگر هدف حقوق، برقراري عدالت و انتظام بخشي به روابط اشخاص باشد، بي ترديد بخش مهمي از قلمرو آن، روابط غيرقراردادي است. اين حوزه تحت عنوان مسئوليت مدني قرن ها مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. از جمله مباحث مهم در اين زمينه، مباني مسئوليت مدني است؛ يعني تحت چه شرايطي ممكن است كسي در برابر ديگري مكلف به جبران زيان باشد. تحول و تكامل اين بحث طي قرن هاي متمادي حاكي از آن است كه به موازات تكامل انديشه بشري، مباني مسئوليت مدني نيز متحول شده است. هر مكتبي با گرايش خاص فكري خود تلاش كرده است مبنايي جامع و مانع براي مسئوليت مدني ارائه دهد. يكي از جديدترين تحليل ها درخصوص مباني مسئوليت مدني، تحليل اقتصادي است كه آماج مخالفت هاي بسياري قرار گرفته است. اين تحليل كه حاصل تغيير نگرش بشر از آرمان گرايي به واقع گرايي است، مي كوشد به جاي پرداختن به آرمان هاي انتزاعي به واقعيات عيني جامعه و آثاري كه احكام قانوني و قضايي ايجاد مي كنند، توجه كند. هدف از اين امر، برقراري كارايي و بهترين انتخاب عقلايي است. در اين پژوهش كوشش شده است كه مباني مسئوليت مدني از ديدگاه اقتصادي تحليل شوند. يعني مي خواهيم بدانيم كدام يك از مباني مسئوليت مدني، كاراترين و عقلايي ترين انتخاب از ديدگاه اقتصادي است. فرضيه ما اين است كه اولاً -عليرغم مخالفت هاي موجود- تحليل اقتصادي مي تواند در نظام حقوقي كنوني ايران در كنار ساير روش هاي تحليلي به كار رود. ثانياً قوانين مربوط به حوزه مسئوليت مدني با تحليل هاي اقتصادي همخواني ندارند و بازنگري در اين قوانين، ضروري است. ثالثاً هيچ يك از نظريات راجع به مباني مسئوليت مدني به طور كامل با مفهوم كارايي اقتصادي سازگاري ندارند و تركيبي از اين مباني در مجموعه مسئوليت مدني مي تواند كارا باشد. نتايج حاصل از اين تحقيق نشان مي دهد كه فرضيه اول با اندكي اغماض قابل پذيرش است؛ چرا كه تحليل اقتصادي هم عرض ساير تحليل ها نيست و اگر مغاير با اصول كلي حقوق قرار گيرد، مطرود است. اما صحت فرضيات دوم و سوم در اين تحقيق اثبات مي شود و ضروري است در پاره اي از قوانين نظريات تقصير و خطر جايگزين شوند. هم چنين نظريه تقصير و خطر هر يك مجراي خاص خود را دارد و تركيبي از هر دو بايد در قوانين به كار رود؛ هر گاه كه امكان پيشگيري از وقوع زيان ميسر است نظريه تقصير و در ساير موارد نظريه خطر كاراست.
Thesis summary
-
نهاد، نوآوري و كارآفريني
وحيد اميدي 2019توسعه ازجمله مفاهيمي است كه خود را در تضاد بين توسعه يافتگي و توسعه نيافتگي معنا مي كند و فارغ از اين تضاد معنايي براي آن متصور نيست. ازاين روي، فرآيند توسعه را مي توان پر كردن شكاف هاي موجود بين كشورهاي توسعه نيافته با توسعه يافته دانست. در پژوهش پيش روي سه شكاف نوآوري، كارآفريني و نهادي بين كشورهاي توسعه نيافته با كشورهاي توسعه-يافته شناسايي شده كه مي توانند از يكديگر تأثير پذيرفته و بر يكديگر اثر بگذارند. به منظور بررسي برهم كنش اين سه متغير، از سيستم معادلات هم زمان و به روش 3SLS در برآورد معادلات استفاده شده است. نمونه موردبررسي در اين پژوهش، طبق گزارش رقابت پذيري جهاني (2018)، همه كشورهاي عامل و كارايي محوري است كه طي دوره 2007 تا 2016 از حجم داده مناسبي برخوردار بوده اند. نتايج حاصل از مطالعه انجام شده بيانگر اثر مثبت بهبود كيفيت نهادي بر كارآفريني و نوآوري است. همچنين، افزايش كارآفريني و نوآوري نيز در دوره موردبررسي اثر مثبتي بر كيفيت نهادي داشته اند. ازسوي ديگر، بنا بر نتايج برآوردهاي انجام شده، اثر كارآفريني بر نوآوري منفي و اثر نوآوري بر كارآفريني به صورت U-معكوس بوده است. به عبارت ديگر، افزايش نوآوري در ابتدا موجب افزايش كارآفرينان نوآور شده و پس ازآن كارآفرينان تكراركننده را از بازار خارج مي كند. همچنين، اثر متقابل شاخص نهادي و كارآفريني بر نوآوري مثبت و معنادار برآورد شده است كه اين موضوع نشان دهنده نقشي است كه ساختار نهادي در ارتباط با ساير متغيرهاي اقتصادي ايفا مي كند.
Thesis summary
-
بررسي عوامل موثر بر سودآوري بانك ها: كاربردي از روش خودرگرسيون برداري پانل
مهدي پورمهر 2019با توجه به اهميت نظام بانكي در اقتصاد ايران و اهداف فعاليت هاي بانك ها در جهت بهبود شاخص هاي عملكردي، در اين تحقيق عوامل بيروني و دروني موثر بر سه مولفه سودآوري بانك ها شامل بازدهي دارايي و بازدهي حقوق صاحبان سهام و حاشيه بهره اي خالص بعنوان مولفه هاي سنجش عملكرد بانك ها به كمك الگوي خودرگرسيون برداري در داده هاي تابلويي مشتمل بر 13 بانك خصوصي و براساس داده هاي سالانه سال هاي 1385 تا 1395 مورد بررسي قرار گرفته است. برخلاف عمده تحقيقات صورت گرفته، مولفه هاي اثر گذار به مولفه هاي بيروني و دروني تقسيم شده و به صورت جمعي و همزمان به بررسي آن ها پرداخته شده است. شاخص هاي مربوط به كيفيت مديريت، كيفيت دارايي ها، كفايت سرمايه و كيفيت نقدينگي از مولفه هاي دروني و نرخ تورم، نرخ سود سپرده، رشد توليد ناخالص داخلي حقيقي و شاخص توسعه بازار سرمايه از مولفه هاي بيروني بعنوان متغيرهاي اثرگذار بر سودآوري بانك ها مورد بررسي قرار گرفته اند. نتايج تابع عكس العمل آني نشان دهنده اثر منفي نرخ سود بر بازدهي دارايي تا سال پنجم مي باشد در حاليكه در تغييرات بازدهي حقوق صاحبان سهام وحاشيه بهره اي خالص نقش قابل ملاحظه اي ندارد. از طرفي، نسبت پوشش نقدينگي در تغييرات بازدهي دارايي و بازدهي حقوق صاحبان سهام و حاشيه بهره اي خالص نقش قابل ملاحظه اي دارد و تابع عكس العمل آني، حاكي از كاهش بازدهي دارايي و بازدهي حقوق صاحبان سهام و حاشيه بهره اي خالص در طول دوره بررسي مي باشد.
Thesis summary
-
بررسي كيفيت زندگي روستايي در ايران و تحليل عوامل موثر بر آن
هما سروش مهر 2017مقابله با خشكسالي، توسعه روستايي-كشاورزي و جلوگيري از مهاجرت روستائيان مستلزم افزايش جذابيت روستاها به عنوان محل زندگي و كار از ضروري ترين برنامه هاي توسعه و جزء حفاظت از ايران بخصوص در چند سال اخير به شمار مي-رود. در اين راستا پژوهش حاضر به سنجش كيفيت زندگي روستاها به روش فازي و تعيين عوامل موثر بر بهبود كيفيت زندگي مي پردازد. با توجه به مباني نظري و تحقيقات صورت گرفته متغيرهاي مختلف كيفيت زندگي روستايي در شاخص-هاي منفي (خشكسالي و بيكاري) و مثبت (اجتماعي، آموزشي-بهداشتي و زيربنايي) تقسيم بندي شده، با استفاده از پرسشنامه نخبگان وزن هر شاخص تعيين و همزمان از داده هاي سرشماري هاي سال 85 و 90 نيز مقدار عددي اين شاخص-ها محاسبه، وارد نرم افزار متلب شده و مقدار نهايي كيفيت زندگي در استان هاي كشور تعيين شد. با توجه به نتايج در سال 1385 كيفيت زندگي استان هاي گلستان، مركزي، خراسان جنوبي، مازندران و اصفهان به ترتيب بهترين ها در كشور مي-باشند. استان هاي سيستان، كرمانشاه، يزد، خراسان رضوي و اردبيل نامناسب ترين كيفيت زندگي روستايي را دارا مي باشند. ميانگين كيفيت زندگي در اين سال عدد (35/0) بوده كه نشان داد بيشتر استان هاي كشور كيفيت زندگي زير حد متوسط (5/0) دارند. استان هاي آذربايجان غربي، اصفهان، تهران، سمنان، خراسان جنوبي، فارس، كردستان، كرمان، گلستان، گيلان، لرستان، مازندران، مركزي و همدان در بالاي ميانگين قرار داشته و ساير استان ها پايين تر از ميانگين هستند. در سال 90 بهترين مكان ها جهت سكونت روستاييان استان هاي گلستان، زنجان، خراسان شمالي، سمنان و البرز مي باشد. استان هاي سيستان، كرمان، خوزستان، فارس و كرمانشاه نيز پايين ترين كيفيت زندگي روستايي را دارا مي باشند. ميانگين كيفيت زندگي در اين سال مقدار (46/0) بوده كه نزديك به حد متوسط زندگي مي باشد. بدين ترتيب بجز استان هاي آذربايجان غربي، خوزستان، سيستان، فارس، كرمان، كرمانشاه، كهگيلويه، گيلان، لرستان، هرمزگان و يزد ساير استان ها توانسته اند كيفيت زندگي روستايي نزديك به ميانگين كشور را به دست آورند. جهت سنجش عوامل موثر بر كيفيت زندگي روستايي دو بخش سياستگذاري ها و سرمايه گذاري هاي دولتي بررسي شد. بدين منظور شاخص كيفيت زندگي پايدار روستايي طي دوره زماني 1395-1370 محاسبه شده، و اثرات سرمايه گذاري ها و سياست گذاري هاي مختلف دولت
Thesis summary
-
اثرات شوك هاي حقيقي بر نهاده نيروي كار در ايران
ابراهيم فرجي 2017اقتصادهاي جديد تغييرات قابل ملاحظه كوتاه مدت در توليد و اشتغال كل را تجربه كرده اند. درك و شناسايي دلايل نوسانات يكي از اهداف اصلي اقتصاد كلان است. برآورد اينكه چه نيروهايي عامل نوسانات كلان اقتصادي است موضوع مورد بحث تحقيقات بيشماري در اقتصاد كلان بوده است. الگوهاي ادوار تجاري حقيقي (RBC) شوك هاي تكنولوژي را به عنوان عامل اصلي چرخه هاي تجاري مي دانند. هدف اين مطالعه برآورد و بررسي اثرات شوك هاي حقيقي اقتصاد ايران بر برخي متغيرهاي مؤثر بر نهاده نيروي كار، در چارچوب الگوهاي ادوار تجاري حقيقي مي باشد. الگوي معرفي شده توسط مك كالوم (1989) و روش هاي SVAR براي دوره زماني 1391-1338 استفاده شده است. براي انجام پيش بيني هاي صريح درباره ساز و كار ادوار تجاري حقيقي در اقتصاد ايران، تعريف و محاسبه يك تعادل براي اقتصاد ضروري به نظر مي رسد. ابتدا توابع توليد، مطلوبيت خانوار و تكنولوژي براي كل اقتصاد و بخش هاي اصلي آن استخراج شده است. در مرحله بعد، شوك هاي كل اقتصاد و بخش هاي اصلي آن برآورد مي شوند. سپس اثرات آنها بررسي خواهند شد. در پايان نوسان هاي توليد، اشتغال، مصرف و مطلوبيت خانوار ناشي از شوك ها ترسيم مي شوند. بنا به نتايج اين پژوهش، كشش توليد نسبت به سرمايه 47/0 و پايداري شوك هاي تكنولوژي كل اقتصاد 79/0 مي باشد. از اين رو نتايج نشان مي دهند كه شوك هاي تكنولوژي در ايران از پايداري نسبتاً بالايي برخوردار است. پايداري شوك هاي تكنولوژي بخش كشاورزي و نفت نسبت به ساير بخش هاي اصلي اقتصاد بالاتر است. همچنين نرخ ترجيحات زماني و عامل تنزيل در ايران به ترتيب 11/0 و 90/0 مي باشند و كشش جانشيني مصرف نسبت به ساعات كار در ايران 85/1 به دست آمده است. نرخ ترجيحات زماني و كشش جانشيني مصرف نسبت به ساعات كار مقادير بسيار بالايي مي باشند. بالاترين پايداري شوك هاي حقيقي به ترتيب مربوط به بخش هاي نفت و كشاورزي مي باشد. نوسان پذيري شوك هاي نفت بسيار بيشتر از بخش كشاورزي است. يك حالت تناوبي با نوسان هاي موازي و بادوام در اثرات شوك ها مشاهده مي شود. اثرات منفي شدت بيشتري دارند. به نظر مي رسد اقتصاد ايران، در بازه زماني 54 ساله اين مطالعه، 5 دور تجاري حقيقي را تجربه نموده است. در دهه هاي 50 و 60 ادوار عمق و شدت بالايي دارند، اما پس از آن از شدت ادوار كاسته شده است. شدت بالاي ادوار در دهه هاي 50 و 60
Thesis summary
-
تاثير ساختار صنعت بانكي بر مقدار اثرگذاري سياست پولي در اقتصاد ايران
DSGE براساس مدل
حسن دليري چولابي 2014پول به عنوان يكي از مهمترين ابزارهاي سياستگذاري در اقتصاد ايران همواره نقش مهمي در تغيير متغيرهاي اقتصادي كشور داشته است. مكانيزم اثرگذاري پول در اقتصاد مستلزم گذر از بخشهاي واسطه اي مشخصي است كه يكي از مهمترين آنها، بانكها هستند. از آنجاييكه بانكها نقش واسطه مالي ميان سپرده گذاران و گيرندِگان تسهيلات را در جامعه ايفا مي كنند، نقش تعيين كننده اي در گردش پول و ثروت داشته و از جايگاه ويژه اي در اقتصاد هر كشوري برخوردارند. اهميت بانكها سبب شد تا برنامه ريزان و سياستگذاران اقتصادي راهكارهايي براي بهبود كاركرد اين صنعت تجويز كنند. در همين راستا در سالهاي اخير سيستم بانكي كشور دستخوش تعديل هاي ساختاري بوده است. اما يك سوال اساسي در اين باب، آن است كه، به طور كلي تغيير در ساختار صنعت بانكي، چه تاثيري بر متغيرهاي كلان اقتصاد خواهد داشت؟ و همچنين تعديل هاي فوق، چه تاثيري بر عملكرد ابزار سياستگذاري بانك مركزي دارد؟ اين تحقيق به دنبال آن بود تا پاسخ سوالات فوق را براي اقتصاد ايران بدست آورد. در همين راستا ابتدا با استفاده از شاخصهاي تمركز، ساختار صنعت بانكي از لحاظ درجه تمركز اندازه گيري و سپس براي پاسخگويي به پرسشهاي فوق از مدلهاي تعادلي عمومي پوياي تصادفي به عنوان ابزار تحقيق بهره برداري شده است. پايه هاي تئوريك اين مدلها بيان مي كنند كه براي ورود بانكها به چارچوب تعادل عمومي بايد يكي از شيوه هاي كانال اعتباري يا محدوديت رهني براي دريافت وام استفاده شود. در همين راستا در مطالعه حاضر مدلهايي با استفاده از هر دو نگرش، طراحي و نتايج آنان با يكديگر مقايسه شد. براي مقايسه قدرت شبيه سازي مدلها، از مقايسه انحرافات نسبي داده هاي شبيه سازي شده با داده هاي واقعي و ميانگين مجذور خطاي پيش بيني هر كدام از مدلها استفاده شده است. براي مدلسازي، از داده هاي فصلي اقتصاد ايران در دوره 1368:1-1389:4 به عنوان داده هاي پيشين و براي مقايسه قدرت مدلها، از پيش بيني گذشته نگر مربوط به 1390:1-1391:3 استفاده شده است. پارامترهاي هر كدام از مدلها نيز با استفاده از روش بيزي و الگوريتم متروپليس هاستينگ برآورد شده است. علاوه براين براي پاسخ به سوالات فوق، تحليل حساسيت در دو بُعد، اندازه انحصار در صنعت بانكي و اندازه سركوب مالي در نرخهاي بهره وام و سپرده، انجام و مدلها در نرم افزار داينار اجرا شد. نتايج حاصل
Thesis summary
Master Theses
-
اثرات بارندگي و آب هاي زيرزميني برعملكرد محصولات كشاورزي و زيربخش هاي آن
نازنين حاج عابدي 2019فعاليت هاي اقتصادي انسان سبب بروز اثرات جانبي محيط زيستي فراوان شده است كه مي توان از تغييرات اقليمي به عنوان مهمترين اين اثرات جانبي اشاره كرد. يكي از مولفه هاي تغييرات اقليمي، تغيير الگوي بارش، پراكنش زماني و مكاني بارش و همچنين كاهش ميزان بارندگي است. با توجه به اهميت نهاده آب در فعاليت هاي اقتصادي و به خصوص بخش كشاورزي و شيلات، در مطالعه حاضر، اثر تغيير بارندگي بر ارزش افزوده بخش شيلات در كوتاه مدت و بلند مدت مورد بررسي قرار گرفته است. براي اين منظور از روش خودرگرسيون با وقفه هاي توزيعي(ARDL) استفاده شده است. نتايج اين مطالعه نشان مي دهد كه ميزان بارندگي در كوتاه مدت و بلندمدت اثر مثبت و معني داري بر ارزش افزوده بخش شيلات دارد. همچنين بارندگي از طريق بهبود وضعيت دسترسي به منابع آب سطحي و زيرزميني، اثر غيرمستقيم بر بهبود ارزش افزوده بخش شيلات دارد. با توجه به نتايج پيشنهاد مي شود در مناطق بحراني درگير تغييرات اقليمي، محدوديت هاي جهت صيد ماهي اعمال گردد. همچنين براي تعديل و سازگاري صنعت آبزي پروري كشور نسبت به شوك هاي ناشي از كاهش بارندگي و تغييرات اقليمي، زمينه بروزرساني تكنولوژي و روش توليد از طريق ارائه تسهيلات بانكي و تأمين مالي فراهم گردد.
Thesis summary
-
بررسي اثر قيمت و اجاره مسكن در مهاجرت معكوس از مراكز استان به شهرستانها و روستاها
صالح يوسفي 2018مهاجرت يكي از چهار عامل اصلي تغيير و تحول جمعيت بوده و به دليل ماهيت خود مي تواند علاوه بر تغييرات درازمدت و طولاني، آثار سريع و كوتاه مدتي را نيز در تعداد و ساختار جمعيت ايجاد كند و تعادل يا عدم تعادلهايي را در جمعيتهاي تحت تأثير خود به وجود بياورد. بسته به چگونگي اثر مهاجرت بر جمعيتها، كشورها را با عناوين «مهاجرفرست»، «مهاجرپذير» و معيتهاي «بركنار از جريانهاي مهم مهاجرتي» تفكيك مي كنند. مهاجرت پديده خاصي است كه به اشكال مختلفي، جنس و گروههاي سني، پيروان مذاهب، فعالان سياسي، اقليتهاي قومي، دارندگان تخصص، ثروت و مهارت را تحت تأثير قرار مي دهد و در مواردي نيز به شكل عام و همگاني ظاهر مي شود و به همين دليل آثار و پيامدهاي متعدد و گوناگوني را برجاي مي گذارد.
Thesis summary
-
بررسي كارايي آموزش عالي كشاورزي )مطالعه ي موردي دانشگاه بوعلي سينا(
مصطفي زارعي 2016دانشگاهها و مراكز آموزش عالي و آموزش عالي كشاورزي به عنوان جزئي از آن، به عنوان مراكز تربيت نيروي انساني متخصص كشورها نقش مهمي در افزايش رشد وتوسعهي اقتصادي ايفا ميكنند. لذا براي همهي كشورها تقويت دانشگاهها و حفظ سلامت و كارايي آنها به خودي خود ، يك هدف مهم به شمار ميآيد. بنا بر اين هدف كلي اين پژوهش بررسي و اندازه گيري كارايي آموزش عالي كشاورزي ميباشد. در طول سالهاي گذشته مدلهاي مختلفي براي اندازه گيري كارايي دانشگاهها و مراكز آموزشي ابداع شده است. در اين تحقيق، از روش ناپارامتري براي ارزيابي كارايي آموزش عالي كشاورزي استفاده شده است. از است. در ) DEA( مهم ترين روشهاي ناپارامتري براي ارزيابي عملكرد واحدهاي تصميم گيرنده، روش تحليل پوششي دادهها 92 مورد - 88 و 93 - اين تحقيق براي براسي كارايي آموزش عالي كشاوري ، كارايي گروههاي آموزشي در سالهاي تحصيلي 89 بررسي قرار گرفت. نتايج حاصل از از بررسي تفاوت كارايي گروههاي آموزشي و تغيير كارايي واحدها در برنامههاي مختلف توسعه را نشان داد. همچنين گروههاي ناكارا با يكديگر مقايسه و رتبه بندي شدند .در بخشي ديگر شاخصهاي مربوط به خروجي واحدها به دو بخش آموزشي و پژوهشي تقسيم شدند و براساس آنها كارايي گروههاي آموزشي اندازه گيري شدند. براي بهبود كارايي گروههاي ناكارا الگوهاي كارايي آن گروهها مشخص و با توجه به الگوهاي كاراي آنها مقدار افزايش در شاخصهاي خروجي جهت رسيدن به مرز كارايي براي گروههاي نا كارا مشخص گرديد.در پايان نيز جهت بهبود و افزايش در مقدار شاخصهاي بيان شده پيشنهاداتي مطرح گرديد.
Thesis summary
-
ارتباط صادرات و رشد بخش كشاورزي
بشرا اميري 2016تجارت خارجي و ارتباط آن با رشد اقتصادي، يكي از موضوعات بسيار بحث برانگيز به ويژه در انتخاب استراتژي هاي توسعه در كشورهاي در حال توسعه است و هنوز بين اقتصاد دانان براي اين موضوع كه رشد علت صادرات است يا صادرات علت رشد، توافق وجود ندارد. تفاوت قابل توجه ميان رشد كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه باعث شده است كه اقتصاد دانان علاقه بيشتري به تئوري هاي رشد پيدا كنند. براي بررسي علت تفاوت در سطح استانداردهاي زندگي كشورها بايد لزوما رشد اين كشورها مورد مطالعه قرار گيرد. دسترسي به رشد اقتصادي بالا و پايدار نيازمند پاسخ به اين سوال است كه چه عواملي نرخ رشد اقتصادي را تحت تاثير قرار مي دهند. هدف اصلي اين مطالعه بررسي ارتباط بين صادرات محصولات كشاورزي و رشد ارزش افزوده در اين بخش بود بدين منظور در اين مطالعه به بررسي رابطه عليتي بين صادرات و رشد بخش كشاورزي طي سال هاي 1391-1347 مورد بررسي قرارگرفت. جهت برآورد مدل از داده هاي سري زماني مربوط به سال هاي 1391- 1347 براي كل بخش كشاورزي و دو زير بخش دام و طيور و زراعت و باغباني استفاده شد. از داده هاي سري زماني مربوط به سال هاي 1391-1356 براي زير بخش شيلات و همچنين براي زير بخش جنگلداري از داده هاي سري زماني مربوط به سال هاي 1389-1347 استفاده شد . براي بررسي مانايي داده ها از آزمون ريشه واحد استفاده شد كه نتايج اين آزمون نشان داد كه متغيرها مانا از درجه يك هستند. پس از آن الگوي رشد با روش ARDL برآورد شد كه نتايج برآورد ضرايب بلند مدت نشان داد كه سرمايه گذاري و صادرات بر رشد ارزش افزوده بخش كشاورزي تاثير معنادار دارند، اما اشتغال تاثيري بر رشد اين بخش ندارد. نتايج آزمون ECM نشان داد كه رابطه عليت از سمت متغيرهاي توضيحي به سمت متغير وابسته وجود دارد. . در اين مطالعه رابطه عليت از سمت ارزش افزوده به سمت صادرات هم مورد بررسي قرار گرفت كه نشان داد بين دو متغير رابطه عليت، هم در كوتاه مدت و هم در بلند مدت وجود دارد. همچنين رابطه علّت دو طرفه براي چهار زيربخش كشاورزي كه شامل زيربخش-هاي دام و طيور، زراعت و باغباني، شيلات و جنگلداري است، مورد بررسي قرار گرفت كه نتايج نشان داد جز در مورد زيربخش زراعت و باغباني در تمام زير بخش ها رابطه علّيت دوطرفه وجود دارد. البته در زير بخش دام و طيور اين رابطه يك طرفه و تنها از صادرات به سمت ارزش افزوده است.
Thesis summary
-
محاسبه اجزاي كارايي در زير بخش شيلات ايران
اكبر باجلان 2015در ايران مسئله امنيت غذايي، از بعُد كمي مصرف و سرانه مصرف، مشكل خاصي ندارد ولي از بعُد كيفي و همچنين توزيع مواد غذايي در دهك هاي مختلف مسئله نسبتاً حادي است و الگوي مصرف و تغذيه از كيفيت مطلوبي برخوردار نيست. بررسي ها نشان مي دهد كه محصولات حاوي پروتئين به ويژه محصولات دامي، سهم كمي در سبد غذايي خانوار ايراني دارا مي باشد. از آن جا كه قيمت مواد غذايي عامل تعيين كننده اي در دسترسي افراد به مواد غذايي مي باشد در اين مطالعه اثرات شاخص قيمت حامل هاي انرژي بر شاخص قيمت مواد غذايي بررسي شد. داده هاي استفاده شده در اين تحقيق از نوع داده هاي ثانويه و از شاخص هاي قيمت سال هاي 1361 تا 1393 بر اساس سال پايه 1390، مي باشند. روند تغييرات اين شاخص ها نيز به صورت نمودار نمايش داده شده اند و اين روند مورد تجزيه وتحليل قرار گرفته است. به منظور تحليل اثرات شاخص قيمت حامل هاي انرژي الگوي خود توضيح برداري با وقفه گسترده ARDL به كار گرفته شد. نتايج اين الگو با بهره گيري از نرم افزار Microfit 4.1 و دو روش ذكر شده برآورد شدند. نتايج هر دو روش وجود رابطه بلندمدت بين شاخص هاي قيمت مواد غذايي و حامل هاي انرژي را به اثبات رساندند. همچنين برآوردهاي حاصل از هردو روش ضرايب كوتاه مدت را به ترتيب برابر با: 0.169 و 0.174 و ضرايب بلندمدت را به ترتيب برابر با: 1.933 و 3.027 نمايش دادند. اين ضرايب تعديل اثرات تغيير(افزايش) شاخص قيمت حامل هاي انرژي را در كوتاه مدت و تشديد اين اثرات را در بلندمدت نمايش مي دهد
Thesis summary
-
بررسي اثر متغيرهاي كلان اقتصادي بر نرخ نكول مطالبات غير جاري سيستم بانكي ايران
فرزانه شالياري 2015از آنجا كه بيشترين حجم مبادلات اقتصادي كشور از طريق سيستم بانكب تحقق مي يابد. كاركرد صحيح نظام بانكداري كشور نقش تعيين كننده اي در بهبود فعاليت هاي اقتصادي خواهد داشت. يكي از عمده ترين مشكلات نظام بانكي كشور طي سال هاي گذشته عبارت است از اينكه در صورت پرداخت نشدن به موقع اقساط تسهيلات، بانك ها با كاهش ناگهاني منابع مواجه مي شوند و ريسك اعتباري ممكن است به ورشكستگي آن ها منجر شود. به همين دليل اندازه گيري ريسك تسهيلات اعطايي به عنوان يكي از مهم-ترين عوامل تصميم گيري در حوزه نظام تامين مالي مطرح است كه تحت تأثير متغيرهاي اقتصاد كلان بوده و مي تواند نشانه هشدار وقوع تكانه در بخش مالي باشد. از جمله معيارهايي كه براي بررسي ريسك اعتباري در سيستم بانكي مورد استفاده قرار مي گيرد نرخ نكول مطالبات غيرجاري است كه به عنوان نسبت مطالبات غيرجاري به كل مطالبات شناخته مي شود. اين پژوهش قصد دارد به بررسي و تعيين متغيرهاي اقتصادي مؤثر بر نرخ نكول مطالبات غيرجاري سيستم بانكي بپردازد. بدين منظور داده هاي سري زماني 6 متغير، نرخ رشد توليد ناخالص داخلي، نرخ رشد شاخص قيمت سهام، نوسانات تورم، نرخ بيكاري، نرخ رشد نقدينگي و نرخ رشد تسهيلات طي دوره زماني 91- 1379 جمع آوري و مورد بررسي قرار گرفته اند. سپس با بكارگيري مدل واسيك و تكنيك هاي لاجيت و پروبيت و ARDL، اثرات متغيرها بر نرخ نكول و همچنين اثر نهايي متغيرهاي اقتصادي بر نرخ نكول اندازه گيري شده است. نتايج نشان مي دهد كه بين شرايط اقتصادي و نرخ نكول رابطه معناداري وجود دارد. نرخ رشد نقدينگي، نرخ بيكاري و نوسانات تورم اثر مثبت و معناداري بر نرخ نكول مطالبات غيرجاري داشته اند. نرخ رشد GDP اثر منفي و معناداري بر نرخ نكول داشته است. نتايج همچنين بر اثرگذاري مثبت و معنادار نرخ رشد شاخص قيمت سهام در نرخ نكول در كوتاه مدت و اثر منفي و معنادار اين متغير در بلند مدت حكايت دارد. در عين حال متغير نرخ رشد تسهيلات در كوتاه مدت ضريب منفي و معناداري داشته است اما در بلند مدت تأثير مثبت و معناداري بر نرخ نكول مطالبات داشته است.
Thesis summary
-
بررسي كارايي بورس اوراق بهادار تهران نسبت به اطلاعات سود حسابداري و اجزاي نقدي و تعهدي آن
حسن علي زاده ورزنه 2014زماني كه سرمايه گذاران با استفاده از اطلاعات سود حسابداري و اجزاي آن، به مبادلات سهام اقدام مي نمايند و از اين طريق موفق به كسب بازده هاي غيرعادي مي شوند، گفته مي شود قيمت گذاري سهام، غير عقلايي است و بازار سرمايه نسبت به مجموعه ي اطلاعات سود حسابداري و اجزاي آن كارايي ندارد. اين تحقيق، به بررسي عقلايي بودن قيمت گذاري سهام شركت هاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از سود حسابداري و اجزاي نقدي و تعهدي آن در بازه ي زماني 1381 تا 1391 مي پردازد. بدين منظور، از تحليل رگرسيون غيرخطي با سيستم معادلات همزمان و آزمون ميشكين (1983) استفاده شده است. نتايج تجزيه وتحليل اطلاعات به طوركلي حاكي از غير عقلايي بودن قيمت گذاري سهام با استفاده از سود حسابداري و اجزاي نقدي و تعهدي آن است. به عبارت ديگر، بازار سرمايه تهران نسبت به اطلاعات سود حسابداري و اجزاي آن كارايي ندارد.
Thesis summary
-
تخصيص بهينه بودجه به استان ها با هدف رشد اقتصادي در ايران طي دوره زماني 1390-1378
سيدسجاد ميرنصيري فروشاني 2014چكيده: مهمترين برنامه راهبردي در هر كشوري، قانون بودجه است. بنابراين بررسي علمي بودجه ريزي در كشور از ضروريات به شمار مي آيد. بودجه ريزي در ايران، اغلب با استفاده از روش هاي تجربي و چانه زني انجام شده است. همچنين تنوع بالاي بازيگران در فرآيند تخصيص بودجه، عدم پيوستگي در شيوه طراحي بودجه هاي ملي و استاني، نتيجه اي جز تخصيص غير بهينه منابع را نداشته است. از طرفي نقش بالاي دلارهاي نفتي در بودجه ايران و همچنين تاثيرپذيري رشد اقتصادي كشور از درآمدهاي ارزي نفت، نقش بودجه و بودجه ريزي در كشور را با پيچيدگي روبه رو كرده است. هدف اين مطالعه بررسي تاثير بودجه و بخش هاي مختلف بودجه اي بر رشد اقتصادي كشور در قالب مدل رشد برونزا و تعيين مقدار بهينه از بودجه، براي رسيدن به حداكثر رشد اقتصادي، با استفاده از تابع لاگرانژ مي باشد. لذا اين مطالعه به تجزيه وتحليل ارتباط مذكور در قالب بهينه يابي مقيد و دو روش اقتصادسنجي پانل ديتا و ARDL، به ترتيب براي دوره هاي زماني (1390-1378) و (1390-1353) پرداخته است. نتايج بدست آمده از اين پژوهش نشان از تاثيرپذيري مثبت بودجه كل كشور بر رشد اقتصادي و همچنين تخصيص غيربهينه بخش هاي مختلف بودجه اي به مناطق ايران مي باشد. به عبارت ديگر روند تخصيص بودجه در ايران، به طور كامل با هدف رسيدن به رشد بالاي اقتصادي نبوده است. بررسي بخش هاي مختلف بودجه كشور نشان مي دهد كه اعتبارات مصوب به طرح هاي عمراني و ملي و به طور كلي تزريق منابع بودجه اي در اقتصاد كشور براي گسترش ظرفيت زير بنائي و توليدي، مي تواند رشد بالا در كشور را باعث شود. بنابراين تغيير تركيب فعلي تخصيص بودجه و حركت به سمت اعتبار دهي و اهميت بالاتر به طرح هاي تملك دارايي هاي سرمايه اي(عمراني)، مي تواند در بلند مدت به رشد اقتصادي و در نتيجه پيشرفت و توسعه كشور كمك كند.
Thesis summary
-
بررسي عوامل اقتصادي مؤثر بر سلامت رواني
ثمينه قاسمي فر 2014سلامت رواني از جمله شاخص هايي هستند كه متأثر از عوامل گوناگوني از جمله متغيرهاي كلان اقتصادي هستند. تاكنون شاخص هاي مختلفي جهت سنجش ميزان سلامت رواني از سوي محقيق ارائه شده است كه بسته به اهداف و ابزار تحقيق از تنوع فراواني برخوردارند. در اين پژوهش ضمن مروري بر مباحث نظري، رابطۀ ميان متغيرهاي كلان اقتصادي و شاخص سلامت روان به روش اقتصادسنجي و براساس مدل مقطعي براي سال 1387 و روش پانل ديتا (1391-1378) برآورد شد. با استفاده از نظر خبرگان روانشناسي سراسر كشور تأثير هريك از عوامل مؤثر (طلاق، ازدواج، تحصيلات عاليه، خودكشي، سرقت) در وضعيت سلامت رواني افراد ارزيابي شد و با داده هاي خام اين 5 عامل مؤثر بر سلامت روان و به كمك سيستم استنتاج فازي شاخص سلامت روان برآورد شد. در نهايت تأثير متغيرهاي كلان اقتصادي و اجتماعي بر آن مورد بررسي قرار گرفت. نتايج تحقيق نشان مي دهد كه متغير بيكاري، ضريب جيني، نرخ شهرنشيني و تورم رابطه ي معكوس و معناداري با سلامت رواني دارند و متغير رشد اقتصادي و سرمايه اجتماعي رابطۀ مثبت و معناداري با شاخص سلامت روان دارد. به بيان ديگر شاخص سلامت روان مستقل از متغيرهاي كلان اقتصادي نيست و هر كدام از اين متغيرها در 30 استان كشور تأثير معناداري بر شاخص سلامت روان داشته اند. اين امرضرورت دقت و توجه سياست گذاران به ويژه در بخش هاي اقتصادي و بهداشت را گوشزد مي كند.
Thesis summary
-
تاثير مخارج تحقيق و توسعه بخش كشاورزي بر نابرابري درآمد در مناطق روستايي ايران
فهيمه غفراني 2014 -
تاثير مخارج تحقيق و توسعه بخش كشاورزي بر نابرابري درآمد در مناطق روستايي ايران
فهيمه غفراني 2014 -
مطالعه اثرات متغيرهاي اقتصادي بر وضعيت سلامت در ايران: بسط نظريه زيست محيطي كوزنتس
مينا رحيمي طيب 2014 -
مطالعه اثرات متغيرهاي اقتصادي بر وضعيت سلامت ايران: بسط نظريه زيست محيطي كوزنتس
مينا رحيمي طيب 2014 -
بررسي اثر تغييرات قيمت نفت، نرخ ارز و قيمت طلا در بازدهي سهام بورس ايران
محمدعلي احمدي قمي 2014 -
بررسي اثر تغييرات قيمت نفت، ارز و قيمت طلا در بازدهي سهام بازار بورس ايران
محمدعلي احمدي قمي 2014 -
پيش بيني اوج توليد نفت اوپك با استفاد از مدل چندسيكلي هابرت
ناهيد چشمه قصاباني 2014 -
پيش بيني اوج توليد نفت اوپك با استفاده از مدل چند سيكلي هابرت
ناهيد چشمه قصاباني 2014 -
تعديل مدل تطبيقي گارچ فازي براي پيش بيني بازار سهام با استفاده از بهينه سازي ازدحام ذرات
مينا رسولي فرح 2013 -
تعديل مدل تطبيقي گارچ فازي براي پيش بيني بازار سهام با استفاده از بهينه سازي ازدحام ذرات
مينا رسولي فرح 2013 -
بررسي اثر هزينه هاي تحقيق و توسعه بر رشد بهره وري بخش صنعت با رهيافت ناپل ديتا
ليلي سلطاني صحت 2013 -
بررسي اثر هزينه هاي تحقيق و توسعه بر رشد بهره وري بخش صنعتي با رهيافت ناپل ديتا
ليلي سلطاني صحت 2013 -
تاثير نوآوري بر صادرات كشورهاي منتخب توسعه يافته و در حال توسعه
هانيه ثمري 2013 -
تاثير نوآوري بر صادرات كشورهاي منتخب توسعه يافته و در حال توسعه
هانيه ثمري 2013 -
اثر درآمد و تحصيلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسكن در مناطق شهري و روستايي ايران
مطهره خاكسار 2013 -
اثر درآمد و تحصيلات سرپرست خانوار بر نحوه تصرف مسكن در مناطق شهري و روستايي ايران
مطهره خاكسار 2013 -
مطالعه استراتژي توسعه صنعتي چين و پيشنهادهايي براي ايران
جلال شريفي 2013 -
مطالعه استراتژي توسعه صنعتي چين و پيشنهادهايي براي ايران
جلال شريفي 2013 -
تجزيه چندگانه نابرابري درآمد در ايران و تحليل تعديل هاي مالياتي روي آن
بهناز اردلان 2013 -
تجزيه چندگانه نابرابري درآمد در ايران و تحليل تعديل هاي مالياتي روي آن
بهناز اردلان 2013 -
بررسي عوامل موثر بر بهره وري كل عوامل صنايع غذايي و آشاميدني ايران طي دوره زماني 1387-1373
ميثم مباشري 2013 -
بررسي عوامل موثر بر بهره وري كل عوامل صنايع غذايي و آشاميدني ايران طي دوره زماني 1387-1373
ميثم مباشري 2013 -
بررسي عوامل موثر بر بهره وري كل عوامل صنايع غذايي و آشاميدني ايران طي دوره زماني 1386-1373
ميثم مباشري 2013 -
بررسي آثار اشتغال زايي صنعت گردشگري در اقتصاد ايران
سوده قدسي 2012 -
بررسي آثار اشتغال زايي صنعت گردشگري در اقتصاد ايران
سوده قدسي 2012 -
بررسي عوامل اقتصادي مؤثر بر تصادفات جاده اي در ايران(88-1350)
فريبرز محمدي 2011حوادث جاده اي و تلفات ناشي از آن يكي از چالش هاي كنوني جوامع بشري است كه هزينه هاي اقتصادي زيادي را بر اقتصاد كشورها تحميل نموده است. در مقايسه بين كشورها از جنبه توسعه يافتگي، بيشتر قربانيان اين بحران را كشورهاي در حال توسعه تشكيل مي دهند، به گونه اي كه در اين كشورها تصادفات جاده اي به عنوان يكي از علل اساسي مرگ و مير شناخته شده است. متأسفانه ايران نيز از جمله كشورهايي است كه در آن نرخ تصادفات ناشي از عدم توجه به اصول ايمني و عوامل مؤثر بر آن همواره سير صعودي داشته كه آمارهاي موجود به خوبي وخامت اين مسئله را نشان مي دهند. هدف اين مطالعه بررسي شناسايي برخي عوامل اقتصادي تأثيرگذار بر تصادفات جاده اي در قالب فرضيه زيست محيطي كوزنتس (EKC) است. براساس فرضيه مذكور مي توان اين گونه استنباط كرد كه ميزان تلفات جاده اي در مراحل اوليه رشد اقتصادي افزايش پيدا مي كند و در نهايت به سبب پيشرفت هاي تكنيكي، افزايش ميزان سرمايه گذاري در بخش هاي مرتبط، و بهبود مراقبت هاي پزشكي، اين نرخ در مراحل بعدي رشد اقتصادي كاهش مي يابد. لذا اين مطالعه به تجزيه و تحليل ارتباط مذكور در قالب دو روش اقتصاد سنجي يپانل ديتا و OLS به ترتيب براي دوره هاي زماني (1388- 1380) و (1388-1350) پرداخته است. نتايج به دست آمده از اين پژوهش گوياي اين مطلب است كه مي توان مدعي شد، رشد اقتصادي و تلفات ترافيكي با هم در ارتباط بوده؛ و اين رابطه به گونه اي است كه همراه با رشد اقتصادي تلفات ترافيكي افزايش يافته و پس از رسيدن به يك نقطه عطف، شاهد كاهش ميزان تلفات ترافيكي خواهيم بود. به عبارت ديگر اين همان رابطه ي U وارون كوزنتس است كه در ارتباط با تلفات ترافيكي و توليد ناخالص داخلي سرانه براي ايران مصداق پيدا كرده است. از ديگر نتايج به دست آمده در اين تحقيق ارتباط منفي متغير سرمايه گذاري در زيرساخت هاي بخش حمل و نقل، بهبود مراقبت هاي پزشكي و شاخص فرهنگي با تلفات ترافيكي مي باشد. اما تعداد وسايل نقليه سرانه داراي يك ارتباط مستقيم با ميزان تلفات جاده اي مي باشد.
Thesis summary
-
انتخاب سبد دارايي در صورت حضور بازار مسكن
مسعود طهوري متين 2009در اين تحقيق، انتخاب سبد دارايي خانوار در حضور بازار مسكن مورد بررسي قرار گرفته است. يكي از نظريه هاي مهم در خصوص قيمت مسكن و تحولات آن نظريه سبد دارايي هاي خانوار است كه در اين تحقيق تلاش شده است اين نظريه بررسي شود تا صحت نظريه آزمون شود. براي اين منظور اطلاعات مربوط به دارايي هاي مورد مطالعه شامل سهام، ارز، سكه، سپرده بانكي، اوراق مشاركت و مسكن طي دوره 1385- 1370 مورد استفاده قرار گرفته است. پس از محاسبه بازدهي، ريسك و ضرايب همبستگي دارايي ها طي دوره موردنظر، با به كارگيري مدل ميانگين- واريانس و استفاده از نرم افزار MATLAB، تركيب دارايي ها در سبد دارايي خانوارها مشخص شده است. ابتدا سعي شده است تركيب دارايي خانوار بدون حضور مسكن و براساس ويژگي ريسك پذيري افراد تعيين گردد. سپس اين موضوع مورد بررسي قرار مي گيرد كه آيا حضور مسكن در سبد دارايي و انتخاب آن از سوي خانوارها باعث بهبود ريسك و بازدهي سبد دارايي خواهد شد. تحليل مرز كارايي نشان مي دهد مسكن دارايي مهمي در كل دوره و همچنين در دوره رونق قيمتي مسكن در سبد دارايي مي باشد.
Thesis summary