Hassan Zalaghi

Associate Professor

Update: 2024-12-21

Hassan Zalaghi

Faculty of Economics and Social Sciences / Department of accounting

P.H.D dissertations

  1. نقش استانداردهای بین المللی حسابرسی در ارتقای کیفیت کنترل های داخلی شرکت های نفتی عراق
    2023
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش استانداردهای بین المللی حسابرسی در ارتقای کیفیت کنترل داخلی شرکت های نفتی کشور عراق است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران مالی شرکت های نفتی عراق، رئیس حسابرس داخلی شرکت های نفتی عراق و مدیر عامل شرکت های نفتی عراق است. با توجه به مبانی نظری مطرح شده فرضیه ها تدوین و سوالات پژوهش در قالب پرسشنامه محقق ساخته بین مدیران مالی، رئیس حسابرسی داخلی و مدیران عامل شرکت های فعال در حوزه نفت در کشور عراق توزیع شد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی تایید فرضیه های پژوهش است. بر این اساس اجرای استانداردهای بین المللی حسابرسی می تواند ارتقای کیفیت کنترل های داخلی را بدنبال داشته باشد. براساس نتایج پژوهش بکارگیری استانداردهای بین المللی موجب درک بهتر محیط کنترلی خواهد شد. درک بهتر محیط کنترلی منجر به به حفظ رفتار صادقانه و اخلاق مدارانه توسط کارکنان خواهد شد. همچنین بکارگیری این استانداردها موجب ارزیابی موثرتر ریسک، درک بهتر از سیستم اطلاعاتی، درک بهتر از فعالیت های کنترلی و درک بهتر از نظارت بر کنترل خواهد شد.
  2. بیش اطمینانی مدیران، لحن گزارش مدیریت و سرعت تعدیل اهرم
    2023
    با توجه به اینکه مدیران در انتخاب لحن مورد استفاده در گزارش های مدیریتی، آزادی عمل دارند؛ لذا انتظار بر آن است که از طریق مدیریت لحن گزارش، ادراک استفاده کنندگان از گزارش های مدیریت را کنترل کنند و در نتیجه با کاهش ریسک اطلاعاتی و محدودیت های مالی، هزینه تعدیل اهرم را کاهش داده و نهایتا سرعت تعدیل اهرم را افزایش دهند. هدف این پژوهش تعیین تاثیر بیش اطمینانی مدیران بر رابطه بین لحن گزارش مدیریت و سرعت تعدیل اهرم است؛ نمونه این پژوهش شامل 134 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازۀ زمانی 1396 تا پایان 1400 است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی (با کنترل اثرات سال ها و صنایع) استفاده شده است. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که بیش اطمینانی مدیران منجر به کاهش سرعت تعدیل اهرم بازاری می شود و این کاهش در سرعت تعدیل، در شرکت های کم اهرمی بیش تر از سایر شرکت هاست. همچنین نتایج حاکی از آن است که استفاده بیشتر مدیران از لحن مثبت در تهیه گزارش ها، منجر به افزایش سرعت تعدیل اهرم می شود. افزون بر آن، نتایج بیانگر آن است که بیش اطمینانی مدیران تاثیری بر انتخاب لحن مثبت ندارد اما باعث افزایش استفاده مدیران از لحن منفی می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که بیش اطمینانی مدیران منجر به تضعیف رابطه مثبت بین لحن گزارش مدیریت و سرعت تعدیل اهرم می شود.
  3. عنوان: ثبات حاکمیت شرکتی و تاثیر آن بر کیفیت اطلاعات حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار عراق
    2023
    ثبات در مکانیزم های مختلف حاکمیت شرکتی می تواند به شرکت ها در تدوین برنامه ها و استراتژی های منسجم و دستیابی به اهداف شرکت ها کمک نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ثبات حاکمیت شرکتی بر کیفیت اطلاعات حسابداری است. جهت اندازه گیری ثبات حاکمیت شرکتی از چهار معیار ثبات مدیریت، ثبات حاکمیت، ثبات دوره تصدی حسابرسی مستقل و ثبات دوره تصدی کمیته حسابرسی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بغداد می باشد و نمونه پژوهش با اعمال شرایط متغیرهای پژوهش به تعداد 55 شرکت طی سال های 2011-2020 انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از رد فرضیه اول پژوهش و ارتباط منفی بین ثبات مدیریت و کیفیت اطلاعات حسابداری است. همچنین نتایچ حاصل از فرضیه دوم پژوهش نشان از رد آن و ارتباط منفی بین ثبات مالکیت و کیفیت اطلاعات حسابداری است. نتایج فرضیه سوم نیز حاکی از رد فرضیه پژوهش و بیانگر ارتباط منفی بین ثبات دوره تصدی حسابرس مستقل و کیفیت اطلاعات حسابداری است. بر اساس نتایح پژوهش بین دوره تصدی کمیته حسابرسی و کیفیت اطلاعات حسابداری ارتباط معناداری وجود ندارد. لذا بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها هر اندازه ثبات در ارکان راهبری و نظارتی شرکت ها وجود داشته باشد کیفیت اطلاعات حسابداری پایین تر است.
  4. تبیین نقش ابعاد فساد در تحریف صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2023
    هر اندازه فساد در یک جامعه بیشتر باشد توجیه اعمال و رفتارهای غیر اخلاقی نیز بیشتر خواهد بود. از این رو، شرکت هایی که در محیط های بسیار فاسد فعالیت می کنند با سیستم گزارشگری مالی ضعیف تری روبرو هستند. هدف از پژوهش حاضر تبیین ابعاد مختلف فساد مالی و بررسی ارتباط این ابعاد با تحریف در صورت های مالی است. مطابق با مبانی نظری سه بعد فساد اداری – عملیاتی، فساد تجاری و فساد سیاسی شناسایی و مولفه ها و شاخص های آن تبیین گردید. روش پژوهش حاضر، پیمایشی و از نوع مقطعی بوده است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه، مدیران مالی و اعضای جامعه حسابداران رسمی بوده اند. حجم نمونه 193 نفر بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. جهت بررسی اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوایی و جهت سنجش پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS بهره گرفته شد. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون صورت گرفته و ارزیابی مدل بر اساس تحلیل عاملی داده ها آزمون شده است. نتایج پژوهش حاکی از ارتباط مستقیم و معنادار بعد تجاری و سیاسی فساد بر تحریف در صورت های مالی است. اما ارتباط معناداری بین بعد اداری-عملیاتی با تحریف در صورت های مالی یافت نشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از وجود روابط مثبت و معنادار ابعاد شاخص های فساد تجاری و سیاسی با شاخص های تحریف در صورت های مالی است. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان از قابل قبول بودن داده های گرداوری شده و برازش مدل مفهومی پژوهش است
  5. نقش میانجی مدیریت ریسک در رابطه بین راهبرد تجاری و لحن افشای ریسک
    2023
    قوانین موجود در حوزه ریسک، این امکان را به مدیران می دهد تا از آزادی عمل زیادی در افشای ریسک برخوردار باشند. لحن افشای ریسک نیز از این قاعده مستثنی نیست و شناخت عواملی که بر لحن انتخابی مدیران تاثیرگذار است، اهمیت ویژه ای دارد. از اینرو پژوهش حاضر به بررسی اثر دو متغیر مدیریت ریسک و راهبرد تجاری بر لحن افشای ریسک پرداخته است. تعیین اثر مدیریت ریسک بر رابطه بین راهبرد تجاری و لحن افشای ریسک شرکت را می توان هدف عمده این پژوهش به شمار آورد. فرضیه-های پژوهش با بهره گیری از مدل های رگرسیونی چندگانه و اثر میانجی گری با استفاده از آزمون سوبل و همگی مبتنی بر داده های ترکیبی، آزمون گردیده اند. بازه زمانی این پژوهش سال های 1394 لغایت 1399 را در بر می گیرد. در این بازه زمانی، داده های 126 شرکت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصله از این پژوهش حاکی از آن است که در بورس اوراق بهادار تهران نوع راهبرد تجاری شرکت اثر مستقیمی بر شکل دهی مدیریت ریسک سازمانی می گذارد، بنحوی که راهبرد تجاری تدافعی منجر به شکل گیری مدیریت ریسک قوی تر و راهبرد تهاجمی منجر به شکل گیری مدیریت ریسک ضعیف تر می گردد. همچنین علی رغم آنکه راهبرد تجاری بصورت مستقیم بر لحن افشای شرکت اثر گذار نیست، مدیریت ریسک سازمانی به عنوان یک متغیر میانجی باعث می گردد شرکت-هایی که رویکرد تدافعی دارند لحن منفی تر و شرکت هایی که رویکرد تهاجمی دارند لحن مثبت تری در گزارشگری ریسک خود اختیار نمایند. همچنین مدیریت ریسک به عنوان یک متغیر میانجی سبب میگردد تا میزان ریسک پذیری شرکت یا بعبارتی راهبرد تجاری آن رابطه ای معکوس با لحن افشای ریسک داشته باشد. بررسی ادبیات در حوزه افشای ریسک نشان می دهد در خصوص عوامل مدیریتی از جمله راهبرد تجاری و مدیریت ریسک که بر لحن افشای ریسک تاثیرگذار است، تاکنون مطالعه ای صورت نپذیرفته است. از اینرو پژوهش حاضر بر آن است تا با توسعه ادبیات مربوطه در این زمینه، علاوه بر پژوهشگران به قانون گذاران حوزه بازار سرمایه در تبیین دستورلعمل ها و قوانین جدید و به ذینفعان این حوزه در پیش بینی ها و برآوردهای متاثر از لحن افشا ریسک ها یاری رساند.
  6. ارائه مدل گزارشگری مالی بر مبنای فعالیت: رویکرد آنتروپی حجم ترازنامه
    2019
    هیأت استانداردهای حسابداری مالی و هیأت استانداردهای فرامرزی حسابداری نقدهایی را در ارتباط با الگوی کنونی تهیه صورتهای مالی سه گانه (ترازنامه، سود و زیان و جریان وجوه نقد) مطرح نمودند که از آن جمله می توان به عدم به کارگیری روش یکسان در تهیه صورت های مالی مختلف، استفاده از طبقه بندی های گوناگون، عدم ارائه اقلام با اهمیت در سطح یکسان در هریک از صورت های مالی و درنتیجه دشواری درک ارتباط بین ارقام صورت های مالی مختلف و کاهش شفافیت اشاره داشت. در این راستا دو هیأت درسال 2004 پروژه مشترکی را آغاز نمودند که منتج به انتشاریک الگوی پیشنهادی جدید برای ارائه صورت های مالی درسال 2008 گردید. اما الگوی مذکور درجهت دستیابی به اهداف اولیه توفیق چندانی نداشت و به همین دلیل از زمان نظرخواهی عمومی (اکتبر 2009) تاکنون، پروژه مذکور مسکوت باقی مانده است. در پژوهش حاضر ابتدا با رویکرد تحلیلی- انتقادی و با بهره گیری از تئوری زبان شناسی چامسکی و تئوری ارتباط شانن به آسیب شناسی نقدهای مطرح در خصوص الگوی کنونی تهیه صورت های مالی پرداخته می شود. سپس با استفاده از نظرسنجی خبرگان، مبتنی بر روش دلفی فازی و کسب نظر کارشناسی 44 نفر، و با بهره گیری از مدل اصلاح پارازیت شانن و تعیین فعالیت ها به عنوان مبنای اصلی تهیه و ارائه صورت های مالی، مدل جدیدی به نام گزارشگری مالی برمبنای فعالیت پیشنهاد شده است که تا حدود بسیاری توانایی رفع نقدهای الگوی کنونی تهیه صورت های مالی و دستیابی به اهداف مورد نظر الگوی پیشنهادی دوهیات تدوین استانداردهای حسابداری را دارد.
  7. ارائه الگوی عوامل مؤثربرقابلیت مقایسه صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران
    2018
    قابلیت مقایسه صورت های مالی نقش مهمی در سودمندی اطلاعات جهت فرآیند تصمیم گیری استفاده کنندگان دارد. ارتقای قابلیت مقایسه صورت های مالی،یکی از اهداف تدوین کنندگان استانداردهای حسابداری است و این امر مستلزم شناسایی عوامل مؤثر بر قابلیت مقایسه است. در این پژوهش، از معیارهای مختلفیجهت سنجش قابلیت مقایسه استفاده شده است. با نقد و بررسی شاخص های موجود، تعدیلاتی به مدل دیفرانکو و همکاران (2011) اعمال شده و مدل جدیدی ارائه گردیده است. شاخص های قابلیت مقایسه می توانندشرکت هایی راکه درآنهاقابلیت مقایسه پایین است ویاروندکاهشی دارد شناسایی کنند. همچنین این شاخص ها می توانندبه منظورسنجش کارایی اقداماتی ازقبیل به کارگیری استانداردهای جدیدیاپذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برقابلیت مقایسه صورت های مالی مفیدباشند. پس از سنجش متغیر وابسته قابلیت مقایسه توسط چهار معیار مختلف، عوامل مؤثر بر قابلیت مقایسه صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران بررسی شده است. نمونه این پژوهش شامل 120 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازۀ زمانی 1384 تا پایان 1394 است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی (با کنترل اثرات سال ها و صنایع) استفاده شده است. نتایج بررسی هاحاکی ازآن است که براساس معیاراول سنجش قابلیت مقایسه،متغیرهای اندازۀمؤسسه حسابرسی، دوره تصدی حسابرس،مدیریت سود، نوسانات بازده دارایی ها، و مالکیت دولتی اثر منفی و معنادار،و متغیرهای توانایی مدیریت وتمرکزمالکیت اثرمثبت و معناداری برمیزان قابلیت مقایسه دارند. نتایج بااستفاده ازمعیاردوم نشان دادکه مدیریت سود اثر منفی و معنادار،و متغیرهای اندازه شرکت وتوانایی مدیریت تأثیرمثبت و معناداری برقابلیت مقایسه صورت های مالی دارند. بااستفاده ازمعیارسوم نتایج نشان دادکه متغیرهای دوره تصدی حسابرس، مدیریت سود، و نوسانات بازده دارایی ها تأثیر منفی و معنادار، و متغیرهای اندازه شرکت و توانایی مدیریت تأثیر مثبت و معناداری بر قابلیت مقایسه صورت های مالی دارند.نتایج بااستفاده ازمعیارچهارم بیانگرآن است متغیرهای اندازه مؤسسه حسابرسی،دوره تصدی حسابرس،مدیریت سود،و نوسانات بازده دارایی ها تأثیر منفی و معنادار، و متغیرهای اندازه شرکت،توانایی مدیریت، مالک

Master Theses

  1. تأثیر بحران کووید 19 بر وضعیت نسبت‌های مالی شرکت‌ها
    2024
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر بحران کووید 19 بر وضعیت نسبت‌های مالی شرکت‌ها در بازار بورس اوراق بهادار تهران است. برای نیل به هدف پژوهش، داده های 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1397 تا سال 1400 جمع‌آوری و برای آزمون فرضیه‌ها از روش رگرسیون چندگانه و داده‌های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه‌ها نشان داد که همه گیری کووید 19 منجر به کاهش نسبت نقدینگی شرکت‌ها شده است. همچنین، یافته‌ها بیانگر افزایش نسبت‌های فعالیت و نسبتهای اهرمی شرکت‌ها در زمان همه گیری کووید 19 است. علاوه بر این، یافته‌ها نشان داد که در دوره کووید 19 نسبت بازده دارایی‌ها، نسبت سود تقسیمی به سود خالص هر سهم و نسبت سود خالص هر سهم به قیمت بازار هر سهم نیز افزایش داشته، اما سودآوری خالص شرکت‌ها کاهشی شده است.
  2. بررسی تأثیر عدم شفافیت اجزای نقدی و تعهدی سود شرکت بر ریسک سقوط قیمت سهام
    2024
    جریان نقدی و اقلام تعهدی به عنوان دو بخش مهم در سود به شمار می رود که نقش مهمی در تعیین عملکرد آتی قیمت سهام برای سرمایه گذاران دارد. عدم شفافیت این معیارها موجب گمراهی سرمایه گذاران می گردد که این امر منجر به ایجاد محیط مناسب برای احتکار اخبار بد توسط مدیران شرکت ها می شود. لذا، هنگامی که چنین اخبار بدی برای مدت طولانی انباشته می شوند و سپس به طور ناگهانی منتشر می شوند، سقوط قیمت سهام رخ می دهد. پژوهش حاضر به بررسی تأثیر عدم شفافیت اجزای نقدی و تعهدی سود شرکت بر ریسک سقوط قیمت سهام می پردازد. در همین راستا نمونه ای مشتمل بر 130 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار طی بازده زمانی 1391-1400 انتخاب و آزمون شده است. نتایج با استفاده از روش رگرسیون چندگانه نشان می دهد که عدم شفافیت جریان وجوه نقد عملیاتی و عدم شفافیت اقلام تعهدی منجر به افزایش ریسک سقوط قیمت سهام می شود. همچنین، میزان تاثیر عدم شفافیت جریان وجوه نقد عملیاتی و اقلام تعهدی بر ریسک سقوط قیمت سهام با هم برابر است.
  3. تاثیر نقدشوندگی سهام بر کارایی سرمایه‌گذاری با تأکید بر نقش محدودیت‌های مالی و عدم تقارن اطلاعاتی
    2024
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نقدشوندگی سهام بر کارایی سرمایه‌گذاری با تأکید بر نقش محدودیت‌های مالی و عدم تقارن اطلاعاتی است. برای دستیابی به این هدف، داده‌های حاصل از 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1390 الی 1400 گردآوری و در قالب سه فرضیه با بکارگیری مدل‌های رگرسیونی چند متغیره بررسی شد. یافته‌ها در فرضیه اول نشان داد که نقدشوندگی، تأثیر معناداری بر کارایی سرمایه‌گذاری ندارد. با این حال، یافته‌ها نشان داد که محدودیت‌های مالی ناشی از سن شرکت، رابطه بین نقدشوندگی سهام و کارایی سرمایه‌گذاری را تعدیل می‌کند. همچنین، عدم تقارن اطلاعاتی ناشی از ریسک تجاری بالاتر، رابطه بین نقدشوندگی سهام و کارایی سرمایه‌گذاری را تعدیل می‌کند. این یافته‌ها برای مدیران و سیاستگذاران پیامدهایی دارد. برای مدیرانی که به دنبال رشد هستند، یافته‌ها نشان می‌دهد که افزایش نقدشوندگی از طریق استراتژی‌هایی مانند تقسیم سود، فهرست‌بندی استراژی‌ها، رعایت معیارهای شاخص و غیره امکان‌پذیر است. بنابراین، شرکت‌هایی که محدودیت‌های مالی بیشتری دارند، باید تشویق شوند تا راه‌هایی برای افزایش نقدشوندگی سهام خود برای دستیابی به اهداف رشد بیابند.
  4. بررسی تاثیر دوران رونق و رکود اقتصادی بر سرعت تعدیل سرمایه در گردش
    2024
    سرمایه گذاری موثر یک شرکت در سرمایه در گردش ارزشمند است. زیرا باعث افزایش عملکرد و کاهش ریسک و در نتیجه کاهش هزینه سرمایه می شود. به طورکلی پژوهش های زیادی در خصوص سرمایه در گردش و همچنین تعدیل به سمت هدف و تأثیر متغیرهای مختلف بر آن انجام شده است، اما تأثیر فضای حاکم بر اقتصاد از جمله رونق و رکود بر سرعت تعدیل هرگز بررسی نشده است. بنابراین پژوهش حاضر به این موضوع می پردازد. بر این اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر رونق اقتصادی و رکود بر سرعت تعدیل سرمایه در گردش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از داده های 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392 تا 1400 استفاده شده است. این پژوهش از نظر طبقه بندی بر اساس هدف، کاربردی است. پژوهش کاربردی پژوهشی است که با استفاده از نتایج تحقیقات پایه به منظور بهبود و کمال رفتارها، روش ها، ابزارها، وسایل، محصولات، ساختارها و الگوهای مورد استفاده جوامع بشری انجام می شود. هدف پژوهش کاربردی توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. نوع روش پؤوهش نیز مبتنی بر استفاده از داده های ثانویه و مقطعی است. روش پژوهش این پژوهش کمی و همبستگی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روش پانل پویا (GMM)استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مدیران نسبت سرمایه در گردش شرکت را نسبت به سرمایه در گردش هدف تعدیل می کنند. سایر یافته های پژوهش نشان داد که سرعت تعدیل سرمایه در گردش شرکت ها در دوره رونق بیشتر از رکود بخش مالی اقتصاد است، در حالی که سرعت تعدیل سرمایه در گردش شرکت ها در دوره رونق بیش از رکود بخش واقعی اقتصاد است.
  5. بررسی تأثیر کارایی بازار بر رابطه بین نرخ بازده و سودآوری آتی شرکتها
    2023
    یکی از معیارهای سنجش رشد اقتصادی کشورها ، سرمایه گذاریهای درست و بهینه ای است که در آن صورت می گیرد. در این صورت منابع به درستی تخصیص یافته و منجر به رشد و اعتلای اقتصاد یک کشور خواهد شد. اما لازمه این موضوع وجود کارایی در سطح بازار است. وجود کارایی در سطح بازار سبب می شود افراد نتوانند از طریق داشتن اطلاعات محرمانه به سودی بیشتر از سطح بازار دست یابند. و همه افراد در کسب سود از شانسی برابر برخوردار باشند. لذا هدف از این پژوهش بررسی تأثیر کارایی بازار بر رابطه بین نرخ بازده و سودآوری آتی در شرکتها پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی- همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 94 شرکت از میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1392 تا1401به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و درمجموع 940 سال- شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد.جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون حداقل مربعات استفاده شد. نتایج فرضیه نخست نشان داد بین سودآوری آتی شرکتها و نرخ بازده سهام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد از طرفی نتایج فرضیه دوم نشان داد که نمره ترکیبی کارایی بازار بر رابطه بین سودآوری آتی شرکتها و نرخ بازده سهام تأثیر منفی دارد. همچنین مطابق فرضیه سوم رابطه معناداری مبنی بر تأثیر نمره ترکیبی کارایی بازار بر رابطه بین ارزش شرکت و سودآوری آتی شرکتها وجود ندارد.
  6. بررسی تأثیر اجتناب از مالیات بر سلطه طلبی مدیریت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2023
    هدف اصلی در این پژوهش بررسی تأثیر اجتناب مالیاتی بر سلطه طلبی مدیریت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین تأثیر اجتناب مالیاتی بر سلطه طلبی مدیریت در شرکت های دارای حاکمیت شرکتی برون سازمانی ضعیف و قوی و در شرکت های دارای حاکمیت شرکتی درون سازمانی ضعیف و قوی آزمون و مقایسه می شوند. در این راستا سه فرضیه تدوین شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از یک مدل رگرسیون خطی چندگانه و از طریق آزمون پترنوستر و همکاران (1998) استفاده گردید. به منظور آزمون فرضیه ای فوق، نمونه ای متشکل از 192 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره 6 ساله از سال 1395 تا 1400 به روش حذفی هدفمند (سیستماتیک) انتخاب گردید. داده های پژوهش با رویکرد داده های ترکیبی جمع آوری شده و به کمک نرم افزار 12 Eviews مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است. از طرفی به توجه به مشکل ناهمسانی واریانس مدل رگرسیونی پژوهش با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) تخمین زده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اجتناب مالیاتی بر سلطه طلبی مدیریت شرکت ها تأثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین تأثیر اجتناب مالیاتی بر سلطه طلبی مدیریت در شرکت های دارای سازوکار نظارتی حاکمیت شرکتی برون سازمانی قوی و ضعیف و در شرکت های دارای سازوکار نظارتی حاکمیت شرکتی درون سازمانی قوی و ضعیف تفاوت معنی داری دارد. بنابراین فرضیه های اول تا سوم پژوهش نیز در سطح اطمینان 95% تأیید می شوند.
  7. تاثیر کیفیت حسابرسی بر ارزش شرکت با نقش تعدیل کنندگی رقابت بازار محصول
    2021
    یکی از دلایلی که تمایل برای انجام خدمات حسابرسی وجود دارد، کسبِ قابلیت اطمینان و قابلیت اتّکای صورت های مالی برای استفاده کنندگان است؛ بدین صورت که حسابرسان با جمع آوری و ارزیابی شواهد موجود از واحدهای تجاری از طریق گزارش حسابرسی، این اطمینان خاطر را مستند کرده و آن را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رقابت بازار محصول بر رابطه ی کیفیت حسابرسی و ارزش شرکت بوده است. برای تحقق بخشیدن به این موضوع، اطلاعات مربوط به 85 شرکت طی بازه ی زمانی 1390 الی 1398 جمع آوری شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که برای نمونه گیری از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها در این پژوهش از نرم افزار «استاتا 14» استفاده شده و فرضیه ها از طریق رگرسیون چند گانه با بکارگیری داده های ترکیبی آزمون شده اند. در این پژوهش برای سنجش ارزش شرکت از نسبت کیوتوبین و برای سنجش رقابت بازار محصول از شاخص لرنر تعدیل شده استفاده شده است. همچنین به منظور اندازه گیری کیفیت حسابرسی از متغیر تخصص صنعت موسسه حسابرسی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داده است که کیفیت حسابرسی بر ارزش شرکت تأثیر معکوسی دارد، این نتیجه نشان دهنده ی این بوده است که در صورت افزایش تخصص حسابرس در صنعت ارزش شرکت کاهش خواهد یافت و همچنین رقابت بازار محصول، نقش تعدیل کنندگی بر ارتباط بین کیفیت حسابرسی و ارزش شرکت ندارد.
  8. رابطه تجدید ارزیابی دارایی ها و ریسک سقوط قیمت سهام با توجه به نقش سلامت مالی شرکت ها و عدم تقارن اطلاعاتی
    2021
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین رابطه تجدید ارزیابی دارایی ها و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها و بررسی نقش متغیر تعدیل گر سلامت مالی شرکت ها و عدم تقارن اطلاعاتی در این بستر است. قلمرو زمانی پژوهش برای دوره 9 ساله، از سال 1390 تا 1398 در نظر گرفته شده است و نمونه آماری پژوهش شامل 76 شرکت (شامل 36 شرکت که دارایی های خود را تجدید ارزیابی نموده اند و 40 شرکت که دارایی های خود را به بهای تمام شده تاریخی نگه داری می کنند) از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای تحلیل های آماری از مدل رگرسیون لوجیستیک بهره گیری شده است. نتایج پژوهش گویای این مطلب است که بین تجدید ارزیابی دارایی ها و ریسک سقوط قیمت سهام رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین سلامت مالی شرکت ها و عدم تقارن اطلاعاتی نمی تواند بر این رابطه اثرگذار باشد. نتایج حاصل از پژوهش را می توان به این گونه تعبیر کرد که تجدید ارزیابی دارایی ها به عنوان یک مکانیزم اطلاعاتی، با بهبود به موقع بودن و مربوط بودن اطلاعات افشاء شده در صورت های مالی به کاهش ریسک سقوط قیمت سهام منجر نشده است. به بیان دیگر تجدید ارزیابی دارایی ها مانع از نگه داشت اخبار بد نشده است.
  9. تأثیر طول مدت بیش ارزشیابی سهام بر بکارگیری مدیریت سود تعهدی و واقعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2021
    افزایش قیمت سهام ثروت مدیران را افزایش می دهد؛ زیرا پاداش های دریافتی آنها، از طریق مشوق های مرتبط با عملکرد سهام، به قیمت سهام وابسته است. مدیران شیوه های متنوع مدیریت سود را به کار می گیرند تا قیمت های بالای سهام را حفظ نمایند. این پژوهش بررسی می کند که آیا طول مدت بیش ارزشیابی سهام، بر نحوه استفاده مدیران از انواع مدیریت سود تأثیر دارد یا خیر؟ و اینکه چگونه ساختار حاکمیت شرکتی بر نحوه به کارگیری سازوکارهای مدیریت سود در جهت حفظ بیش ارزشیابی تأثیر می گذارد. نمونه این تحقیق شامل 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا پایان 1398 است. در تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از مدل رگرسیون چندمتغیره همراه با کنترل اثرات سال ها و صنایع استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مدیران، در مراحل اولیه بیش ارزشیابی، مدیریت سود تعهدی را به کار می گیرند و سپس در مراحل بعدی، به دست کاری فعالیت های واقعی روی می آورند. به علاوه شرکت هایی که نسبت بالایی از مدیران غیرموظف در هیئت مدیره دارند، ترجیح می دهند فعالیت های واقعی را دست کاری کنند؛ اما شرکت هایی که در آنها نسبت مدیران غیرموظف پایین است، هر دو نوع مدیریت سود را مورد استفاده قرار می دهند.
  10. بررسی تأثیر استراتژی های سرمایه در گردش بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2021
    مدیریت اثر بخش دارایی های جاری برای مدیریت نقدینگی و سودآوری شرکت ضروری است؛ بنابراین حفظ تعادل بهینه بین هریک از اجزای سرمایه در گردش مهم است. وجه نقد به عنوان یکی از مهم ترین اجزای سرمایه در گردش به دلیل دارا بودن ویژگی هایی منحصر به فرد همواره مورد عنایت خاص مدیران قرار داشته است؛ و با توجه به این که شرکت هایی که دچار کسری مالی و یا دارای مازاد وجه نقد می باشند به دلیل عدم مدیریت صحیح وجه نقد با مشکلات زیادی رو به رو می شوند. بر همین اساس بررسی میزان انحراف وجه نقد نگهداری شده از سطح هدف، سرعت تعدیل وجه نقد به سمت سطح هدف و عوامل مؤثر بر سرعت تعدیل موضوع مهم و قابل توجهی برای مدیران شرکت ها به شمار می آید. پژوهش حاضر با تأکید بر سرعت تعدیل وجه نقد به سمت بهینه، به بررسی تأثیر استراتژی های سرمایه در گردش بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد پرداخته است. جامعۀ آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار هستند که با توجه به شروط در نظر گرفته شده تعداد 149 شرکت در بازۀ زمانی سال های 1381 تا 1398 به عنوان نمونه انتخاب شده اند. همچنین برای جمع آوری و مرتب سازی داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار های Excel و Eviews و برای آزمون فرضیه ها از رویکرد گشتاور های تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که از بین متغیر های مورد بررسی هر سه استراتژی سرمایه در گردش ( جسورانه، محافظه کارانه، میانه رو) دارای تأثیر معناداری بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد هستند و سرعت تعدیل وجه نقد به سمت سطح بهینه را افزایش می دهند.
  11. بررسی اثر نوع مالکیت بر رابطه میان نوسان جریان نقد با اهرم مالی و سررسید بدهی شرکت
    2021
    هدف این پژوهش بررسی اثر نوع مالکیت بر رابطه میان نوسان جریان نقد با اهرم مالی و سررسید بدهی شرکت است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع پژوهش های همبستگی است .جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران هستند که با روش نمونه گیری و حذف سیستماتیک، 180 شرکت در نمونه آماری این پژوهش قرار گرفته اند تا در دوره زمانی 1388 تا 1397، با استفاده از مدل رگرسیونی چندمتغیره مورد آزمون قرار گیرند. نتایج پژوهش نشان می دهد، بین نوسان جریان نقدی با اهرم مالی شرکت ها رابطه منفی و معناداری وجود دارد ؛ درحالی که بین نوسان جریان نقد و سررسید بدهی ها رابطه معناداری حاصل نشد. اما با ورود متغیر تعدیلگر مالکیت دولتی به پژوهش علاوه برقوت گرفتن تأثیر نوسان جریان نقد عملیاتی براهرم مالی، سررسید بدهی های شرکت نیز در یک رابطه معنادار و معکوس با نوسان جریان نقدعملیاتی قرار گرفت.
  12. بررسی تأثیر مدیریت سرمایه در گردش بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه‎نقد
    2020
    در شرایط حاضر تصمیم گیری دربارۀ وجه‎نقد از مهم ترین مسائل شرکت ها است و پرداختن به این موضوع یکی از نیازهای جامعه و صنعت کشور است. وجه نقد همواره درصد قابل‎توجهی از دارایی های شرکت را به خود اختصاص می دهد و ازاین‎ حیث دارای اهمیت است که به شرکت اجازه می دهد تا فرصت‎هایی را جست و‎جو کند که برای سهام‎داران ارزش ایجاد می کند. پژوهش حاضر با تأکید بر سرعت تعدیل وجه نقد به سمت بهینه، به بررسی تأثیر مدیریت سرمایه در گردش بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد پرداخته است. جامعۀ آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار هستند که با توجه به شروط در نظر گرفته شده تعداد 119 شرکت در بازۀ زمانی سال های 1387 تا 1397 به عنوان نمونه انتخاب شده اند. همچنین برای جمع آوری و مرتب سازی داده ها و آزمون فرضیات پژوهش از نرم افزارهای Excel و Eviews و برای آزمون فرضیه‎ها از رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که از بین متغیرهای موردبررسی، متغیرهای کارایی سرمایه در گردش، دورۀ وصول مطالبات و دورۀ گردش موجودی کالا دارای تأثیر معناداری بر سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد هستند و سرعت تعدیل وجه نقد به سمت سطح بهینه را افزایش می دهند، اما متغیرهای دورۀ پرداخت حساب های پرداختنی و چرخۀ تبدیل وجه نقد اگرچه بر سرعت تعدیل وجه نقد تأثیر دارند اما این تأثیر معنادار نیست
  13. بررسی ارتباط ریسک سیستماتیک و ثبات ساختار سرمایه
    2020
    اطلاع از ساختار سرمایه می تواند یکی از عوامل اساسی در تصمیم گیری سرمایه گذاران باشد، که خود ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی همچو ریسک سیستماتیک قرار گیرد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط ریسک سیستماتیک و ثبات ساختار سرمایه است. برای انجام این پژوهش از شرکت های پذیرفته شده در بورس, در بازده زمانی سال 1390 تا 1397 به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و روش نمونه گیری در این پژوهش از نوع داده های تابلوی(پانل دیتا) می باشد. برای سنجش ریسک سیستماتیک به تبعیت از پژوهش فاف، بروکس (1999) از بتا به عنوان شاخص ریسک سیستماتیک استفاده شده و برای سنجش و اندازه گیری ثبات ساختار سرمایه به تبعیت از پژوهش عطایی زاده (1392) و سلیمی(1397) از سه معیاری نسبت تغییرات بدهی شرکت، نسبت تغییرات سود انباشته و نسبت تغییرات سرمایه سهام استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ارتباط ریسک سیستماتیک و ثبات ساختار سرمایه معنی دار بوده همچنین یافته ها حاکی از آن است که ارتباط ریسک سیستماتیک اثری منفی معنی داری بر روی نسبت های سنجش ثبات ساختار سرمایه دارد.
  14. بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی و توانایی مدیریت بر تامین مالی
    2019
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی و توانایی مدیریت بر تامین مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. ارزیابی کیفیت حسابرسی در این پژوهش با استفاده از معیارهای دوره تصدی حسابرس و اندازه موسسه حسابرسی انجام می گیرد. همچنین ، تامین مالی از طریق بدهی مالی کوتاه مدت و بدهی عملیاتی کوتاه مدت و بدهی های بلندمدت به عنوان متغیر وابسته ،متغیر معرف تامین مالی در نظر گرفته شده است و متغیرهای سودآوری ، اندازه شرکت و سن شرکت نیز به عنوان متغیرهای کنترلی وارد مدل پژوهش شده اند. به همین منظور داده های مربوط به 155 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار طی دوره زمانی سالهای 1387 تا 1396 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره با رویکرد حداقل مربعات استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که دوره تصدی حسابرس و اندازه موسسه حسابرس تاثیر مثبت و معناداری بر بدهی مالی کوتاه مدت و تاثیر منفی و معناداری بر بدهی های بلندمدت دارند. توانایی مدیریت بر بدهی مالی کوتاه مدت تاثیر مثبت و معنادار و بر بدهی عملیاتی کوتاه مدت و بدهی بلندمدت تاثیر معناداری دارد.
  15. بررسی تأثیر سیاست های پولی بر رابطه بین محافظه کاری حسابداری و ساختار تأمین مالی
    2019
    هدف این پژوهش، بررسی تأثیر سیاست های پولی بر رابطه بین محافظه کاری حسابداری و ساختار تأمین مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جهت سنجش محافظه کاری از مدل خان و واتس (2009) و همینطور برای محاسبه سیاست های پولی از مدل باکس و کرامر (1999) استفاده شده است. و همچنین، تأمین مالی از طریق بدهی های کوتاه مدت و بدهی های بلندمدت به عنوان متغیر وابسته، متغیر معرف تأمین مالی در نظر گرفته شده است. و متغیرهای نسبت جریان نقدی عملیاتی، نسبت جاری، نسبت بدهی های بانکی، سن شرکت، نسبت سودعملیاتی، اندازه شرکت، توانایی رشد سودعملیاتی، قدرت بازار و درصدمالکیت دولتی نیز به عنوان متغیرهای کنترلی، وارد مدل پژوهش شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است. بدین منظور از اطلاعات 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1386 الی 1396 استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که بین محافظه کاری حسابداری و تأمین مالی کوتاه مدت رابطه منفی و معناداری وجود دارد و بین محافظه کاری حسابداری و تأمین مالی بلندمدت نیز رابطه منفی و معناداری وجود دارد. نتایج همچنین موید این است که سیاست پولی انقباضی بر رابطه بین محافظه کاری حسابداری و تأمین مالی تأثیر مثبت و بدون معنایی دارد و سیاست پولی انبساطی بر رابطه بین محافظه کاری حسابداری و تأمین مالی تأثیر مثبت و بدون معنایی دارد و همچنین می توان گفت سیاست پولی انقباضی بیشتر از سیاست پولی انبساطی بر رابطه بین محافظه کاری حسابداری و ساختار تأمین مالی اثرگذار است.
  16. بررسی رابطه بین هموارسازی سود و ریسک ورشکستگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2019
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین هموارسازی سود و ریسک ورشکستگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین منظور داده های مربوط به 172شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار طی دوره زمانی سالهای 1387 تا 1396 مورد استفاده قرارگرفته است. برای آزمون فرضیه ها از داده های ترکیبی و روش رگرسیون لاجستیک و چندگانه استفاده شده است. از مدل امتیاز z-Score آلتمن برای سنجش ریسک ورشکستگی و از مدل گاسن و فولیبر برای سنجش هموارسازی سود استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که منفی و معناداربودن متغیر هموارسازی سود بیانگر آن است که بین هموارسازی سود و ریسک ورشکستگی رابطه معناداری وجود دارد و با کاهش هموارسازی سود ،ریسک ورشکستگی افزایش می یابد . مثبت و معناداربودن متغیر درماندگی مالی بیانگر آن است که هموارسازس سود بین شرکت های درمانده مالی و شرکت های غیر درمانده مالی تفاوت معناداری وجود دارد و هموارسازی سود در شرکتهای درمانده مالی بیشتر از شرکتهای غیر درمانده مالی است.
  17. بررسی رابطه مدیریت موجودی کالا و اعتبار تجاری با پایداری ساختار سرمایه
    2018
    موجودی کالا به عنوان یکی از مباحث مهم در مدیریت زنجیره تأمین و اعتبار تجاری به عنوان یک منبع تأمین مالی کوتاه مدت اگر به خوبی مدیریت شوند می توانند منافع زیادی را برای سازمان ایجاد کنند، مخصوصاً برای سازمان ها با اندازه های کوچک تر که دارایی ها و بدهی های جاری حجم عظیمی از سرمایه آن ها را تشکیل می دهد. در این پژوهش، با استفاده از روش داده های ترکیبی پویا (با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته) و نرم افزار EViews نسخه 9.5، هدف بررسی رابطه مدیریت موجودی کالا و اعتبار تجاری با پایداری ساختار سرمایه در 179 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1385 تا 1395 است. بدین منظور، از نسبت های اهرم دفتری و بازاری به عنوان معیارهای سنجش ساختار سرمایه، استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که با افزایش در کارایی مدیریت موجودی کالا، پایداری ساختار سرمایه، طبق اهرم دفتری و بازاری کاهش می یابد. به علاوه یافته ها بیان می کنند که طبق اهرم دفتری، با افزایش اعتبار تجاری، پایداری ساختار سرمایه کاهش می یابد، اما طبق اهرم بازاری، با افزایش در اعتبار تجاری، پایداری ساختار سرمایه افزایش می یابد.
  18. بررسی رابطه بین کارایی سرمایه گذاری و کارایی سرمایه در گردش با انحراف از سطح بهینه ی ساختار سرمایه
    2018
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه بررسی رابطه بین کارایی سرمایه گذاری و کارایی سرمایه در گردش با انحراف از سطح بهینه ساختار سرمایه است. بدین منظور داده های تابلویی 179 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1385تا 1395 با استفاده از روش های رگرسیونی چندمتغیره با داده های ترکیبی و همچنین استفاده از مدل باتاچاریا برای اندازه گیری کارایی سرمایه در گردش و مدل ثقفی و معتمدی فاضل برای اندازه گیزی کارایی سرمایه گذاری بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که مثبت و معنادار بودن ضریب متغیر کارایی سرمایه گذاری (08/0) بیانگر آن است که بین کارایی سرمایه-گذاری و میزان انحراف از سطح بهینه ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد و با افزایش کارایی سرمایه گذاری، انحراف از سطح بهینه ساختار سرمایه شرکت ها نیز افزایش می دهد. همچنین منفی و معنادار بودن ضریب متغیر کارایی سرمایه در گردش (003/0-) بیانگر آن است که بین کارایی سرمایه در گردش و میزان انحراف از سطح بینه ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد و با افزایش کارایی سرمایه در گردش، انحراف از سطح بهینه ساختار سرمایه شرکت ها کاهش می یابد، علاوه بر آن با توجه به بزرگ بودن ضریب متغیر کارایی سرمایه گذاری در ساختار سرمایه بیش اهرمی(018/0) نسبت به ضریب این متغیر در ساختار سرمایه کم اهرمی(042/-0) نشان می دهد که رابطه ی کارایی سرمایه گذاری بر ساختار بیش اهرمی به صورت معناداری قوی تر از ساختار سرمایه کم اهرمی است. همچنین ضریب متغیر کارایی سرمایه در گردش در ساختار سرمایه بیش اهرمی (003/0-) با ضریب این متغیر در ساختار سرمایه کم اهرمی (005/0-) از نظر آماری یکسان هستند و نشان می دهد که رابطه ی متغیر کارایی سرمایه در گردش بر ساختار سرمایه بیش اهرمی تفاوت معناداری از ساختار سرمایه کم اهرمی ندارد،
  19. بررسی رابطه بین ویژگیهای حسابرس و تحریف های مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2018
    هدف از این پژوهش ، بررسی رابطه بین ویژگیهای حسابرس و تحریف های مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. معیار ویژگیهای حسابرس در این پژوهش، اندازه موسسه حسابرسی، تداوم انتخاب حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت درنظر گرفته شده است. به همین منظور داده های مربوط به 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی سالهای 1390 تا 1395 مورد استفاده قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون لوجستیک و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Eviews استفاده شده است.
  20. تاثیر مالکیت دولتی بر رابطه بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت
    2018
    این پژوهش به بررسی تاثیر مالکیت دولتی بر رابطه بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت در دوره زمانی 1388 الی 1394 می پردازد.
  21. بررسی تاثیر ساختار مالکیت بر رابطه بین کارایی سرمایه گذاری با عملکرد مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2017
    این پژوهش به بررسی تاثیر ساختار مالکیت بر رابطه بین کارایی سرمایه گذاری با عملکرد مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1384 تا 1395 می پردازد.
  22. بررسی تأثیر ویژگی های موسسه حسابرسی و حسابرس با میانجیگری استرس شغلی حسابرسان بر کیفیت حسابرسی
    2017
    حسابرسی جزء مشاغل پراسترس محسوب می شود. در این شغل علاوه بر وجود عوامل استرس زای عمومی که در سایر مشاغل وجود دارد، نیاز به توجه و دقت زیاد به اعداد و ارقام پولی و مالی، حجم زیاد کار و تغییرات مکرر محیط کاری میزان استرسی را که کارکنان این شغل تجربه می کنند چند برابر می سازد . هدف این پژوهش بررسی تأثیر ویژگی های موسسه حسابرسی و استرس شغلی حسابرسان و کیفیت حسابرسی می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از داده های مربوط به 17 شرکت بین سال های 1385 تا 1394 استفاده شده است. هم چنین از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره به منظور آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین استرس شغلی حسابرسان با کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد، اندازه موسسه حسابرسی و تخصص حسابرس در صنعت رابطه مثبت و معناداری با کیفیت حسابرسی و مدت تصدی حسابرس رابطه منفی و معناداری با کیفیت حسابرسی دارد. همچنین مدت تصدی حسابرس و تخصص حسابرس در صنعت موجب شده است که استرس شغلی حسابرسان کاهش یافته و درنتیجه کیفیت حسابرسی افزایش یابد. اندازه موسسه حسابرسی و رتبه موسسه حسابرسی نتوانسته بر رابطه بین استرس شغلی حسابرسان و کیفیت حسابرسی تأثیرگذار باشد.
  23. بررسی رابطه بین مدیریت استعداد حسابرسان و سرمایه فکری در مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
    2017
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین مدیریت استعداد حسابرسان و سرمایه فکری در مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران انجام شده است. پژوهش از نوع توصیفی بوده و ازنظر روش همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل حسابداران رسمی شریک درمؤسسات حسابرسی عضوجامعه حسابداران رسمی ایران است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. پس از گردآوری داده ها، داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSSو با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون خطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین مدیریت استعداد و سرمایه فکری است. همچنین بین ابعاد مدیریت استعداد شامل جذب، انتخاب، به کارگیری، توسعه و نگهداری استعداد با سرمایه فکری رابطه مثبت و معناداری به دست آمد.
  24. بررسی رابطه بین نوع اظهار نظر حسابرس، نوع بندهای تعدیلی گزارشهای حسابرسی و سطح نگهداشت وجه نقد
    2016
    وجود تضاد منافع بین مدیران و مالکان میتواند، گزارش حسابرسان را به عنوان ابزار کنترل مدیریتی، تحت تاثیر قرار دهد. یکی از این گزارشها که نشانگر وجود شرایط نا متقارن اطلاعاتی است، گزارش از نوع اظهار نظر مشروط است که تحت تاثیر اقدامات مدیران، )از جمله نگهداشت مازاد وجه نقد( قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین سطح نگهداشت وجه نقد در شرکتها، نوع اظهار نظر حسابرس و موارد محتوایی گزارشهای مشروط، شامل بندهای تعدیلی است. بدین منظور، 1393 انتخاب، که با استفاده از رگرسیون چندگانه، - 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سطح نگهداشت وجه نقد با تعداد بندهای تعدیلی محدودیت در رسیدگی، بند تعدیلی کسری ذخیره مالیات بر درآمد و بند تعدیلی کسری ذخایر مطالبات مشکوک الوصول رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در مورد متغیرهای کنترلی نیز، بین اهرم مالی، سرمایه در گردش، اندازه شرکت و رشد با سطح نگهداشت وجه نقد رابطه منفی و معنادار وجود دارد. هم چنین، بین سود تقسیمی، جریان نقد عملیاتی و سودخالص عملیاتی با سطح نگه داشت وجه نقد، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
  25. ارزیابی کارایی شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی سرمایه درگردش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2016
    دلیل عدم موفقیت بخش عمده ای از شرکت های ورشکسته، وضعیت نامطلوب سرمایه درگردش است. شرکت ها معمولاً بر روی تصمیمات بلندمدت مالی تمرکز می کنند، در حالی که دارایی ها و بدهی های کوتاه مدت بسیار مورد اهمیت هستند و در ننتیجه نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق دارند. بنابراین مدیریت این دارایی ها و بدهی ها موضوع مهمی است چون سرمایه درگردش نقش مهمی در سودآوری و ارزش شرکت ها دارد. پژوهش حاضر به ارزیابی کارایی شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی سرمایه درگردش موردنیاز شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.
  26. بررسی تاثیر ویژگی های شرکت بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2016
    این پژوهش به بررسی تاثیر ویژگی‎های شرکت( اندازه، نسبت بدهی و مالکیت دولتی) بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی شرکت ها در دوره زمانی 1386 الی 1393 می پردازد. با توجه به اینکه مدیریت بهینه سرمایه در گردش می تواند اثر مثبت بر عملکرد شرکت داشته باشد ضرورت بررسی ویژگی های شرکت بر این رابطه از اهمیت زیادی برخوردار است. معیار سنجش عملکرد و مدیریت سرمایه در گردش به ترتیب، بازده دارایی ها و چرخه تبدیل وجه نقد که شامل دوره وصول مطالبات، دوره گردش موجودی کالا ومتوسط دوره پرداخت بدهی است در نظر گرفته شده است. روش آماری مورد استفاده الگوی رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از داده های ترکیبی است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت ها رابطه منفی و معناداری وجود دارد، همچنین اندازه و نسبت بدهی شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی شرکت ها دارد. اما مالکیت دولتی تاثیر معناداری بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد مالی شرکت ها ندارد.
  27. بررسی رابطه بین چرخش شریک حسابرسی ، اقلام تعهدی غیرمنتظره و محافظه کاری حسابداری در شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران
    2016
    در این پایان نامه رابطه بین چرخش شریک حسابرسی ، اقلام تعهدی غیرمنتظره و محافظه کاری حسابداری در شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش ازداده های مربوط به 109 شرکت بین سالهای 1394 الی 1392 با استفاده از روش رگرسیون چندگانه جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین تغییر شریک حسابرسی و اقلام تعهدی غیر منتظره و محافظه کاری حسابداری رابطه معناداری وجود ندارد.
  28. بررسی تاثیر محدودیت تامین مالی بر رابطه بین تغییر سرمایه در گردش و ارزش شرکت
    2016
    با مدیریت کارای سرمایه درگردش، شرکت هامی توانند از طریق کمترکردن تأمین مالی از منابع خارج از شرکت در رفع نیازهای سرمایه درگردش؛ هزینه های مالی خود را کاهش دهند. بنابراین یک رابطه تلویحی بین سرمایه گذاری در سرمایه درگردش (تغییر در سرمایه درگردش) و تأمین مالی وجود داردکه سبب می شود تأمین مالی برآثار ارزشی سرمایه گذاری در سرمایه درگردش تأثیر گذار باشد.این پژوهش به بررسی تاثیر محدودیت تامین مالی بر رابطه بین تغییر سرمایه در گردش و ارزش شرکت می پردازد. نمونه آماری مورد پژوهش شامل 139شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1384 تا 1392است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه منفی و معناداری بین تغییر سرمایه درگردش و ارزش شرکت وجود دارد و همچنین محدودیت تامین مالی بر رابطه بین تغییر سرمایه در گردش و ارزش شرکت تاثیری ندارد.
  29. بررسی رابطه چرخه عمر شرکت وهزینه حقوق صاحبان سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2016
    متفاوت بودن هزینه حقوق صاحبان سهام در چرخه های مختلف عمر شرکت از رشد تا افول می تواند شرکت ها را در چگونگی تامین مالی یاری دهد. همچنین در برنامه ریزی استراتژیک شرکت ها به مدیران در درک اثر چرخه عمر در هزینه های تامین مالی شرکت ها کمک می کند. این پژوهش رابطه میانمراحل چرخه عمر شرکت و هزینه های حقوق صاحبان سهام را در بین جامعه آماری پژوهش یعنی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهاداررا مورد بررسی قرار می دهد برای انتخاب نمونه-های پژوهش از روش حذف سیستماتیک استفاده و لذا مقدار نمونه به 113 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1382 تا 1392 محدود گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش ازمدل رگرسیون چندگانه با استفاده از داده های ترکیبی استفاده شد.نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهدهزینه حقوق صاحبان سهام در مرحله افول نسبت به مرحله گذار بیشتر و این فرضیه در مراحل رشد و بلوغ نسبت به مرحله گذار پایین تر است. یافته های این پژوهش با نظریه چرخه عمر شرکت ها سازگاری دارد.
  30. بررسی تاثیر میزان مالکیت سرمایه گذاران نهادی بر نوسانات بازده و میزان شفافیت قیمت سهام
    2015
    شفافیت قیمت سهام به معنای تعیین قیمتی مناسب و به دور از حباب برای سهام در بازار سرمایه است. قیمت های شفاف برای سهام شرکت، قیمت هایی هستند که انعکاس دهنده تمام اطلاعات موجود و مربوط به شرکت باشند. هر چه شفافیت قیمت سهام بالاتر باشد، سرمایه گذاران با اطمینان بیشتری وارد فرآیند معامله و انتقال منابع مالی به بازار سرمایه می گردند. نوسانات زیاد بازده سهام سبب خروج منابع از بازار سرمایه و انتقال به بازارهای موازی (از جمله بازارهای مسکن، طلا و ارز) می گردد. در این پژوهش تاثیر درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی بر میزان شفافیت قیمت سهام و نوسانات بازده سهام در دوره زمانی 1381 تا 1392 در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه مثبت و معناداری بین میزان مالکیت سرمایه گذاران نهادی و شفافیت قیمت سهام و همچنین رابطه منفی و معناداری بین میزان مالکیت سرمایه گذاران نهادی با نوسانات بازده سهام برقرار است. این موضوع بدان معناست که با افزایش میزان مالکیت سرمایه گذاران نهادی، شفافیت قیمت سهام افزایش و نوسانات بازده سهام کاهش می یابد.
  31. بررسی رابطه بین بهنگامی و قابلیت اتکای گزارشگری مالی با کارایی سرمایه گذاری های برون سازمانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2015
    بر اساس مفاهیم مطرح در تئوری نمایندگی، وجود عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سهامداران موجب بروز پدیده خطر اخلاقی می شود. پدیده مذکور بدان معناست که در این شرایط، مدیران ممکن است تصمیماتی (از جمله تصمیمات سرمایه گذاری) اتخاذ کنند که منافع سهامداران را تامین نکند. تصمیمات ناکارای سرمایه گذاری می تواند شامل سرمایه گذاری در پروژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی یا عدم سرمایه گذاری در پروژه های با خالص ارزش فعلی مثبت باشد. یکی از راه های کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و به تبع آن افزایش نظارت بر رفتار مدیران، ارائه صورت های مالی بهنگام تر و با قابلیت اتکای بیشتر است. در این پژوهش ، رابطه میان امتیاز بهنگامی، قابلیت اتکا و کیفیت افشاء (تعیین شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران) با درجه کارایی سرمایه گذاری های برون سازمانی شرکت (شامل سرمایه گذاری های کوتاه مدت و بلندمدت)، در نمونه ای متشکل از 168 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1381 تا 1392 و با رویکرد داده های ترکیبی بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که امتیاز بهنگامی، قابلیت اتکا و نمره کلی کیفیت افشاء، رابطه مثبت و معناداری با کارایی سرمایه گذاری های برون سازمانی شرکت دارند.
  32. بررسی رابطه ی بین محافظه کاری حسابداری با میزان تأمین مالی از بانک ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2015
    این پژوهش، رابطه بین محافظه کاری مشروط و نامشروط حسابداری را با میزان تأمین مالی از بانک ها، در نمونه ای متشکل از 215 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 تا 1392 بررسی می کند. همچنین در این پژوهش، میزان تاثیر محافظه کاری مشروط و نامشروط واحدهای تجاری در اخذ تسهیلات مالی از بانک ها، مقایسه شده است. به منظور سنجش محافظه کاری مشروط از معیار خان و واتز (2009) و برای اندازه گیری محافظه کاری نامشروط، از معیار بیور و رایان (2000) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بانک ها، تمایل بیشتری به اعطای وام به شرکت هایی دارند که درجه بالاتری از محافظه کاری را اعمال می کنند. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهند که محافظه کاری مشروط نسبت به محافظه کاری نامشروط، تاثیر بیشتری بر حجم تسهیلات اعطایی از بانک ها دارد.
  33. تدوین مدل عوامل تأثیرگذار بر دوره تصدی حسابرس در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2015
    دوره تصدی حسابرس برابر با مدت رابطه حسابرس- صاحبکار یا به عبارتی تعداد سالهای مورد رسیدگی توسط یک حسابرس است و یکی از معیارهای کیفیت حسابرسی محسوب می شود. افزایش مقررات حسابداری، حسابرسی و مؤسسات حسابرسی، رقابت در این بازار وگزینه های انتخاب حسابرس توسط صاحبکاران را افزایش داد و فرصت های بیشتری برای انتخاب حسابرس در اختیار آنان گذاشت و لذا بر رابطه حسابرس- صاحبکار از جنبه های تغییر حسابرس و مدت تصدی حسابرسی تأثیر نهاد. هدف اصلی پژوهش، تعیین عوامل تأثیرگذار بر دوره تصدی حسابرس در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، و ارائه مدلی از عوامل تأثیرگذار بر دوره تصدی حسابرس می باشد. از این‎ رو در این پژوهش تعداد 97 شرکت در دوره زمانی 1386-1392 مورد بررسی قرارگرفته است. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چندگانه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارEViews استفاده شده است. نتایج نشان داد دوره تصدی حسابرس با اندازه مؤسسه حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، مدت تصدی مدیر عامل و سابقه مؤسسه حسابرسی دارای رابطه معنادار می باشد؛ ولی فاقد رابطه معنادار با حق الزحمه حسابرسی، رتبه مؤسسه حسابرسی از نظر سازمان بورس، رتبه مؤسسه حسابرسی از نظر جامعه حسابداران، درصد استقلال هیأت مدیره، تمرکز مالکیت، درصد سرمایه گذاران نهادی، سابقه شرکای مؤسسات حسابرسی، اظهارنظر حسابرس و نسبت درماندگی است.
  34. تاثیر شوک سیاستهای پولی بر هزینه حقوق صاحبان سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2015
    امروزه نقش بازارهای مالی و به ویژه بازار سهام به عنوان یمی از منابع مهم تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری در رشد و توسعه اقتصادی غیر قابل انکار است. برای محاسبه هزینه سرمایه از مدل فاما و فرنچ و با استفاده از داده های 96 شرکت پذیرفقته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سالهای 1380 الی 1392 استفاده شده است. براساس الگوی بلندمدت نسبت سپرده قانونی اثر مثبت و معنادار و بدهی بانکها به بانک مرکزی اثر منفی و معنادار و بدهی بخش غیر دولتی به بانکها اثر منفی و کمعناداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام دارد.
  35. بررسی رابطه ی بین ریسک کیفیت افشا و ریسک کیفیت اقلام تعهدی با صرف ریسک در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    2015
    تحقیقات اخیر در حوزه تئوری نمایندگی روی موضوع اطلاعات ناقص تمرکز کرده اند. در تئوری نمایندگی، اطلاعات ناقص بدان معناست که سهامداران قادر به مشاهده تمام فعالیت های مدیران نباشند. این موضوع خود منجر به پدیده عدم تقارن اطلاعاتی می شود. در این شرایط، ریسک اطلاعاتی شرکت افزایش یافته و موجب فرار سرمایه گذاران می شود و به تبع آن، هزینه سرمایه شرکت افزایش می یابد، چرا که سرمایه گذاران در شرایط مخاطره آمیز، بازده بالاتری را مطالبه می کنند. معیارهای ریسک اطلاعاتی شامل کیفیت افشا و کیفیت اقلام تعهدی شرکت است. در این تحقیق، با استفاده از داده های نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1382 تا 1392، و بکارگیری رویکرد رگرسیونی فاما-مک بث (1973)، رابطه مولفه های ریسک اطلاعاتی و صرف ریسک بررسی شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که با افزایش ریسک اطلاعاتی (ناشی از کیفیت پایین افشا و کیفیت پایین اقلام تعهدی) صرف ریسک نیز افزایش می یابد. همچنین، نتایج بیانگر تاثیر بیشتر عامل ریسک کیفیت اقلام تعهدی (نسبت به کیفیت افشا) بر صرف ریسک است.